Notiks M. Vanagas piemiņas koncerts "Iedzīvoju pasakā"

Biedrība "Amatas novada attīstības fonds", 25.09.2015., 08:02

Godinot rakstnieces M. Vanagas 110 gadadienu, sestdien, 3. oktobrī plkst. 16.00 Amatas novada KC Ģikšos piemiņas koncertu sniegs LU jauktais koris "Dziesmuvara" un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Zane Jančevska.

M. Vanagas piemiņas koncerts "Iedzīvoju pasakā"Koris dibināts 1925. gadā, ilggadēja tā dalībniece bijusi arī M. Vanaga. Pārtraukusi savu darbību Latvijā 1944. gadā, "Dziesmuvara" tika atjaunota 2000. gadā, māksliniecisko vadību uzticot tādiem pazīstamiem diriģentiem kā A. Rubiķim un E. Račevskim. Kopš 2009. gada kori vada Krista Audere.

M. Vanaga savas jaunības un kora agrīnos gadus iemūžinājusi vairākās autobiogrāfiskā cikla "Dvēseļu pulcēšana" grāmatās - romantiskākās no tām, iespējams, ir "Dziesmuvara" un "Iedzīvoju pasakā". Tieši no tām 3. oktobra koncertā fragmentus lasīs Z. Jančevska, savukārt, koris "Dziesmuvara" līdzās latviešu kora mūzikas "zelta fondam" - E. Dārziņa, J. Kalniņa, Ā. Ābeles, B. Skultes darbiem – izpildīs arī S. Mences, H. L. Haslera, V. Miškina kompozīcijas.

Jau pirmajos pastāvēšanas gados "Dziesmuvara" iemantojusi gan pašmāju klausītāju, gan ārvalstu mūzikas cienītāju atzinību, virkne komponistu korim uzticējuši pirmatskaņot savus jaundarbus un tā koncerti regulāri translēti radio tiešraidē. "Smalkā mūziķa un ļoti apdāvinātā diriģenta Ādolfa Ābeles vadībā šī mākslas draudze nedaudz gados ir izaugusi par tik iespējamību bagātu, spožu un pateicīgu materiālu, no kura Ābele var veidot visbrīnišķīgākās lietas," 1931. gadā kori vērtē pazīstamais mūzikas kritiķis J. Cīrulis.

Jūsmīgas atsauksmes pēc "Dziesmuvaras" vieskoncertiem rakstījusi arī Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas un Igaunijas prese. Tā piemēram, viens no vecākajiem pasaules laikrakstiem, dāņu "Berlingske Tidende" pēc koncerta Kopenhāgenā 1934. gadā raksta: "Visi bija aizgrābti no tās mākslas, kurai šie studenti ziedojuši savus spēkus. Notika brīnums un, neskatoties uz diezgan nemelodisko latviešu valodu, koris triumfēja ar viņu savādajām, elēģiskajām dziesmām. Tās nāca no sirds un gāja pie sirds."

Ieeja M. Vanagas piemiņas koncertā 3. oktobrī plkst. 16.00 Amatas novada KC Ģikšos bez maksas.

Koncertu organizē M. Vanagas muzejs, atbalsta - Amatas novada pašvaldība, biedrība "Amatas novada attīstības fonds".


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties