Dzejas dienas - Raiņa dienas

Sandra Zobena, 10.09.2010., 09:02

Sestdien, 11. septembrī plkst. 12.00 visi aicināti piedalīties dzejnieka 145. dzimšanas dienas atceres brīdī Raiņa kapos, bet no 9. līdz 25. septembrim – dažādos Rainim un Aspazijai veltītos Dzejas dienu sarīkojumos.

Jaunai dzīvei vajga jaunu raksturu.
Sagādā to sev.
Kas tu gribi būt?
Zini to skaidri, un tu būsi.

Rainis, 1927. gada 7. maijā.

Septembris Latvijā ir dzejas mēnesis. Un septembris Latvijā ir Raiņa mēnesis – ienākšana šajā pasaulē un aiziešana mūžībā. Mums ir dzejnieka rakstītais vārds, dzīvo (nedzīvo?) viņa domas, viņa meklētās un atrastās vērtības, sajūtas. Un mēs katru dienu esam tik stipri, cik mūsu griba...

Raiņa un Aspazijas muzejs Rīgā un Jūrmalā, arī tālajā Tadenavā un Jasmuižā Dzejas dienās vēlas runāt nevis par dzeju vispār, bet konkrēti par saviem dzejniekiem – Aspaziju un Raini.
 

Raiņa un Aspazijas mājā (Rīga, Baznīcas iela 30)

11. septembrī plkst. 13.00 literāri muzikāls sarīkojums, kurā piedalīsies Bauskas novada literāti un aktieri Ināra Druva, Aina Medne, Dagnija Gasūna, Andris Kopeika, Gatis Zotovs, Ināra Zeile, Inta Baltgalve, Sandra Cīrule, Sarmīte Gausiņa-Elksne, Edvīns Hegenbarts, Sandra Ziemele un Raiņa un Aspazijas mājas piemiņas glabātāja Gaida Jablovska. Pie klavierēm dzejnieku viesistabā muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas 3. klases audzēkne Nikola Djubina.
Pasākumu atbalsta RLB un Nacionālās kultūras attīstības fonds.

19. septembrī plkst. 17.00 būs iespēja noklausīties Dr. philol. Gundegas Grīnuma "detektīvpriekšlasījumu" "Pie Itālijas saules un Šveices brīvības", kurā Gundega Grīnuma atklās Raiņa dienvidu trimdas – Tičīnas kantona – aristokrātisko un vienkāršo dzimtu tālākos likteņus. Tās ir dzimtas, kuru iepriekšējās paaudzes dzejnieks sastapis pirms simts gadiem, kurus aprakstījis savā atmiņu grāmatā "Kastaņola". Šo cilvēku bērni un mazbērni ir saglabājuši dažādus nostāstus, dzimtu senajos foto albumos ir neatšifrēti attēli, bet, izrādās, Gundegai Grīnumai tajos redzamie cilvēki ir pazīstami... Tas patiešām ir detektīvstāsts – kā atklāt, pētīt un šifrēt Raiņa noslēpumus!
Pasākumu atbalsta RD Sporta, izglītības un kultūras departaments.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jūrmala, J. Pliekšāna iela 5/7)

9. septembrī plkst. 20.00 vokālās grupas "Anima Solla" koncerts "Mums atkal spārnos jāceļas". Skanēs dziesmas ar Aspazijas vārdiem, Riharda Dubras un Renātes Stivriņas dziesmu pirmatskaņojumi.

10. septembrī plkst. 10.00, 11.00, 12.00 sarīkojums jaunāko klašu skolēniem "Saulīte muzejā" – rotaļas "incīšiem, princīšiem, laimiņām, glaimiņām".

11. septembrī plkst. 16.00 vasarnīcas speciālisti kopā ar Jūrmalas jauniešiem rīko akciju "Viņš apmetās uz dzīvi mūžībā". Tā būs "Goda tiesa" dzejnieka aizstāvībai laikā, kad daudzi nepatiesi vārdi un minējumi par Raini izskan kā balta patiesība. Akcijas noslēgumā notiks velobrauciens ar lāpām uz Raiņa priedēm.
Akcijā īpaši aicināti piedalīties visu Latvijas skolu pārstāvji – skolotāji un skolēni.

Raiņa muzejā "Tadenava" (Dunavas pagasts, Jēkabpils novads)

10. septembrī plkst. 14.00 Dzejas dienu sarīkojums Tadenavas klubā.
Piedalās: dzejnieces Rasma Urtāne, Ināra Gaile, Aija Hermane, akadēmiķe Baiba Rivža, Jēkabpils novada Rubeņu pagasta folkloras kopa "Kāre" (vadītāja Ināra Rudeviča), Dunavas pagasta sieviešu vokālais ansamblis ,,Variācija" (vadītāja Laine Zeile).
Raiņa dzejas uzvedums Dunavas pamatskolas skolēnu iestudējumā.

Raiņa muzejā "Jasmuiža" (Aizkalne, Preiļu novads)

21. septembrī plkst. 14.00 "Zili brīnumi, zaļi brīnumi apkārt riņķī un blakus…". Tikšanās ar dzejnieci Maiju Laukmani
"Bērna gadi – saules gadi: / Saule pati bērnu vada". Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu nodaļas teātra grupas "Kājām gaisā!" uzvedums.

25. septembrī Aizkalnes tautas nama zālē muzeja sarīkojums "Rainis, Antons Kūkojs un latgaliešu kāzu ieražas":
plkst. 12.00 seminārs "Rainis un latgaliešu folklora, kāzu ieražas",
plkst. 14.30 dziesmu un rotaļu saspēle "Kuozys Latgolā". Piedalās Rogovkas etnogrāfiskais ansamblis, Nautrēnu pagasta kultūras nama dramatiskais kolektīvs, deju kopa "Dziga", "Dzigas muzikanti".

 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties