13.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu atklāj Liepājā

Liepājas simfoniskais orķestris, 13.08.2010., 09:29

Ar atklāšanas koncertu Liepājas Latviešu biedrības namā 19. augustā plkst.19:00 sāksies Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un diriģenta Māra Sirmā rīkotais 13. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls.

13.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu atklāj LiepājāŠajā koncertā Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā, sadarbībā ar Valsts Liepājas Simfonisko orķestri, pirmatskaņos latviešu komponista Leona Amoliņa (1937) jaundarbu "Vēstures liturģija", kas balstīts uz pāvesta Jāņa Pāvila Ii tekstiem. Koncertā izskanēs arī Franka Martēna /Frank Martin/ (1890-1974) mesa dubultkorim.

Leons Amoliņš ir viens no pašiem redzamākajiem Latvijas mūziķiem - komponists, diriģents un pedagogs, kurš strādājis ar gandrīz visiem Latvijas profesionālajiem muzikālajiem kolektīviem.

Savā daiļradē Leons Amoliņš pievērsies galvenokārt vokālajai mūzikai, sacerējis kora un solo dziesmas, vairākas kantātes un mesas, simfoniskus skaņdarbus un virkni kamermūzikas darbu. Komponista daiļrade ir dziļas un smalkas jūtu pasaules izpausme, kas dominē pār konstruktīvi filozofisko domāšanas veidu.

Franks Martēns dzimis Ženēvā kā desmitais bērns ģimenē. Zēns agri iemīlējis mūziku, vēl pirms skolas gaitu sākšanas spēlējis klavieres, bet deviņu gadu vecumā jau komponējis jaukas bērnu dziesmiņas. Paklausot tēva gribai, Franks pastiprināti mācās eksaktās zinātnes, vēlāk pat iestājas Ženēvas Universitātē, lai studētu fiziku un matemātiku, bet mīlestība pret mūziku ir stiprāka. Jau pēc diviem studiju gadiem Franks Martēns universitāti pamet, lai visu turpmāko dzīvi nodotos tikai mūzikai – komponēšanai, klavierspēlei un diriģēšanai.

Mesa dubultkorim top ilgstoši - no 1922 līdz 1926.gadam, un pat tad, kad tā ir pabeigta, Martēns uzskata, ka darbs nav pietiekoši labs, lai to atskaņotu Dievam. Komponists darbu uz ilgiem gadiem "noslēpj atvilktnē", un mesu pirmatskaņo tikai 1963.gadā. Turpmāko gadu laikā mesa ir izskanējusi visā pasaulē, pārsteidzot klausītājus ar mūzikas valodas majestātiskumu. Skaņdarbā ietvertas visas mesai raksturīgās daļas Kyrie,Gloria,Credo,Sanctus un Agnus Dei.

Pateicoties darbībai starptautiskā projektā, ko atbalsta Centrālbaltijas jūras reģiona attīstības programma Interreg Iv A 2007-2013, šo koncertu Liepājas latviešu biedrības namā iespējams apmeklēt bez maksas.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties