Pirmoreiz Latvijā viss "Rožukroņa sonāšu" cikls

undine, 29.12.2015., 16:14

Pateicamies klausītājiem par nemainīgi pilnajām koncertzālēm un vētrainiem aplausiem visa gada garumā, apmeklējot mūsu organizētos koncertus 2015. gadā, un protams par stāvovācijām mūsu Ziemassvētku koncertā!

Agnese Kanniņa6. janvārī - Zvaigznes dienā mēs, senās mūzikas atskaņotāji, Latvijas klausītājiem sniegsim patiesi nebijušu iespēju dzirdēt visu sonāšu ciklu vienā koncertā - ārkārtīgi virtuozās un tēlainās Heinriha Ignaca Franca fon Bībera (1644-1704) "Rožukroņa sonātes" - vienu no 17. gs. neparastākajām vijoles kompozīcijām. Katrs šī cikla atskaņojums visā pilnībā ir rets un ievērības cienīgs notikums Eiropas mērogā, jo vēl aizvien pilns cikla atskaņojums liecina ne tikai par uzdrīkstēšanos, bet arī par baroka instrumentu pārvaldīšanu visā pilnībā, jo skordatūru spēles tehnika padodas tikai retajam. Baltijas reģionā bez Agneses Kanniņas- Liepiņas patlaban nav cita baroka vijolnieka, kas spētu paveikt šo grandiozo darbu, ko kopā ar diriģentu un klavesīnistu Māri Kupču viņa gatavojusi vairāk nekā divus gadus.

Bībera "Rožukroņa sonātes" ir 15 sonāšu cikls solo vijolei un "basso continuo" ar "pasakalju"- vijoles solo finālā. Tas ir Bībeles sižets par Mariju, Jēzus dzimšanu un bērnību, kur galvenais stāstnieks ir vijole, kurai uzticēta tehniski ļoti sarežģīta un virtuoza partija, prasot no izpildītājiem īpašu meistarību, izcilu spēles tehniku, kā arī tēlainību. Katra sonāte ir citā skaņojumā- tikai divas ir ierastajā, pārējās rakstītas skordētai vijolei. Valda uzskats, ka darbs sarakstīts ap 1676. gadu- tādējādi atskaņojuma laikā darbam apritēs jau aptuveni 340 gadu. H. I. Francs fon Bībers "Rožukroņa sonātes" ir sonāšu cikls 15 daļās- piecas priecīgās, piecas skumjās un piecas krāšņās mistērijas.

Koncertā piedalīsies izcilākie latviešu vēsturiskās interpretācijas meistari: Agnese Kanniņa- Liepiņa (baroka vijole), Māris Kupčs (klavesīns un ērģeļpozitīvs), kā arī teorbas virtuozs, starptautisko konkursu laureāts Jadran Duncumb /Norvēģija, Lielbritānija/ un Kārlis Klotiņš (baroka čells).

Tiekamies Zvaigznes dienā - 6. janvārī plkst 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā!

Ieeja, pateicoties atbalstītājiem- Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Latvijas Republikas Kultūras ministrijai, "eeemerging Emerging European Ensembles", "Creative Europe", Boom fm, Rīgas Latviešu biedrībai, Rīgas Senās Mūzikas centram.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties