Festivāla "Via Baltica" atklāšanas koncerts "Tuvu tuvumā"

Anna Paula Pujēna, 17.08.2015., 16:44

Piektdien, 21. augustā, pulksten 19.00 atklās kamermūzikas festivāla "Via Baltica" koncertprogrammu ar mulitmediālo priekšnesumu "Tuvu tuvumā".

Egīls ŠēfersFestivāla "Via Baltica" koncerti norisināsies no 21. līdz 29. augustam Liepājā un 23. augustā Kuldīgā. Jau piekto gadu organizācija "Via Cultura" priecē festivāla "Via Baltica" apmeklētājus ar dažādiem kultūras pasākumiem – izstādēm, koncertiem un mūzikas nodarbībām bērniem un vecākiem, pulcējot vairākus mūziķus un māksliniekus no Baltijas valstīm.

Festivāla atklāšanas koncerts "Tuvu tuvumā" notiks 21. augustā pulksten 19 "Promenade Hotel" Hika zālē. Koncertā piedalīsies Lielās mūzikas balvas laureāts, klarnetists Egīls Šēfers, pie klavierēm – Toms Ostrovskis, izpildot izcilu Baltijas un Rietumeiropas komponistu kamermūziku. Starp komponistiem – Roberts Šūmanis, Igors Stravinskis, Klods Debisī, Svens Dāvids Sandstrēms, Stīvs Reihs, igaunis Arvo Perts un pašmāju iemīļotais komponists Ēriks Ešenvalds. Muzicēšanu papildinās Literatūras gada balvas ieguvēja Liāna Langa ar savu aktuālo, emocionāli un sociāli uzlādēto dzeju un Jāņa Deinata fotogrāfijas, tā izvēršot koncertu par mulitmediālu priekšnesumu.

"Slavenākais mūsdienu zviedru komponists Svens Dāvids Sandstrēms 1972. gadā sacer skaņdarbu klarnetei un klavierēm "Close to" ("Tuvu tuvumā"), kurā izmanto īpatnu skaņošanas tehniku – klarnete un klavieres ir noskaņotas ar viena ceturtdaļtoņa atšķirību vienai no otras. Skaņradis rotaļājas ar skaņām, kas nav gluži saskaņā, bet pietiekami tuvu. 2015. gadā, Eiropas ģeopolitisko notikumu kontekstā, mūziķi no Latvijas veido koncerta programmu, kur šī rotaļāšanās ar tuvumu ieņem gluži simbolisku nozīmi," – tā Egils Šēfers par koncerta "Tuvu tuvumā" ideju. "Esam gana tuvu, lai baudītu ciešu kultūras saiti un kopējas tradīcijas ar spēcīgiem kaimiņiem austrumos. Tomēr, esam gana tuvu, lai mūsu dzīvesziņa, cilvēciskās, politiskās un arī kultūras vērtības būtu saskaņā ar pārējās Eiropas vērtībām. Esam pietiekami tuvu, lai rastu saites starp austrumiem un rietumiem, kā tilts, kas atšķirīgos savieno," – turpina E.Šēfers.

Tematisko impulsu programmai dod Liānas Langas dzeja, kas aicina domāt par patiesām un svarīgām vērtībām, kas izaicina ar naudu un varu aizņemtos prātus un liek tiem ieraudzīt, kas notiek mums apkārt un mūsos pašos. Savukārt Jānis Deinats, fotografēdams apdzīvotas vietas, ritmus, cilvēku un arhitektūras mijiedarbību, notver atbildes, kas palīdz saprast, kur un kāpēc mēs dzīvojam. Un tā koncertā dzirdamā mūzika vārdus un attēlus satvers un piepildīs, radot brīnišķīgu jūtu ietvaru, kas liek ne tikai just, bet arī domāt.

23. augustā pulksten 18.00 šī pati koncertprogramma būs dzirdama arī Kuldīgā, Kuldīgas kultūras centrā. Pirms tam kuldīdzniekus un pilsētas viesus iepriecinās ar koncertu "Kvartets un latvieši", kurā būs dzirdami trīs latviešu komponistu skaņdarbi Spīķeru kvarteta izpildījumā. Pēc Kuldīgas koncertiem sekos divi koncerti Liepājā – "Roks Baroks" 27. augustā un "Lettonia" 28. augustā.

Festivāls noslēgsies augusta pēdējā sestdienā ar nu jau tradicionālo "Senās uguns nakti" Liepājas pludmalē, kad apdzīvotās vietās ap Baltijas jūru tiek iekurti ugunskuri, lai atgādinātu sev un citiem par jūru, kas mums ir kopīga un sargājama. Koncertā dzirdēsim Kaspara Zemīša virtuozo ģitārspēli kopā ar stīgu kvartetu, izpildot latviešu tautasdziesmu aranžējumus, Emīla Dārziņa skaņdarbus, Astora Pjacollas argentīniešu tango un daudz ko citu.

Saistībā ar festivālu jau no 13. augusta Liepājas muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" un "Promenade Hotel" Hika un Vites zālēs ir apskatāma izstāde "Balta lapa". Tajā piedalās divdesmit pieci jaunie mākslinieki no visām Baltijas valstīm. Izstāde ir veltīta vēsturiskā Baltijas ceļa atcerei, un tās dalībnieki, atcerēdamies sevi kā mazus bērnus, ir radījuši darbus oriģinālā un mūsdienīgā redzējumā, atbilstoši savai akcijas "Baltijas ceļš" izjūtai. Izstāde būs skatāma līdz 6. septembrim.

Biļešu cena uz maksas koncertiem "Tuvu tuvumā", "Roks baroks" un "Lettonia" ir 7 EUR, un biļetes jau šobrīd iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas.

Festivāls notiek ar Valsts Kulūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes un Kuldīgas novada pašvaldības atbalstu. Plašāka informācija par festivālu "Via Baltica" pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany

Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Robertunsab


ienāktreģistrēties