Aicina atklāt senā grāmatu sējuma noslēpumus ar mākslinieci Inesi Pitkeviču

Nataļja Sujunšalijeva, 04.09.2015., 10:43

2015. gada 9. un 19. septembrī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina uz mākslinieces Ineses Pitkevičas lekciju un radošo darbnīcu, kuru laikā varēs ne tikai uzzināt par grāmatu iesējumu vēsturi, bet arī pašiem veidot skiču albumu senā koptu sējuma tradīcijās.

Inese Pitkeviča. Majgula Akselsone. Aprīļa ragana. 2004. Āda, reljefs, krāsojums. Publicitātes fotoTrešdien, 9. septembrī, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ar lekciju "Latviešu grāmatu iesējumu vēsture mākslinieka skatījumā. Būt vai nebūt grāmatai" viesosies māksliniece Inese Pitkeviča. Viņa iepazīstinās ar latviešu grāmatu sējumu vēsturi un spilgtākajām grāmatu meistaru personībām, rosinās uz sarunu par grāmatas un tās mākslinieciskā noformējuma nozīmi šodien, par nepieciešamību apzināt šo interesanto kultūras mantojuma daļu un turpināt klasiskās tradīcijas digitālajā gadsimtā.

Eiropas kultūras telpā grāmatas nozīme mainījusies no mīļas un ļoti dārgas dāvanas līdz bīstamam ierocim. Ar roku rakstītas, tās Rīgā tiek lietotas kopš 13. gadsimta. Renesanses laikmetā grāmatām bija īpaša loma. Pateicoties tam, Rīgā sāk darbu Nikolausa Mollīna tipogrāfija. Līdz ar drukāšanas tehnoloģiju ienākšanu pieaug sabiedrības interese par grāmatsējēju amatu. Rīgas Rātes Protokoli (1890) vēsta, ka kopš 18. gadsimta vidus līdz 19. gadsimta beigām zellim Rīgā (tāpat kā Vācijā), kurš gribēja kļūt par pilntiesīgu amata meistaru – grāmatsējēju, 14 dienu laikā bija jāspēj iesiet četras grāmatas.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā glabājas ādas kolekcija, kurā pārstāvēti mākslinieku darbi no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Kolekcijas vecāko daļu pamatā veido grāmatsējumi. Te ir atrodami pirmo profesionālo latviešu grāmatsējēju – Andreja Purmaļa (1910–1948) un Margaritas Melnalksnes (1909–1989) darbi, kuriem raksturīgs kompozicionāls lakonisms un modernisma meklējumi. Par atsevišķiem darbiem autori savulaik saņēmuši apbalvojumus starptautiskajās izstādēs.

21. gadsimtā, kad pieejams "Pocketbook", un klasiskais grāmatas sējums vairs nav tik būtisks, grāmatsējumi tiek saglabāti un veidoti no jauna "Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijā". Grāmata ir intelektuāls avots, tāpēc svarīgs ir arī tās noformējums – sējums. Tam vienlaicīgi jābūt praktiskam un skaistam, jo grāmata ir medijs, kas nedrīkst novecot.

Lekcijas ietvaros apmeklētājiem būs iespēja apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju.

Aicināts ikviens interesents! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Lekcijas cena: pieaugušiem – EUR 2,85; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 1,42.

Savukārt sestdien, 19. septembrī, plkst. 12.00–14.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā norisināsies radošā darbnīca "Senais grāmatu sējums mūsdienu dizainā. Koptu sējums", kas domāta jauniešiem, pieaugušiem un visiem mākslas interesentiem. Darbnīcas uzdevums – iepazīstināt ar koptu iesējuma veidošanas pamatprasmēm.

Nodarbības sākumā ādas māksliniece Inese Pitkeviča sniegs nelielu ieskatu grāmatu iesējumu vēsturē un tradīcijās, vēršot uzmanību uz koptu kultūras mantojuma nozīmību, kuru 20. gadsimta sākumā atklāja franču arheologu ekspedīcija Ēģiptē. Koptu grāmatu sējums pārsteidz ar savu vienkāršību un kompaktumu.

Darbnīcā māksliniece piedāvās darināt skiču burtnīcu koptu sējumā. Senā koptu sējuma tehnoloģija prasīs rūpīgu darbu un pacietību, taču mūsdienīgais dizains iepriecinās katru pasākuma dalībnieku. Darbā tiks izmantoti tradicionālie grāmatsiešanas materiāli: kartons, papīrs, adatas, diegi.

Dalības maksa: EUR 2,85 no personas. Vietu skaits ir ierobežots (15 dalībnieki). Uz radošo darbnīcu nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai rakstot uz e-pastu dmdm@lnmm.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem

Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina


ienāktreģistrēties