Vaska figūru izstāde no Sanktpēterburgas

Karlīne Cercina , 16.02.2010., 15:47

Valmierā, mākslas "Galerijā Laipa", trešdien, 17.februārī atklās vaska figūru izstādi no Sanktpēterburgas vaska figūru muzeja kolekcijas. Izstāde galerijā būs apskatāma līdz 2010.gada 15. martam.

Pirmo reizi ValmVaska figūru izstāde no Sanktpēterburgaserā, mākslas "Galerijā Laipa" gandrīz mēneša garumā būs apskatāma neliela daļa no Sanktpēterburgas vaska figūru muzeja kolekcijas, tostarp Hitlera, Čērčila, Staļina, Rūzvelta, Lēdijas Diānas, Marlēnas Dītrihas, Kleopatras un pat Romas Pāvesta Jāņa Pāvila II vaska figūras. Visas izstādē redzamās vaska figūras ir izgatavotas vienā eksemplārā – Sanktpēterburgā to dubultnieki nav palikuši.

Ieklausoties izstādes kuratora Armena Arutjunjana aizraujošajos stāstos, top skaidrs, ka skulptūru gatavošana ir laikietilpīgs process un pie tā strādā vesela komanda. Visupirms tiek savākta visa iespējamā informācija par veidojamā tēla izskatu un iezīmēm – izpētīti vēstures avoti, laikabiedru liecības, portreti, fotogrāfijas, gravīras, pēcnāves vaska maskas. Darba procesā tiek salīdzinātas dažādas viena cilvēka fotogrāfijas – jaunībā, brieduma gados, vecumā, un visās var atrast kopīgas tieši šim cilvēkam raksturīgas iezīmes, kas nemainās. Ja nav fotogrāfiju, pētītas gravīras, bet, ja nav arī to, mākslinieks centies iztēloties, kā varējis būt. Piemēram, Sābas ķēniņiene no Bībeles ir mākslinieka iztēles radīta. Pēc vēstures liecībām veidota Kleopatras sejas, taču nav zināms, cik lielas bijušas viņas krūtis – mākslinieks vaska figūru radījis puskailu. Pēcāk tēlnieki, grimētāji, šuvēji, kurpnieki un frizieri izveido tēlu atbilstoši tā prototipam. Piemēram, katrs mats ar īpašu metodi sasprausts vaska galvā. Izmantoti tikai dabiskie mati, kas pēc "pieaudzēšanas" apgriezti, veidojot tādu frizūru, kāda cilvēkam bijusi.

Dažu apmeklētāju pārsteidz, ka kosmonauts Jurijs Gagarins bijis tik maza auguma, bet Kolumbam ir tik masīvs augums, kā stāsta izstādes kurators: "Krievijas cara Pētera Pirmā augums pēc dažiem avotiem ir 2,04 metri, pēc citiem – 2,07 metri, taču viņam bijusi diezgan maza pēda. Cars nēsājis lielāka izmēra apavus, kuru purngalos salicis spilventiņus.". A.Arutjunjans stāsta, ka vaska figūras iztur līdz mīnus 40 un līdz plus 40 grādiem pēc Celsija, pateicoties krievu zinātnieku radītajai vaska receptei, kurā precīzi var atveidot cilvēka ādas tekstūru.

Vaska figūras varēs apskatīt, stāvot pie sarkanās lentes, kurai pāri kāpt nedrīkst. Arī tās aptaustīt aizliegts, lai neapgāztu. un nesabojātu – figūru materiāls ir ļoti trausls.

Izstāde līdz pat 15.martam būs apskatāma katru dienu galerijas darba laikā. Ieeja pieaugušajiem – 2,00 lati, pensionāriem un studentiem – 1,50 lati, skolēniem – 1,00 Ls

Atbalstītāji: Valmieras pilsētas pašvaldība
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties