Swedbank Art Award

Inga Lāce, 14.12.2009., 13:38

Starptautiskās Swedbank Mākslas Balvas 2009.gada laureāts ir Jons Gasjūns (Jonas Gasiūnas) no Lietuvas.

Tas tika paziņots 10.decembrī, plkst. 18.00 balvas nominantu izstādes atklāšanas ceremonijā Rīgas Mākslas telpā. Laureāts saņēma naudas balvu 10 000 eiro vērtībā.

Izstādē bija redzami balvas nominantu darbi no piecām valstīm: Voldemārs Johansons, Latvija, Tonis Sādoja (Tõnis Saadoja), Igaunija, Jons Gasjūns (Jonas Gasiūnas), Lietuva, Viktors Alimpijevs (Viktor Alimpijev), Krievija un Magnuss Vallins (Magnus Wallin), Zviedrija.

Starptautiskās žūrijas vadītāja Īrisa Millere Vestermane (Iris Müller-Westermann): "Jonasa Gasjūna darbos atspoguļojas personisko un kolektīvo atmiņu sakausējums. Viņš izmanto pagātnes ikonas, kas ir labi zināmas tiem, kuri arī ir šo kolektīvo atmiņu daļa. Zīmējumos ar degošas sveces dūmiem Gasjūns atkal atjauno atmiņas attēlu formā, kuri gandrīz tūdaļ pat atkal izzūd – tie ir gan reāli, gan nereāli vienlaikus. Viņa gleznas ir protests pret plaši izplatīto amnēziju – pret to, ka aizmirstam un zaudējam saikni ar mūsu sociālisma pagātni, kas ir ļoti būtiska, lai sastaptos ar nākotni un veidotu to."

Izvēloties balvas laureātu, kā galvenie vērtējuma kritēriji vienmēr tiek izvirzīti mākslinieka radošā darbība pēdējo divu gadu laikā, novitāte un starptautiskā atpazīstamība.

Swedbank mākslas balva izveidota 2000. gadā un tiek rīkota kā Swedbank un KUMU mākslas muzeja sadarbības projekts. Šogad pirmo reizi nominantu izstāde notiks Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa".

Iepriekšējie balvas laureāti ir Marko Laimre (Marko Laimre), Ene-Līsa Sempere (Ene-Liis Semper), Marko Maetams (Marko Mäetamm), Artūrs Raila (Artūras Raila), Gints Gabrāns, Marks Raidpere (Mark Raidpere), Valds Ozarinsks (Valdas Ozarinskas) un Miks Mitrēvics.

Informācija par Swedbank Art Award:
http://artaward.swedbank.ee/
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem

Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina


ienāktreģistrēties