Saimnieka dienas atzīmēšana Pastariņa muzejā

Sanita Ratniece, 20.07.2010., 07:00

25. jūlijā pl. 12.00 Pastariņa muzejā (Tukuma novada Zentenes pagasta "Bisniekos") tiks atzīmēta Saimnieka diena ar Jēkaba dienas tirdziņu, jaunās izstādes "Arheoloģiskie pārbaudes izrakumi "Bisnieku" sētā" atklāšanu un amatierteātra izrādi.

Ar reibinošu liepziedu smaržu Ošu gravā un nenoklusināmām sienāžu dziesmām Pastariņa muzejā un visapkārt dabā ir jūtams vasaras vidus, kad vārda dienu svin Jēkabi un Annas. Šie skanīgie vārdi atzīti un plaši pielietoti ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Senie latvieši 25. jūliju svinēja gan kā saimnieču, gan kā tirgus dienu. Arī Pastariņa muzeja darbiniekiem jau par tradīciju kļuvis rīkot Jēkaba un Annas dienas tirdziņu, kur keramiķi, mākslinieki, audējas, grozu pinēji, rokdarbnieces piedāvā savus meistardarbus kā lietas, kuras var būt skaistas un vienreizējas dāvanas kā vārda dienas gaviļniekiem, tā arī citu svētku atzīmēšanai. Tirdziņā netrūks arī bioloģiski tīri audzēti lauku produkti un citi labumi jūsu galdam no vietējiem zemniekiem.

Pl. 14.00 visi tiks aicināti uz jautru brīvdabas izrādi "Kā Pampāļu Pēteris precībās gāja", ko izrādīs Laidzes pagasta amatierteātris.

Jaunākā paaudze varēs darboties dažādās čaklo roku darbnīcās - mācīties pīt groziņus, aust dekoratīvus lakatus, apstrādāt ādas materiālus vai vienkārši nodoties atraktīvām mazā Pastariņa iemīļotajām rotaļām - staigāšanu ar koka kājām, "slēpošanu" vai pastaigā pa Pastariņa taku.

Par jūnijā notikušās arheoloģiskās pārbaudes izrakumu ekspedīcijas darbu gaitu un rezultātiem stāstīs jaunatklātā izstāde "Arheoloģiskā pārbaudes izrakumi "Bisnieku" sētā", kuras ietvaros varēs apskatīt arī vecās dzīvojamās mājas pamatus.

Ekspedīcijas, kuru vadīja Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta asistents, arheologs Rūdolfs Brūzis, mērķis bija precizēt vecās dzīvojamās ēkas atrašanās vietu. Tajā piedalījās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes studenti, apkārtnes jaunieši un vairāki bezdarbnieki, kā konsultants tika pieaicināts Latvijas Brīvdabas muzeja speciālists, etnogrāfs Mārtiņš Kuplais. Izpēti finansēja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Ieejas maksa pasākumā muzeja biļete pieaugušajiem – Ls 1,00, skolēniem ,studentiem Ls 0,40, pensionāriem Ls 0,60. Jēkabiem un Annām ieeja brīva!

Tirgotāju pieteikšanās un sīkāka informācija pa telefonu -28651091
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties