Pirmais Spīķeru festivāls

Rinta Bružēvica, 17.08.2010., 07:09

"Latvijas Koncerti" aicina uz pirmo Spīķeru festivālu, kas notiks no 24. līdz 28. augustam Spīķeru koncertzālē un tās pagalmā.

Festivāla apmeklētāji tēPirmais Spīķeru festivālsjas smaržas atmosfērā varēs sekot līdzi latviešu komponistu skaņu gaitām, baudot Ievas Paršas unikālās balss skaistumu; ļauties ritma formulu valdzinājumam Latvijas izcilāko sitaminstrumentālistu saspēlē; doties ceļojumā dažādu apziņu slāņos, kuros aizvedīs Latvijas Radio koristu balsis un elektronikas sintēze; kā arī izbaudīt džeza mūzikas skanējumu zem zvaigžņotajām augusta debesīm City Jazz Big Band izpildījumā Spīķeru pagalmā. Festivāla noslēguma koncertā uzstāsies pasaulē muzikālāko pandu grupa "Instrumenti" ar intīmi eksperimentālu koncertprogrammu, kuras atskaņošanā piedalīsies arī mūziķi no valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga.

Andris Sējāns, Spīķeru koncertzāles mākslinieciskais producents: "Spīķeru koncertzāles pirmā sezona tuvojas noslēgumam un mēs to vēlamies atzīmēt ar savu festivālu – "Spīķeru festivālu", kas, kā pierasts, runājot par Spīķeru koncertzāli, atkal apzīmējams ar vārdiem "jauns", "īpašs", "nebijis" un galu galā "PIRMAIS". Šīs sezonas laikā mūsu klausītājiem piedāvājām plaša žanriskā spektra koncertprogrammas – speciāli Spīķeru koncertzālei veidotus priekšnesumus, kurus bieži vien grūti nosaukt par vienkārši koncertiem. Mans viedoklis ir, ka izcilākās no koncertprogrammām ir pelnījušas, lai tās tiktu atkārtotas vismaz vēlreiz, jo, lai kā to negribētos, klausītāju vietu skaits Spīķeru koncertzālē ir stipri ierobežots, kas nozīmē, ka "aiz borta", iespējams, palikuši daudzi, kas labprāt vēlētos dzirdēt un redzēt, piemēram, koncertprogrammu, kas tika nominēta Lielajai mūzikas balvai (Ieva Parša). (Starp citu, mani ieskaitot!) Tad nu nevaru iedomāties labāku veidu to īstenot, kā atskaņot šādus koncertus koncentrētā veidā Spīķeru festivāla ietvaros. Atklājot šī gada Senās mūzikas festivālu, pirmo reizi "iemēģinājām" koncertzāles pagalmu un kļuvām par vēl vienu koncertu uzvešanas vietu bagātāki. Lielā skatuve tiks būvēta arī Spīķeru festivāla laikā. Uz tās 27. augusta vēlā vakarā muzicēs City Jazz Big Band, savukārt, 28. augustā festivālu noslēgs ziemeļniecisko pandu grupa programmā "Insperimenti. Intīms eksperiments ar instrumentiem".

Spīķeru festivāla programma:
24. augustā plkst. 20:00 "Latviešu kamermūzikas pērles. Spoži mirdzošais latvju pelēkais". Kopā ar režisoru Uģi Brikmani Ieva Parša uzbūvējusi programmu, kur līdzās klasiķu Lūcijas Garūtas, Alfrēda Kalniņa, Emiļa Melngaiļa un Leonīda Vīgnera dziesmām būs mūsdienu autoru Paula Dambja, Maijas Einfeldes, Imanta Kalniņa, Tālivalda Ķeniņa, Pētera Plakida un Imanta Zemzara opusi. Ievas Paršas skatuves partneris būs pianists Aldis Liepiņš, ar kuru dziedātājai sena un labi rūdīta sadarbība. Koncertā piedalīsies arī mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, kurš tīmeklī meklēs norādes uz ģeogrāfiskām un sociālām sakarībām ar latvju komponistu spoži pelēkajām skaņu gaitām. Telpas iekārtojuma sastāvdaļa līdz ar zāļu buntēm un tējas smaržu būs lieliskā operatora Ulda Millera filmēts video.

25. augustā plkst. 20:00 "Sitaminstrumentu zvaigznes".
Programmas "Sitaminstrumentu zvaigznes" kodols ir Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga sitaminstrumentu grupas koncertmeistars, arī Nacionālās operas orķestra galvenais sitaminstrumentālists Ivo Krūskops, kurš pulcējis kolēģus un domubiedrus –Elīnu Endzeli, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentālistu grupas koncertmeistaru Edgaru Saksonu, Rihardu Zaļupi un Uģi Krūskopu. Koncertā piedalīsies arī flautiste Ilona Meija. Programmā skanēs uz afrikāņu ritmiem veidotais "Drumming", Džordža Krama ekstravagantais skaņdarbs "Idyll for the Misbegotten", kā arī Džūlijas Volfes intensīvais, rokmūzikas ietekmētais "Dark Full Ride" un Frederika Makaresa skaņdarbs timpāniem un sitaminstrumentu ansamblim "Meeting Point".

