"Vaļu vērošana" Ventspilī

Miks Magone, 10.03.2010., 10:54

Ventspilī, 9.maijā, vienā koncertā kopīgas "Vaļu vērošanas tūres" ietvaros uzstāsies četri no šī brīža Rietumu pasaules ievērojamākajiem mūsdienu akadēmiskās, elektroniskās un eksperimentālās mūzikas māksliniekiem.

Niko Mjūlijs (Nico Muhly), Valgīrs Sigurdsons (Valgeir Sigurðsson), Bens Frosts (Ben Frost) un Sems Emidons (Samamidon) ir "četri vaļi", uz kuriem turas ne tikai pazīstamā mūzikas ierakstu izdevniecība "Bedroom Community" Īslandes galvaspilsētā Reikjavīkā, bet arī neskaitāmi mūsdienu akadēmiskās, elektroniskās, eksperimentālās un populārās mūzikas izpildītāji un kolektīvi.

Jaunais, neapšaubāmi talantīgais pianists un komponists Niko Mjūlijs atpazīstamību un cieņu iemantojis ne tikai kā Džuljarda skolas absolvents–izcilnieks vai Filipa Glāsa tuvs līdzgaitnieks, bet arī vairāku pēdējā desmitgadē ievērojamu mūziķu un to ierakstu līdzautors. Niko aranžējis un ar producenta padomu piedalījies "Antony and The Johnsons", Bjorkas (Björk), "Grizzly Bear", "CocoRosie", Rufusa Veinraita (Rufus Wainwright), aprīlī gaidāmā grupas "Sigur Rós" līdera Jónsi pirmā solo ieraksta "Go", kā arī daudzu citu albumu tapšanā. Kopš "Bedroom Community" dibināšanas 2006.gadā, izdevniecības paspārnē klajā nākuši divi Mjūlija solo albumi – "Speaks Volumes" un "Mothe"Whale Watching Tour"rtongue", kuri, līdzīgi kā gandrīz viss cits mākslinieka skartais, izpelnījušies skaļus atzinības vārdus ne tikai no vienkāršiem mūzikas mīļotājiem un slīpētiem kritiķiem, bet arī ievērojamiem aroda brāļiem. Spilgtākajiem ierakstiem Mjūlija radošajā biogrāfijā būtu jāatvēl vismaz atvērums žurnālā, retrospektīva stunda radio vai TV ēterā, taču kārtējo kāpienu pretim jaunai virsotnei viņš sācis un turpina jau šobrīd – top Anglijas Nacionālās operas un Ņujorkas Metropolitēna operas kopīgi pasūtīta pirmā opera "Divi zēni" ar Krega Lūkasa (Craig Lucas) libretu.

Viens no tuvākajiem Niko Mjūlija domubiedriem un idejas par "Bedroom Community" līdzautoriem ir pazīstamais īslandiešu producents, komponists, skaņu inženieris, mūziķis jeb, vienkārši – multimākslinieks – Valgīrs Sigurdsons. Pēc tam, kad 1997.gadā Sigurdsons Reikjavīkā bija iekārtojis nu jau par leģendāru kļuvušo studiju "Greenhouse Studios" un lēni un pacietīgi izkopis savas skaņu inženiera, producenta un programmētāja iemaņas, viņš 1998.gadā uzsāka vairākus gadus ilgu sadarbību ar tautieti Bjorku, par kuras ierakstu "Vespertine" un "Medúlla", kā arī skaņu celiņu "Selmasongs" un "Drawing Restraint 9" muzikālo noformējumu viņš ir vistiešākajā veidā atbildīgs. Ļoti iespējams, tieši sevis apliecināšana darbā ar Bjorku kalpoja par atspērienu Sigurdsona un viņa studijas turpmākajai attīstībai, jo kopš tā laika pie viņa pēc padoma un laika darbam "Greenhouse Studios" griezušies gan tautieši "múm", "Slowblow" un "Reykjavík!", gan "CocoRosie", Bonnie "Prince" Billy, "Maps", Keita Neša (Kate Nash) un daudzi citi. Pēc "Bedroom Community" atvēršanas Valgīrs ir izdevis gan savu solo albumu "Ekvílibríum", gan palīdzējis Niko Mjūlija, Bena Frosta un arī Sema Emidona ierakstu tapšanā. Tikko izdots Sigurdsona komponētais skaņu celiņš dokumentālajai filmai "Draumalandið" jeb "Sapņu zeme".

Īslandē dzīvojošais austrālietis Bens Frosts pārstāv jauno komponistu paaudzi, kura savā mūzikā iemieso tik daudz no visa, ka neiespējami pilnvērtīgi rīkoties ar jau ierastajiem žanru apzīmējumiem, lai to raksturotu. Pat ar it kā visaptverošo "eksperimentālās mūzikas mākslinieks" nebūt nav gana. Trīs gadus pēc 2006.gadā izdotā albuma "Theory Of Machines", sajūsmu par kuru laiks jau bija sācis miekšķēt, Frosts ar pagājušā gada albumu "By The Throat", šķiet, sasniedzis savas radošās darbības augstāko punktu. Sajūsmā ir gandrīz visi un katrs, kas šo albumu dzirdējuši. "By The Throat izstiepjas ārpus domu burbuļa un izsit tevi laukā no ādas," teicis Deivids Stabbs (David Stubb) no "BBC". "8.4" ierakstam piešķīruši allaž piekasīgie un apbrīnojami pazemīgi cienītie no "Pitchforkmedia.com". Ar "pie rīkles gan!" beidzas žurnāla "NME" recenzija. Nudien, ar asiem zobiem pie savas rīkles Frosts patiešām riskējis, jo albuma ierakstā piedalījusies ne tikai virkne pazīstamu viesmūziķu (to skaitā arī stīgu kvartets "Amiina", grupas "Arcade Fire" bundzinieks Džeremijs Gara (Jeremy Gara) un zviedru metal mūzikas apvienība "Crowpath"), bet arī īsti, dzīvi vilki, kuru gaudas mākslinieks iemūžinājis t.s. "lauka ierakstu sesijās", semplus vairākkārt izmantojot ierakstā. Šī būs jau otrā Bena Frosta viesošanās Latvijā – 2007.gada septembrī viņš viens jau uzstājies Rīgā, "Skaņu Meža" rīkotā koncertā Andrejsalā.

Visbeidzot, Sems Emidons savā ziņā ir šīs kompānijas "baltais zvirbulis". Senu amerikāņu laicīgo balāžu, gospeļu, tautas mūzikas un himnu interprets un arī oriģināldziesmu autors, kurš kopš pēdējiem diviem studijas albumiem ir kļuvis arī par pilntiesīgu "Bedroom Community" biedru. Sems Emidons ir "dziesminieks" vārda visaptverošakajā un labākajā nozīmē par spīti šī vārda devalvācijai, pēdējos gadus vietējiem mūziķiem un kritiķiem to vietā un nevietā valkājot.

Koncerts Ventspilī būs vienreizēja iespēja savām acīm skatīt un ausīm klausīt izcilu mūziķu un komponistu kopīgu priekšnesumu, kurā četri ķermeņi un astoņas rokas kļūst par vienu veselu, kurā katra tik dažādie vārdi, frāzes un rindkopas veido kopīgu stāstu.

Biļetes uz "Whale Watching Tour" koncertu Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti", 9.maijā nopērkamas no šodienas plkst. 12:00 visās "Biļešu Serviss" kasēs un internetā – www.bilesuserviss.lv. Tikai pirmo 100 biļešu cena būs LS 7.00 ar iespēju izvēlēties jebkuru vietu zālē!
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties