Sarunas par scenogrāfiju un horeogrāfiju

Kristīne Ozola, 16.09.2015., 06:50

17. septembrī plkst. 16.30 Tukuma Mākslas muzejs (Harmonijas ielā 7, Tukumā) aicina uz sarunām par scenogrāfiju un horeogrāfiju, kas notiks izstādes "Skatuve. Tuvplāni" ietvaros.

Balerta "Apburtā princese" dalībnieki pēc izrādes 1929. gadā Latvijas Nacionālāajā operā. Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekcijaGalvenā sarunu tēma - baleta izrāde "Apburtā princese". Ar savām zināšanām, pieredzi un atmiņām dalīsies mākslas zinātniece Anita Vanaga, scenogrāfe Ināra Gauja un Latvijas Nacionālās operas balerīna Elza Leimane-Martinova.

Izstādē "Skatuve. Tuvplāni" skatāmi Ludolfa Liberta baleta "Apburtā princese" (1929) darināti krāsaini baleta kostīmmeti, dekorāciju mets un fotogrāfijas no izrādes. Valdis Grēviņš žurnālā "Domas" 1929. gada 1. maijā rakstījis, ka tas ir Nacionālās operas "gada vērtīgākais un beidzamais Čaikovska baleta "Apburtā princese" jauniestudējums, kas maksājis ir kolosālus pūliņus, ir naudu. Spīdoša skatuves tērpa un pāri par 200 jauniem kostimiem Lud. Liberta žilbinoši fantastiskā un izcili mākslinieciski spontānā veidojumā."

Mākslas zinātniece Anita Vanaga stāstīs par baleta izrādes "Apburtā princese" 1929. gada pirmiestudējumu Latvijas Nacionālajā operā, Ludolfa Liberta scenogrāfiju un pieeju izrādes noformējumā. Mūsdienu skatījumā un pašas pieredzē, darinot baleta ietērpu 2010. gada izrādes "Apburtā princese" iestudējumam, dalīsies tukumniece scenogrāfe Ināra Gauja. Savukārt Latvijas Nacionālās operas balerīna, vairāku starptautisku konkursu dalībniece un laureāte, Auroras lomas izpildītāja izrādē "Apburtā princese" Elza Leimane-Martinova dalīsies ar savām pārdomām par  horeogrāfijas un scenogrāfijas jautājumiem. Stāstījumu papildinās mūzika un attēli no baleta izrādēm.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Izstāde "Skatuve. Tuvplāni" Tukuma Mākslas muzejā skatāma no 4. jūlija līdz 27. septembrim. Dekorāciju meti, tērpu skices, izrāžu programmas, fotogrāfijas no izrādēm, atsauksmes presē par tai laikā aktuālo uzvedumu – viss kopā ļauj iztēlē pārcelties uz pirmizrādes mirkli un iejusties tik gaistošajā sen pagājušo izrāžu noskaņā. Ļauj skatītājam izpētīt un salīdzināt, cik tāls vai tuvs ceļš autoriem bijis ejams no idejas līdz rezultātam.

1930. gadu scenogrāfijas risinājumi skatāmi, ne vien jau minētajos Ludolfa Liberta metos baletam "Apburtā princese", bet arī Pētera Rožlapas, Herberta Līkuma, Jāņa Aižena, Jāņa Munča un Osvalda Rožkalna dekorāciju metos. Izstādē eksponētas tukumnieka scenogrāfa Artura Lapiņa – LPSR Akadēmiskā Operas un baleta teātra galvenā mākslinieka (1945 - 1983) – skices Žorža Bizē operai "Karmena", Alfrēda Kalniņa baletam "Staburadze" un Pētera Čaikovska baletam "Riekstkodis".

Tukuma Mākslas muzeja darba laiki: No otrdienas līdz piektdienai: 11.00 – 17.00; Sestdienās, svētdienās:11.00 – 16.00; Pirmdienās: slēgts.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties