Koncerts "Impresijas un versijas"

Vita Ozoliņa, 03.06.2015., 09:12

Svētdien, 2015. gada 7. jūnijā, plkst. 19.00 Mākslas muzejā "Rīgas Birža" (1. stāvā, Doma laukumā 6, Vecrīgā) ar koncertu – muzikālu instalāciju "Impresijas un versijas" uzstāsies spilgti mūziķi – klavieru duets Antra un Normunds Vīksnes, sitaminstrumentālists Edgars Saksons un čellists Ēriks Kiršfelds.

Klavieru duets Antra un Normunds Vīksnes. Fotogrāfija no mākslinieku personīgā arhīva. Foto: Edmunds MickusKoncertprogrammu veidos franču impresionista Kloda Debisī (Claude-Achille Debussy, 1862–1918) miniatūras klavieru duetam un trīs latviešu komponistu – Paula Dambja, Selgas Mences un Daces Aperānes – opusu pirmatskaņojumi, kurus inspirējuši ārpusmuzikāli iespaidi: tēlotāja māksla, deja, literatūra, eksaktās zinātnes. Skaņdarbi viens otru papildinās, veidojot akustisku tiltu laikā un telpā. Koncertā mākslinieki Antra un Normunds Vīksnes (klavieru duets), Ēriks Kiršfelds (čells) un Edgars Saksons (sitaminstrumenti) izgaismos plašu skaņu un emociju spektru, piešķirot mūzikai tonālu niansētību.

Par skaņdarbiem:

Pauls Dambis (dz. 1936) kompozīcijā "… tas akmens…" atklāj savdabīgās emocijas un pārdomas, kuras radušās iepazīstot latviešu tēlnieces Minjonas Kļaviņas akmens skulptūras. Akmenim ir simboliska nozīme. Savas cietības un nemainības dēļ tas kļuvis par metaforu mūžīgiem, dievišķiem spēkiem. Bībelē akmens ir Dieva-sargātāja un spēka simbols. Komponists, sacerot darbu "… tas akmens…", meklējis skanisko un telpisko asociāciju pārejas, devis sev iespēju iejusties izstādes apmeklētāja lomā.

Selgas Mences (dz. 1953) skaņdarbiem, kas iekļaujas ciklā "Versijas", ir programmatiski nosaukumi, taču atšķirībā no iepriekš komponētās mūzikas klavieru duetam, kur dominēja poētiska tēlainība, šeit manifestējas eksakto zinātņu jēdzieni – laiks, telpa, Mebiusa lente, hologrammas. Protams, "Versijās" šīs parādības nav pētījuma objekti, bet ierosme fantāzijai un vizuālo iespaidu transformācijai skaņās. Muzikālajā iecerē un akustiskajā realizācijā komponiste izmanto skatuves telpas dimensijas un instrumentu sonoritāti, kā arī atsevišķās daļās pievieno sitaminstrumentu tembrus Edgara Saksona atskaņojumā.

Dace Aperāne (dz. 1953) savā mūzikā dalās iespaidos, kurus raisījuši Šveices mākslinieka Paula Klē (Paul Klee, 1879–1940) audekli. Autores kompozīcijās atainojās krāsu un noskaņu nianses, kuras inspirējuši trīs meistardarbi – "Uz malas", "Pastorāle" un "Sarkanais balons". Uz šī cikla pirmatskaņojumu Mākslas muzejā "Rīgas Birža" no Ņujorkas ieradīsies pati komponiste.

Par māksliniekiem:

Ēriks Kiršfelds mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Dzidras Račevskas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), kur studējis pie profesora Māra Villeruša un profesores Eleonoras Testeļecas. Papildinājis zināšanas un iemaņas Bāzeles Mūzikas akadēmijā pie profesora Ivana Monigeti. Baltijas kamerorķestra "Kremerata Baltica" solists un čellu grupas koncertmeistars kopš orķestra dibināšanas. "Kremerata Baltica" seksteta, vēlākā ansambļa "KB6" čellists. Muzicējis Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī. Ir Liepājas simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars, JVLMA un Jūrmalas mūzikas vidusskolas kameransambļa klases koncertmeistars, Spīķeru stīgu kvarteta dalībnieks. Uzstājas gan solo, gan dažādos kameransambļos. Veicis ieskaņojumus Latvijas radio. Par izcilu darbu ansamblī saņēmis Lielo mūzikas balvu 2009.

Edgars Saksons profesionālās zināšanas ieguvis Emīla Dārziņa mūzikas skolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Meistarību pilnveidojis, studējot Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā, kuru beidzis 1995. gadā. Tai pašā gadā stažējies Utrehtas Mākslas augstskolas sitamo instrumentu klasē Holandē. Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī strādā kopš 1996. gada. No 1998. gada sitamo instrumentu grupas koncertmeistars, timpānists.

Svarīgu vietu blakus darbam orķestrī Edgara Saksona radošajā dzīvē ieņem aktīva koncertdarbība dažādos kamer- un solo projektos, sadarbība ar orķestri "Rīgas kamermūziķi", Antras un Normunda Vīksnes klavieru duetu. Šobrīd Edgars Saksons ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors un sitaminstrumentu klases vadītājs. 2001. gadā Edgaram Saksonam par Džeimsa Makmilana "Koncerta sitaminstrumentiem un orķestrim" atskaņojumu, kā arī uzstāšanos koncertprogrammās Latvijā un Spānijā piešķirta Lielā mūzikas balva.

Klavieru duets Antra un Normunds Vīksnes kā viena no noturīgākajām Latvijas kamermūziķu vienībām regulāri koncertējuši Latvijā, ASV, Kanādā, Lielbritānijā, Francijā, Polijā, Krievijā, Armēnijā, Lietuvā, Somijā, Spānijā, Zviedrijā, Austrālijā. Uzstājušies koncertzālēs "Glenn Gould Studio" (CBC centrā), "Merkin" koncertzālē Ņujorkā, Helsinku Operā un Mūzikas akadēmijā, Viļņas rātsnamā un Mūzikas akadēmijā, Klaipēdas Universitātē, Štutgartes Mākslas augstskolā, Odesas filharmonijā, F. Šopēna muzejā Varšavā, koncertzālē "Nybrokajen 11" Stokholmā, Komitasa kamermūzikas zālē Erevānā un citur. Mūziķi vairākkārt ierakstījuši darbus radio, televīzijā un CD.

Klavieru dueta repertuārā iekļautie skaņdarbi divām klavierēm un klavierēm četrrocīgi ir stilistiski un žanriski daudzveidīgi. Duets veicis latviešu skaņražu R. Kalsona, J. Karlsona, S. Mences, A. Vecumnieka, I. Zemzara, D. Aperānes, I. Mežaraupa, I. Arnes u.c. autoru pirmatskaņojumus (lielākā daļa no tiem ir veltījumi Antrai un Normundam Vīksnēm).
Antra un Normunds Vīksnes ir vairāku starptautisku konkursu laureāti. Muzicējuši kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, "Sinfonia concertante", kameransambļos ar mūziķiem E. Saksonu, R. Zaļupi, A. Sīmani, D. Bičkovsku un citiem.

Par latviešu komponistu jaunrades veicināšanu un aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs Antrai un Normundam Vīksnēm 2001. gadā piešķirts augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā – Lielā mūzikas balva.

Antra Vīksne dzimusi Rīgā. Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā beigusi profesora Arņa Zandmaņa klavieru klasi. Paralēli pedagoģiskajam un klavieru nodaļas vadītājas darbam Jāzepa Mediņa mūzikas skolā strādā par koncertmeistari Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā. Piedalās starptautisku konkursu žūriju darbā.

Normunds Vīksne dzimis Pļaviņās. Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā absolvējis profesora Venta Zilberta klavieru klasi. Pašlaik ir akadēmiskā darba prorektors un profesors Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā vadījis klavieru dueta klasi. Kā koncertmeistars ar Jāzepa Mediņa mūzikas skolas zēnu kori koncertējis ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Dienvidāfrikā. Regulāri piedalās starptautisku konkursu žūrijās, kā arī vada meistarklases Latvijā un ārpus tās.

Uz koncertu aicināti visi interesenti!

Vietu skaits ierobežots (zāles ietilpība – 100 sēdvietas). Sēdvietas nav numurētas.

Biļešu cena: pieaugušiem – EUR 7,11; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 4,27. Biļetes var iegādāties Mākslas muzeja "Rīgas Birža" kasē.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany

Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Robertunsab


ienāktreģistrēties