Šogad Zinātnieku naktī – par gaismu zinātnē un ikviena cilvēka dzīvē

Liene Krīvena, 25.09.2015., 07:56

Šogad Zinātnieku nakts 25. septembrī būs veltīta ANO Starptautiskajam gaismas un gaismas tehnoloģiju gadam, aicinot iepazīt aizraujošo zinātnes pasauli – tikties ar zinātniekiem, doties uz zinātnes centriem un augstskolām, kur sagatavo nākamos zinātniekus, kā arī piedalīties zinātniskās prezentācijās, interaktīvās nodarbībās un citās interesantās aktivitātēs.

Zinātnieku naktsRīgas Tehniskā universitāte un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sagatavojusi īpašu programmu vispārizglītojošo un profesionālo skolu audzēkņiem sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, AS "Latvenergo" Enerģētikas muzeju un Latvijas Nacionālo botānisko dārzu. Paredzētas gan zinātniskas darbnīcas "Kā redz robots", "Spīdošais flaberis" u.c. jaunāko klašu audzēkņiem, gan gaismas elektronikas darbnīcas un Rīgas Tehniskās universitātes laboratorijas apmeklējumi vecāko klašu skolēniem.

Īpaša programma – darbnīca "Dzīvīgās gaismiņas" iecerēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā, bet visas dienas garumā būs iespēja apmeklēt grāmatu izstādi "Gaisma dabā, zinātnē un mūsu ikdienā".

"Latvenergo" Enerģētikas muzejs aicinās piedalīties izglītojošās nodarbības "Kā tapa Latvenergo hidroelektrostacijas" ar tematisku kinohroniku materiālu skatīšanos par Daugavas HES celtniecības gaitu, kā arī vērot "Fizmix" eksperimentus un piedalīties radošajā darbnīcā "Radi pats savu gaismu".

Savukārt Latvijas Nacionālais botāniskais dārzs piedāvās krāšņu vakara programmu visiem interesentiem, tostarp lekciju "Gaisma 21. gadsimtā" un gaismas mākslas akciju "Staro oranžērija".

Šogad aprit desmit gadi, kopš Eiropā tiek rīkota Zinātnieku nakts.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja ir izsludinājusi 2015. gadu par Starptautisko gaismas un gaismas tehnoloģiju gadu, uzsverot gaismas nozīmi ilgtspējīgas dabas un kultūrvides nodrošināšanā un attīstībā. Visā pasaulē tiek rīkoti pasākumi, lai veicinātu sabiedrības izpratni par gaismas un optisko tehnoloģiju nozīmi cilvēka dzīvē un sabiedrības attīstībā, kā arī informētu par gaismas – cilvēka acīm tveramā un netveramā elektromagnētiskā starojuma – plašo izmantošanu medicīnā, šķiedru optikā, astronomijā, arhitektūrā, arheoloģijā, mākslā, izklaides industrijā un daudzās citās jomās.

Zinātne ir viena no UNESCO prioritārajām darbības jomām, izceļot zinātnes un zināšanu lomu sabiedrības attīstības veicināšanā. Tāpēc UNESCO aicina tās dalībvalstis savas attīstības programmas balstīt uz objektīviem pētījumiem un zinātnes un tehnoloģiju sasniegumiem. Savukārt UNESCO Latvijas Nacionālā komisija īpašu uzmanību velta zinātnes komunikācijai un popularizēšanas jautājumiem, meklējot atbildes uz jautājumu, kādi būtu veiksmīgas zinātnes komunikācijas veidi, lai rosinātu sabiedrības, īpaši jauniešu interesi par zinātni un karjeru zinātnē.

Vairāk informācijas par Zinātnieku nakti: www.rtu.lv.

Vairāk informācijas par Gaismas un gaismas tehnoloģiju gadu: www.light2015.org.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties