Fonds "Mākslai vajag telpu" piedāvā sarunu ar igauņu mākslinieku Anonymous Boh

Katrīna Leiškalne, 20.05.2015., 08:26

Fonds "Mākslai vajag telpu", turpinot video stāstu sēriju, prezentē ekskluzīvu interviju ar igauņu performanču mākslinieku Anonymous Boh.

Mākslinieks Anonymous Boh performances laikā 2015. gada 18. aprīlī Rīgā, bārā "Chomsky"Viņš ir viens no leģendārās mākslinieku apvienības "Non Grata" dibinātājiem. Sarunā mākslinieks izsaka savu viedokli par mākslas lomu sabiedrībā un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību un funkcijām.

Aprīlī Rīgā viesojās starptautisku popularitāti un atpazīstamību ieguvusī mākslinieku apvienība "Non Grata" ceļojošā performanču festivāla "Diverse Uiverse" ietvaros. "Non Grata" ir alternatīva mākslinieku kustība, kas aizsākās 1998. gadā Pērnavā (Igaunijā) kā protests pret oficiālo kultūru un kapitālistisko sabiedrību. Viņi nesniedza intervijas medijiem, neatzina oficiālās kultūras institūcijas un dibināja "Non Grata" Akadēmiju.

Šobrīd "Non Grata" sastāvā ir mākslinieki no visas pasaules ASV, Ķīnas, Francijas u.c. Galvenā un kopīgā mākslas izpausme šiem māksliniekiem ir performances, kas manifestē cilvēka radošo brīvību.

Anonymous Boh uzskata, performance ir tiešākais veids kā uzrunāt auditoriju. Mūsdienu dezorientētajā sabiedrībā māksliniekiem dažkārt pietrūkst ambīcijas mainīt pasauli, lai gan māksla ir labs ierocis, lai to panāktu. Mākslinieki var parādīt sabiedrībai ka tā var ietekmēt notiekošo un aicināt uzņemties atbildību, lai kaut ko mainītu.

Igauņu mākslinieks, runājot par muzeja funkcijām šodienas sabiedrībā, uzsver, ka muzejs ir kā skola kurā iemācīties universālo mākslas valodu. Tā ir piemērotākā vieta kur profesionāļiem skaidrot mūsdienu mākslas darbus un labākais veids kā māksla nonāk līdz skatītājam.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka laikmetīgās mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Video apskatāms "Mākslai vajag telpu" youtube profilā: youtu.be/xBMKrmwqp8c.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


ienāktreģistrēties