Saruna par mākslu ar Madaru Štramdieri

Katrīna Leiškalne, 06.08.2015., 06:54

Fonds "Mākslai vajag telpu" aicina uz sarunu par mākslu un mūsdienu mākslas muzeju dažādu jomu pārstāvjus un veido video stāstu sēriju. Prezentējam sarunu ar radio "Naba" direktoru Madaru Štramdieri.

Madars ŠtramdiersRadio "Naba" kā brīva formāta medijs, kas uztur inteliģentu vidi un atspoguļo alternatīvo kultūru ir unikāla parādība Latvijas kulturas telpā. Madars Štramdiers ir viens no šī radio veidotājiem un galvenais idejiskais virzītājs. Šobrīd Latvijas radio 6 - Latvijas Universitātes radio "Naba" un Latvijas Universitātes Sabiedrisko attiecību departamenta direktors.

Jautāts par mākslu, Madars Štramdiers atzīst, ka viņa ikdienu ietver dažādas mākslas un kultūras norises. "Bez šiem kultūras laukiem es nevaru iedomāties savu pārstāvniecību šajā plašājā pasaulē", saka Štramdiers. Un raksturo arī mākslas nozīmi sabiedrībā kopumā. Viņš uzsver, ka māksla nav patērējoša nozare, jo tā rada multiplikatīvu efektu, līdz ar to mākslai ir tautsaimniecības nozīme, ko apstiprina virkne pētījumu. "Māksla ir nozīmīgs sabiedrības dzinējspēks" secina radio "Naba" direktors. Un lai radošais process nerimtos, tas, protams, prasa ieguldījumus.

Par to, ka Rīgā vajadzīgs mūsdienu mākslas muzejs, Madaram Štramdierim nav nekādu šaubu. Muzejs būtu mūsdienīga, daudzfunkcionāla un interaktīva kultūras telpa, kas uzrunā dažādas paaudzes un Latvijā tāda ir nepieciešama. Jo māksla veicina personības attīstību, stiprina identitāti un veicina nacionālās bagātības uzturēšanu.

Noslēgumā, citējot sociologu Klifordu Gīrtsu, kurš rakstījis, ka cilvēks bez mākslas būtu nekam nederīgs briesmonis bez intelekta, ar atsevišķiem noderīgiem instinktiem un galva tam būtu tukšs spainis, Madars novēl, lai šie spaiņi maksimāli piepildās.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Video apskatāms "Mākslai vajag telpu" youtube profilā: youtu.be/zvMIF2w5xoA.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem

Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina


ienāktreģistrēties