Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" izdod unikālu Emīla Dārziņa dziesmu albumu

Edgars Gertners, 27.10.2015., 18:51

Par godu Emīla Dārziņa dzimšanas dienai Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" ierakstījis albumu, kurā apkopotas visas 17 komponista sacerētās dziesmas korim.

Valsts Akadēmiskais koris "Latvija"Sadarbībā ar mākslinieci Gitu Treici tapis CD, kura dizainā būtisku artavu ielikuši visi kora dalībnieki. Albums tiks izdots limitētā tirāžā, tā pirmatskaņojums 3. novembrī – E. Dārziņa 140. dzimšanas dienā – Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Vēl pirms mēģinājumu procesa un ieraksta studijā tika veikta rūpīga E. Dārziņa pierakstu izpēte, oriģinālo materiālu analīze un salīdzināšana, lai notraustu visus uzslāņojumus un "piedevas", kas radušās laika gaitā, veidojot dažādas aranžijas. Rezultātā tapis oriģināls materiāls, kāds tas skanējis komponista galvā radīšanas procesā. Stāsta VAK "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais: "Par lielu brīnumu izrādās, ka līdz šim Emīla Dārziņa kora dziesmas neviens nebija apkopojis, tās bija ierakstītas izkaisīti. Kopā ar kori esam šo nepilnību labojuši, radot albumu, kas ļaus Dārziņa mūzikai skanēt vēl ilgi."

Albuma tapšanas video: www.youtube.com/watch?v=4iGuYToPT-Y&feature=youtu.be.

Albuma vizuālo noformējumu veidojusi māksliniece Gita Treice par pamatmotīvu ņemot dziesmu ar Raiņa vārdiem "Lauztās priedes". Koki simbolizē noslēpumaino un dažādo dzīves vēsmu apbružāto komponista dzīvi un katru kora mākslinieku, kas piedalījies ierakstā. " Vēlējos kori albuma ierakstā iesaistīt ne tikai ar balsīm, bet arī ar viņu rokām, tāpēc tika radīti 500 unikāli koka zīmējumi uz zīdpapīra, kurus katrs dziedātājs ar savām rokām izplēsa un tie tiks ielīmēti albuma grāmatiņā," saka G. Treice.

Albumā būs dzirdamas dziesmas ar Raiņa, Aspazijas, J. V. Gētes, J. Poruka, F. Šillera, K. Skalbes un citu autoru tekstiem: "Minjona", "Mēness starus stīgo", "Sapņu tālumā", "Senatne", "Lauztās priedes", "Ciānas bērni", "Ja uz Betlēmi es ietu", "Jūs kalni un jūs lejas", "Pie tēvu zemes dārgās", "Lai vētra krāc", "Mūžam zili", "Mirdzi kā zvaigzne", "Es zinu", "Kapsētas klusums", "Nāc man līdz!", "Šūpļa dziesma", "Nāru dziesma".

E. Dārziņa apaļā jubileja tiks svinēta ar koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā 3. novembrī plkst. 19.00. Koncertā būs iespēja dzirdēt VAK "Latvija" Māra Sirmā vadībā, kā arī pasaulslaveno basbaritonu Egilu Siliņu un dzirkstošo pianisti Agnesi Egliņu, kuri klausītāju uzmanībai piedāvās dažas no skaistākajām komponista solo dziesmām.

Koncertu tiešraidē būs iespējams klausīties arī Latvijas Radio 3 programmā "Klasika".

Biļetes iegādājamas Biļešu Paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

CD ierakstu un koncertu atbalsta: Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Radio, Latvijas Radio 3 – Klasika.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties