Uz vienas skatuves tiekas Kristīne Blaumane, Eva Bindere un Reinis Zariņš

Rinta Bružēvica, 07.10.2015., 10:02

Rudens kamermūzikas festivālā klausītājus gaida tikšanās ar pasaules atzinību guvušiem latviešu mūziķiem - Londonas filharmoniskā orķestra pirmo čellisti Kristīni Blaumani, vairāku nozīmīgu starptautisku konkursu laureātu Reini Zariņu un pasaulē pieprasīto vijolnieci Evu Binderi.

Uz vienas skatuves tiekas Kristīne Blaumane, Eva Bindere un Reinis Zariņš15. oktobrī Dzintaru koncertzālē trio atskaņos Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Toru Takamecu un Pētera Vaska mūziku.

Pianists Reinis Zariņš saka: "Pirmo reizi veidojot pilnu koncertprogrammu, par tās stūrakmeni esam izraudzījušies klasiskus trio, pie kam tādus, kas piesūcināti ar dzīvesprieku un emocionāli spēcīgi veidotām lēnajām daļām. Retu kurš trio var lepoties ar tik daudzšķautņainu izteiksmi un enerģiju, kā izraudzītie Bēthovena un Šūmaņa darbi. Lai arī Pēteris Vasks un Toru Takemicu veidojušies katrs savā pasaules malā, viņu mūzikā ir kas kopīgs, vienojošs. Takemicu krāsas, smaržas, nemitīgā viļņošanās, Vaska plaukstošā kustība un saules pielietais rīts – šī iedziļināšanās dabas netveramajā burvībā rada neatvairāmu pievilcību."

Ludviga van Bēthovena Remažora klavieru trio tapis laikā starp patētisko Piekto un pastorālo Sesto simfoniju. Viss opuss – Pirmais un Otrais trio, kā arī divas sonātes – veltīts Bēthovena mūzai un "tālajai mīļotajai", grāfienei Annai Marijai Erdodī, kura ne tikai jūsmoja par komponista mūziku, bet bija arī spoža pianiste. Remažora trio ir trīs daļas. Pateicoties otrās daļas noslēpumainajai mūzikai – negaidītajiem un klusinātajiem tremolo, ko pēkšņi pārtrauc spēji skanīgas dinamikas uzbangojumi – viss trio ieguvis nosaukumu "Ghost" (rēgs).

Pētera Vaska "Līdzenuma ainavas" apjūsmo Latvijas dabas gleznainumu saullēkta stundā. Tā ir gaismas un kustības pielieta partitūra, kurā neiztrūkst par Dieva vēstnešiem dēvēto – putnu balsu.

"Šis darbs radies, pateicoties Gidona Krēmera aicinājumam sacerēt skaņdarbu jauniešu korim Kamēr... un dažādām instrumentu kombinācijām. Izvēlējos sev tuvos – vijoli un čellu. Daba man allaž tuva ar savu neatkārtojamo skaistumu, līdzenumu ainavām, Piebalgas pakalniem, Latgales smeldzi, Kurzemes tiešumu. Arī ar zvaigžņu juma mirdzumu. Sacerējumā esmu centies atklāt cilvēka meditatīvas pārdomas saistībā ar dabas ritumu, tās atmodu austoša rīta saulstaros, visbeidzot krāšņo saules lēktu. Ir sasniegta kulminācija, ir sākusies jauna diena! Tad viss noklust... Vai tas bija tikai sapnis?" savās pārdomās dalās komponists Pēteris Vasks.

Japāņu komponista Toru Takemicu mūzikas valoda būs tuva tiem, kuri iecienījuši impresionisma mākslu, lai gan Takemicu spilgtais rokraksts viņa skaņu pasauli allaž atšķirs no Eiropas impresionistiem. Takemicu ir komponists-autodidakts. Līdzās kompozīcijai viņš aizrāvies ar kino, teātri, literatūru un citiem mākslas žanriem, iedziļinājies mākslas estētikas un mūzikas teorijas jautājumos, kā arī nereti dēvēts par visu laiku izcilāko orķestra tembru pārzinātāju un instrumentētāju.

"Between Tides" jeb "Starp paisumu un bēgumu" – ir viens no Takemicu pēdējiem opusiem, sacerēts 1993. gadā. Iedvesmu impresijām bagātajai, rāmi plūstošajai miniatūrai komponists radis ūdens tēlainībā – horizonts, kāpjošs un krītošs vilnis, spēja tuvošanās un attālināšanās, ko skaņās ietērpj kā neoromantiski akordi, tā kompleksi sarežģītāka harmoniskā valoda.

Roberta Šūmaņa Otrajā klavieru trio ir spilgta tēlu pasaule un to bagātīgi papildina polifoniski elementi – nelieli fugato, kanoni un imitācijas, sasaukšanās. Dzīvīgs prieks, maigums un optimisms caurstrāvo visu trio, kas nebūt nav tipiski Šūmaņa mūzikai. Pirmo reizi šis trio izskan 1849. gada 29. aprīlī, kādā mājas muzicēšanas vakarā, kad kopā ar Klāru Vīku to atskaņoja vācu komponists un vijolnieks Francis Šūberts un čellists Frīdrihs Šūberts. Savukārt pirmo publisko atskaņojumu Famažora Klavieru trio piedzīvo 1850. gada 22. februārī Leipcigas "Gewandhaus", muzicējot Klārai Vīkai, virtuozajam vācu vijolniekam Ferdinandam Dāvidam un diriģentam, komponistam un čellistam Jūliusam Ritcam.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany

Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Robertunsab


ienāktreģistrēties