26. augustā plkst. 20:00 "Amerikas ikonas" Sinfonietta Rīga kameransambļu izpildījumā.

Amerikāņu repititīvā minimālisma klasiķis Stīvs Reihs pārstāvēts ar vienu no saviem slavenākajiem skaņdarbiem "Different trains" stīgu kvartetam un magnetafona lentei.

Maikls Dohertijs - viens no ASV populārākajiem vidējās paaudzes komponistiem, kura daiļrades radošais impulss meklējams Amerikas kultūras vēsturē - tiks reprezentēts ar kompozīciju "Dead Elvis" fagotam un kameransamblim.

No amerikāņu mūzikas vecmeistara - komponista Džordža Krambas repertuāra dzirdēsim stīgu kvartetu "Melnie eņģeļi".

27. augustā plkst. 20:00 "Elektriskie sapņi". Latvijas Radio kora grupa Kaspara Putniņa vadībā piedāvās ceļojumu dažādu apziņu slāņos, kur galvenie ceļveži būs trausla, gaisīga skaistuma izjūta un mīlestība. Vienā programmā tiks apvienoti kora mūzikas skaņdarbi ar mūsdienu tehnoloģijas iespējām, papildinot un bagātinot cilvēka balss iespējas un radot telpas parametru ilūziju. Koncertā skanēs somu mūsdienu komponistes Kaijas Sāriaho Latvijā maz pazīstamie opusi "Nuits, adieux" (1996) un komponistes mātei veltītais "Tag des Jahre s"(2002) ar izcilā vācu dzejnieka Fridriha Helderlīna tekstu.

Vokālajā mūzikā - latviešu jaunās paaudzes komponists Rolands Kronlaks. Viņa jaundarbs "Sleep" filigrāni un grafiski precīzi atklāj caurspīdīgu, noslēpumainā skaņu valodā veidotu skaņu vīziju. Ērika Ešenvalda jaunā kora partitūra "Sunset: St Louis" smalki un niansēti uzbur dzejnieces Sāras Tīsdeilas mīļotās pilsētas Sentluisas saules apspīdētu panorāmu. Iespējams, džeza dzimtene Sentluisa Ešenvaldu rosinājusi ļauties arī dūmakainām blūza noskaņām. Savukārt amerikāņu komponista Viljama Brūksa madrigāls "Silver Swan" pārsteigs ikvienu klausītāju. Skanēs mūzika, kurā katrs no četriem dziedātājiem, izmantojot balss fizikālās īpašības, dziedās divbalsīgi. Brūksa madrigāls ir kā stāsts, ko atklāj būtnes no citām dimensijām. To caurstrāvo saspringta, ātra kustība, dedzinoši auksta gaisa pretestība un atsvešinātība.

27. augustā plkst. 22:00 Spīķeru džeza nakts.
Kārļa Vanaga vadītais džeza orķestris City Jazz Big Band 27. augustā svinēs trīs gadu jubileju. Pašu mūziķu vārdiem runājot, tas ir "pilna modernā sastāva bigbends; tajā apvienojušies jauni, talantīgi mūziķi, kurus vieno vēlme spēlēt mākslinieciski augstvērtīgu mūziku, tādējādi rodot prieku sev un klausītājiem." Koncertā skanēs visupirms Teda Džounsa kompozīcijas "Central Park North", "Greetings and Salutations", "Groove Merchant". Skanēs Matsa Holmkvista darbi "One Million Circumstances", "Summer and Winter", kā arī mūzika no šī autora jaunākā projekta Big Band Minimalism. "Rakstot šo mūziku, autors izmantojis Stīva Reiha un Džona Adamsa minimālisma idejas un principus – tika radīts līdz šim nedzirdēts skanējums," saka Kārlis Vanags. Vēl programmā iekļauti Čika Koreas, Laila Meisa un Boba Mincera skaņdarbi un Ritvara Garozas jaunākais darbs bigbendam "Without the Present".

28. augustā plkst. 21:00 Spīķeru festivālu noslēgs ziemeļniecisko pandu grupa programmā "Insperimenti. Intīms eksperiments ar instrumentiem’’.

"Insperimenti" - iespēja satikt daļu no grupas "Instrumenti" (www.instrumenti.in) sastāva pavisam īpatnējā un nepieradinātā formā. Skaistu skaņu meklējumi, nedzirdētas kompozīcijas, uz vietas radītas dziesmas, kā arī tautas mūzika. Balstoties uz konkrētā vakara izjūtām, bez cieši sarunātas dziesmu secības, pandu grupas cilvēcīgākā daļa ļausies eksperimentālai spēlei ar instrumentiem un balsi.

Uzrādot biļeti uz jebkuru no Spīķeru festivāla koncertiem, restorāns Merlin Maskavas ielā 4 (pretim Spīķeru koncertzālei) piedāvā iemalkot tasi kafijas vai iedzert glāzi alus vai sidru bezmaksas. Šo iespēju var izmantot arī pirms koncerta.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat


ienāktreģistrēties