Saruna par mākslu ar Ilzi Jansoni

Katrīna Leiškalne, 05.08.2015., 08:12

Turpinot video stāstu sēriju, kurā dažādu jomu pārstāvji aicināti izteikt savu viedokli par mākslu un mūsdienu mākslas muzeju, fonds "Mākslai vajag telpu" prezentē jaunāko video - sarunu ar Ilzi Jansoni, arhitektu biroja "2727" valdes locekli.

Ilze JansoneIlze Jansone pārstāv jomu, kas savulaik bija vadošais mākslas veids - arhitektūru. Turklāt tieši Ilze Jansone kopā ar Lindiju Reinfeldi-Mitenieci arhitektu birojā "2727" izstrādāja fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras Mājas projektu, kas veltīts Džemmas Skulmes 90 gadu jubilejai un no 2015. gada 9. jūnija līdz 20. septembrim kā mākslas platforma darbojas Kalnciema ielā 36/38. Tajā norisinās septiņu jauno latviešu mākslinieku izstāžu sērija, kurā dažādos veidos tiek interpretēta ikoniskās mākslinieces Džemmas Skulmes daiļrade.

"Laikmetīgā māksla atspoguļo tieši šo brīdi, kad mēs dzīvojam" uzskata Ilze Jansone, jo mākslas darbi raksturo dažādus laikus un ietver dažādas emocijas. Tuklāt zināšanas par mākslu paugstina cilvēka inteliģences līmeni. Arī muzejs kurā tiek uzkrāti un rādīti mūsdienu mākslas darbi ir svarīgs sabiedrībai kopumā. Ilze atzīmē, ka RTU ēka Kaļķu ielā 1 ir ideāli piemērota šādam muzejam, tuklāt arī pašam muzejam vajadzētu kļūt par mākslas darbu.

Ilze Jansone uzskata, ka būtu svarīgi mākslu vairāk eksponēt Rīgas pilsētvidē, jo tas tuvina mākslas norises skatītājam. Jautājām viņas viedokli arī par "Mākslai vajag telpu" Vasaras Mājas projekta norisi. Viņa atzīmēja, ka šis projekts padara mākslu vairāk pieejamu un saprotamu cilvēkiem. Intriģējošie konteineri un atvērtā vide rada drosmi aiziet un šādu vietu arī tos, kuri iespējams nelabprāt apmeklē sterilas izstāžu vietas. Turklāt asprātīgā veidā tiek pausts protests pret telpu trūkumu mākslai.

Fonds "Mākslai vajag telpu" izsaka pateicību arhitektu birojam "2727" un personīgi Ilzei Jansonei un Lindijai Reinfeldei-Miteniecei par veiksmīgo sadarbību MVT Vasaras Mājas projekta tapšanā.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Video apskatāms "Mākslai vajag telpu" youtube profilā: youtu.be/bM3xWJhFdTQ.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere


ienāktreģistrēties