"Raiņa un Aspazijas Jūrmala"

Sandra Zobena, 30.09.2015., 07:02

Aprīļa pirmajā pusē aizsākās ceļojumu cikls "Rainis un Aspazija klauvē", kas turpinās visa abu dzejnieku 150. jubilejas gada garumā.

"Raiņa un Aspazijas Jūrmala"Pirmā ceļojuma ietvaros bija iespēja iepazīt Raiņa un Aspazijas Rīgu, otrajā – abiem dzejniekiem nozīmīgas vietas Jelgavā un Zaļenieku pagastā, trešais ceļojums veda uz Raiņa bērnības un jaunības vietām Sēlijā un Latgalē.

3. oktobrī notiks cikla ceturtais ceļojums "Raiņa un Aspazijas Jūrmala":

  • Ceļojuma dalībnieku tikšanās plkst. 9.00 pie Andreja Upīša memoriālā muzeja (Brīvības iela 38–4). Brauciens ar autobusu uz Jūrmalu;
  • Ceļojums pa Raiņa un Aspazijas dzīves un piemiņas vietām Mellužos, Jaundubultos, Majoros un Dubultos;
  • Jūrmalas pilsētas muzeja apmeklējums;
  • Viesošanās Aspazijas mājā Dubultos. Fragments no "Vientuļajām vakariņām": Aspazijas dzeja –Marina Janauss, mūzika – Andrejs Selickis, režija – Viktors Jansons;
  • Ap plkst. 17.00 atgriešanās Rīgā.

Par Raiņa un Aspazijas Jūrmalā pavadīto laiku stāstīs un ar dzejnieku dzīves vietām iepazīstinās Astrīda Cīrule.

Biļetes "Biļešu Paradīzē": EUR 9.00; pensionāriem, skolēniem, studentiem – EUR 7.00.

Organizē: Memoriālo muzeju apvienība, Rakstnieku muzeju biedrība PILS, Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs.

Atbalsta LR Kultūras ministrija un Rīgas dome.

Jūrmala tiek dēvēta par Raiņa un Aspazijas pilsētu, un ceturtais, akciju "Rainis un Aspazija klauvē" noslēdzošais ceļojums ļaus izstaigāt abu dzejnieku takas viņu pilsētā.

Pirmā apstāšanās – pie Mellužu vasarnīcas, kas Aspazijas un Raiņa atmiņās tika saukta par "Pēperkoku namiņu". Šo vasarnīcu Jānis Pliekšāns īrēja, būdams "Dienas Lapas" redaktors, un 1894. gadā pēc abu iepazīšanās šeit bieži viesojās Aspazija.

Ceļojuma turpinājumā – vasarnīca Jaundubultos, kuru Rainis uzbūvē 1903. gadā pēc atgriešanās no Slobodskas trimdas un kur abi dzejnieki pavada 1904. un 1905. gada vasaras. Tai laikā vasarnīca kļūst par dzejnieku un mākslinieku, revolucionāri noskaņotās inteliģences pulcēšanās vietu. Tā Jānis Akuraters savās atmiņās rakstīja: "Es atceros to rudeni, kad Rainis bija atgriezies no trimdas. Mēs bijām sapulcējušies jūrmalā pie Raiņa. Mēs dziedājām marseljēzi, mēs deklamējām. Mēs bijām apreibuši, bet ne no vīna, – no "Tālām noskaņām zilā vakarā". Dzejnieks tikai smaidīja."

Ceļojuma dalībnieki apmeklēs Raiņa priedes, Horna dārzu un Raiņa un Aspazijas pieminekli, kā arī Majoru vidusskolu, kas atrodas ēkā, ko savulaik uzcēla Majoru-Dubultu labdarības biedrība un kur 1903. gada 17. jūnijā notika muzikāla soareja ar Raiņa un Aspazijas piedalīšanos. Tāpat notiks arī apstāšanās pie Raiņa un Aspazijas vasarnīcas Majoros, kur šobrīd norit restaurācijas darbi.

Ceļojuma ietvaros būs iespēja apskatīt Ivara Mailīša izstādi "Raiņa telpa. Plašums. Dziļums. Bezgalība" Jūrmalas pilsētas muzejā.

Ceļojums noslēgsies ar viesošanos Aspazijas mājā Dubultos.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


ienāktreģistrēties