18. gs. piemiņas mūzika angļu barokā

Laura Iesava, 10.06.2015., 09:40

Senās mūzikas atskaņotāji - baroka koris "Collegium Choro Musici Riga", baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Māra Kupča vadībā, pieminot traģiskos 14. jūnija notikumus un bagātinot repertuāru šajā dienā, vēlas saviem klausītājiem atskaņot divu angļu baroka lielmeistaru - Georga Frīdriha Hendeļa un Henrija Pērsela darbus.

18. gs. piemiņas mūzika angļu barokāŠī mūzika, līdzās Mocarta "Rekviēmam", ir vieni no augstvērtīgākajām piemiņas darbiem pasaules mūzikā, tomēr nepelnīti reti tiek atskaņoti.

G. F. Hendeļa Sēru antēms "Funeral anthem" tapis komponistam smagā un sarežģītā laikā, kad viņš pieredzējis ne vien milzīgas finansiālas grūtības- ar viņa uzņēmuma bankrotu, bet arī lielas veselības problēmas. Pēc ārstēšanās Vācijā, viņš devies sacerēt Sēru antēmu karalienei Karolīnai (1737). Karolīna bija Anglijas karaļa Džordža II sieva, ievērojama un ikoniska 18. gs. sieviete. Viņa bijusi ārkārtīgi daiļa, ļoti interesējusies un atbalstījusi mākslu un zinātni, kā arī bijusi dedzīga Hendeļa atbalstītāja vairāk nekā 30 gadus.

Sēru antēms ir ne vien ceremoniāls, bet arī ļoti personīgs darbs, kas to padara īpašu. Arī nobeigums nav triumfāls, bet gan klusināts, kas šim laikam ir netipiski.

Henrija Pērsela Sēru mūzika "Funeral sentences" (1695) rakstīts karalienes piemiņas dievkalpojumam, atskaņots arī paša komponista bērēs.

Uz tikšanos jau šo svētdien - 14. jūnijā plkst. 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā!

Ieeja, pateicoties atbalstītājiem - Rīgas domei, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Valsts Kultūrkapitāla fondam, "EEEmerging: Emerging European Ensembles", "Creative Europe", Boom fm, Rīgas Latviešu biedrībai, Rīgas Senās Mūzikas - centram bez maksas!


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties