Šī gada festivāla "Ad Lucem" īpašais viesis - balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis

Mārtiņš Pučka, 04.06.2015., 07:08

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ik gadu saviem klausītājiem piedāvā kādu pārsteigumu, un arī šis gads nav izņēmums.

Balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis 21. jūlijā, festivāla atklāšanas koncertā Rīgas Kongresu namā, uzstāsies leģendārais balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis. Viņa izpildījumā dzirdēsim paša mākslinieka radītas kompozīcijas un improvizācijas par dažādām tēmām.

Balalaikas spēles virtuozu Alekseju Arhipovski viņa meistarības dēļ kritiķi nodēvējuši par "balalaikas Paganīni". To, ko Arhipovskis spēj paveikt uz trīs stīgām, ir neiespējami aprakstīt un vēl grūtāk – iedomāties. Visi Alekseja Arhipovska koncerti izraisa nemainīgu sajūsmu: "Alekseja Arhipovska rokās balalaika skan pārmaiņus kā arfa, kā klavesīns, kā bandžo un visbeidzot – kā visu laiku un tautu stīgu instrumenti vienlaikus, "– tā mūziķis novērtēts medijos. Savukārt, reportāžā no festivāla, kas veltīts firmas "Fender" sešdesmitajai gadadienai, par mākslinieku teikts: "... Aleksejs Arhipovskis, kuru sagaidīja ar nedaudz izbrīnītiem aplausiem, uzstājās tā, ka pēc tam vakara programmu labāk būtu bijis neturpināt. Pasaules klases virtuozs, kas balalaikas spēli ne tikai pārvalda, bet gan spēlē, pārsniedzot saprāta robežas, ar atskaņoto desmit minūšu garo etīdi pilnībā "izdzēsa" visus pirms viņa rādītos tehniskos paņēmienus un arī no mūzikas viedokļa bija par galvas tiesu radošāks." "Balalaikas spēlmanis Aleksejs Arhipovskis kļuva par sensāciju uzreiz pēc viņa parādīšanās plašākas publikas priekšā. Viņš burtiski apturēja ģitāras mūzikas festivālu, kur spēlēja 10 minūšu garu solo, demonstrējot satriecošu muzikālo meistarību un aktiermākslu. Tas bija īsts teātris – virtuoza spēle un galvu reibinoši izpildījuma triki, mīmika un žesti. Daudzi klausītāji salīdzina Arhipovski ar nevienu citu kā pašu Hendriksu!" – raksta žurnāls "Audio Video".

Aleksejs Arhipovskis (1967) dzimis Krasnodaras novada Tuapsas pilsētā. Kaislību uz mūziku viņš mantojis no tēva, kas bērnībā spēlēja ermoņikas, vēlāk – akordeonu. Mājās bieži skanēja mūzika, un deviņu gadu vecumā Arhipovskis iestājās mūzikas skolā balalaikas klasē. Absolvējis Gņesinu Valsts Mūzikas pedagoģijas institūta tautas instrumentu nodaļu balalaikas specialitātē, kļuvis par 3. Viskrievijas tautas instrumentālistu konkursa laureātu, kopš 1989. gada Arhipovskis strādāja kā solists Smoļenskas krievu tautas mūzikas orķestrī, kur arī aizsākās eksperimenti balalaikas spēles jaunu izteiksmes iespēju jomā. 1998. gadā Arhipovski uzaicināja piedalīties Valsts Akadēmiskajā krievu tautas mūzikas ansamblī Zikinas vadībā. Kā solists viņš piedalījies Kultūras festivālos ASV, Ķīnā, Dienvidkorejā, Vācijā, Francijā, Spānijā un Bulgārijā, uzstājies dažādos džeza festivālos, spēlējis radio un televīzijas raidījumos, valsts koncertos un samitos. Pēdējo gadu laikā Arhipovskis aktīvi koncertē Eiropā un pasaulē.

Šovasar no 21. līdz 29. jūlijam norisināsies jau 14. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Koncertos Rīgā, Siguldā un Ventspilī uzstāsies tādi izcili mākslinieki kā Aleksejs Arhipovskis, Latvijas Radio koris, skandināvu mūzikas ansamblis "Groupa", Timo Vēnenens, Laima Jansone, Sauļus Petreikis un citi.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls "Ad Lucem" ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lv.

Festivāla "Ad Lucem" biļetes pieejamas:

  • "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv;
  • internetā www.ticketshop.lv;
  • koncertzāles "Baltais flīģelis" kasē, Siguldā, Šveices ielā 19, tālr. 67974787. Skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide. Uz koncertiem Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" Siguldas ID karšu īpašniekiem 30% atlaide.

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Siguldas novada dome.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties