Latviešu mūzika skanēs festivālā Honkongā

Santa Bušs, 05.03.2015., 09:44

Šovasar laikmetīgās mūzikas festivālā "ISCM-Musicarama 2015", kas no 31. maija līdz 3. jūnijam notiks Honkongā skanēs arī četru latviešu komponistu – Santas Bušs, Oskara Herliņa, Indras Rišes un Gundegas Šmites skaņdarbi.

"ISCM-Musicarama 2015"Festivāls, kura pirmsākumi meklējami 1978. gadā Honkongas Komponistu ģildes aizsāktā jaunās mūzikas koncertsērijā, notiek ik gadu, un 2015. gadā šis forums pirmoreiz tiek rīkots ar ISCM (International Society for Contemporary Music – Starptautiskā laikmetīgās mūzikas biedrība) atbalstu. Pagājušā rudenī ISCM Honkongas sekcija izsūtīja starptautisku aicinājumu visām ISCM nacionālajām sekcijām, rosinot iesūtīt skaņdarbus minifestivālam "Musicarama". Marta sākumā tapa zināms, ka saskaņā ar starptautiskās žūrijas lēmumu, festivāla programmā iekļauti arī vairāki ISCM Latvijas sekcijas iesūtītie darbi.

Kopš 2004. gada, kad Latvija tika uzņemta ISCM, šī ir pirmā reize, kad kādā no šīs starptautiskās biedrības organizētajiem festivāliem latviešu komponistu mūzika ir pārstāvēta tik kuplā skaitā. No kopumā 27 festivāla programmā iekļautajiem opusiem, četru autori ir latviešu komponisti, un viņu radītā mūzika skanēs līdz ar Austrijas, Beļģijas, Honkongas, Vācijas, Korejas, Jaunzēlandes, Zviedrijas, Taivānas un Īrijas skaņražu darbiem. Paralēli koncertiem "ISCM-Musicarama 2015" ietvaros notiks arī laikmetīgās mūzikas jautājumiem veltīta konference.

Festivāla atklāšanas koncertā 31. maijā skanēs Indras Rišes (1961) partitūra "Green Vision" ("Zaļā vīzija") simfoniskajam orķestrim. Šī Imanta Ziedoņa "Zaļās pasakas" tēlu rosinātā kompozīcija pirmatskaņojumu piedzīvoja 2002. gadā Rīgā LNSO un diriģenta Olari Eltsa lasījumā, jaunā redakcijā Honkongā to spēlēs "Global Symphony Orchestra" ar Maku Kaloku (Mak Ka-lok) pie diriģenta pults.

Taivānas vokālā grupa "Taipei Chamber Singers", kuru vada diriģente Čena Junhunga (Chen Yun-hung) savā repertuārā iekļāvusi pat divu latviešu komponistu skaņdarbus. Interesanti, ka šīs abas partitūras tapušas, iedvesmojoties no Viljama Šekspīra daiļrades un sākotnēji rakstītas Latvijas Radio korim. 1. jūnija vakarā skanēs gan 2012. gadā tapušais Oskara Herliņa (1980) skaņdarbs korim "Sonnet Nr. 28", gan Gundegas Šmites (1977) "Light Seeking Light" 12 balsīm, kas rakstīts 2004. gadā un saņēmis "Autortiesību bezgalības balvu 2009" kā ārvalstīs visvairāk skanējušais akadēmiskās mūzikas skaņdarbs.

Savukārt, "Ensemble Kochi" no Japānas savā koncertprogrammā iekļāvis Santas Bušs (1981) kompozīciju "INTIM" pūtēju kvintetam, kas rakstīta 2008. gadā un vairāku pazīstamu pūtēju kvintetu interpretācijā jau atskaņota gan nozīmīgos festivālos Eiropā, gan ASV. Šis opuss skanēs festivāla noslēguma koncertā, kas notiks 3. jūnijā.

Starptautiskā laikmetīgās mūzikas biedrība (International Society for Contemporary Music - ISCM) ir dibināta Zalcburgā 1922. gadā ar mērķi apzināt jaunās tendences klasiskajā mūzikā. Laika gaitā šī organizācija no divu valstu - Austrijas un Vācijas savienības ir paplašinājusies līdz vairāk nekā 50 dalībvalstīm un patlaban veido labi strukturētu mūsdienu mūzikas centru, kas apvieno šo dalībvalstu komponistus, atskaņotājmāksliniekus un koncertu organizatorus. ISCM uzdevums ir kļūt par efektīvu globālu komunikāciju organizāciju ar mērķi izplatīt laikmetīgo mūziku un darīt to maksimāli pieejamu publikai, veicot informācijas apmaiņu, izmantojot visus pieejamos komunikācijas līdzekļus, kā arī citas aktivitātes starp dalībvalstīm, piemēram, organizējot koncertus un festivālus. Latvija par ISCM dalībvalsti tika apstiprināta 2004. gada 11. novembrī Šveices galvaspilsētā Bernē, un 2006. gadā Vācijā, Štutgartē Latvijas pārstāvji pirmoreiz piedalījās biedrības ikgadējā Ģenerālajā asamblejā. 2007. gadā pirmoreiz arī latviešu komponistu mūzika tika iekļauta ISCM festivālā "Pasaules mūzikas dienas", kas katru gadu notiek citā valstī. Latvija ir viena no retajām ISCM dalībvalstīm, kas var lepoties ar to, ka ik gadu šī nozīmīgā festivāla programmās ticis iekļauts vismaz viens vai pat vairāki latviešu komponistu skaņdarbi.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Zdravo, htio sam znati vašu cijenu.

Robertunsab

Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты барышень равным образом юношей он-лайн, в течение телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


ienāktreģistrēties