Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada pasākumi līdz 30. jūnijam

Nora Rieksta, 10.06.2015., 09:58

Jūnijā turpinās Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada notikumi, piedāvājot virkni pasākumu.

Noslēdzot sezonu, vēl ir iespēja noskatīties divus no konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija" apbalvotajiem iestudējumiem - "Aspazija. Personīgi" Jaunajā Rīgas teātrī un "Indulis un Ārija" Liepājas teātrī. Savukārt Dubultu stacijā aplūkojama maija beigās atklātā laikmetīgās mākslas izstāde "Man sirdī tīģer's".

Atgādinām, ka jūnijā turpinās Muzeju nakts laikā uzsāktā akcija "Rainis un Aspazija klauvē!", rosinot apmeklēt dažādus Latvijas rakstnieku un literātu muzejus. Plašāk par akciju - www.aspazijarainis.lv/muzeju-nakti-uzsaks-akcija-rainis-un-aspazija-klauve.

2014. gadā pavasarī pēc Kultūras ministrijas darba grupas Raiņa un Aspazijas jubilejas gada īstenošanai ierosinājuma Nacionālā kultūras padome vienojās 2015. gadu pasludināt par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, rosinot valsts, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas iesaistīties tā norisē ar iniciatīvām, plānojot un īstenojot pasākumus un citas aktivitātes Raiņa un Aspazijas personību un viņu radītā kultūras mantojuma aktualizēšanai. Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Par godu Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienai Latvijas Rakstnieku savienība ir izveidojusi pasākumu programmu "Pastāvēs, kas pārvērtīsies". Programmas "Pastāvēs, kas pārvērtīsies" informatīvie atbalstītāji: "Kultūras Diena", "Latvijas Avīze", portāls "Delfi", interneta žurnāls "Satori", portāls "Tvnet" un "Draugiem.lv".

Teātris:

Rainis "Indulis un Ārija" (Liepājas teātris, Teātra ielā 4, Liepājā) 13. jūnijā plkst. 18.00 (Sezonas noslēguma izrāde).

Liepājas teātra versija par Raiņa lugu "Indulis un Ārija", ko kustību valodā iestudējis režisors Sergejs Zemļanskis no Krievijas. Iestudējuma pieteikums bija viens no trijiem, kas uzvarēja radošajā konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija". Galvenajās lomās Mārtiņš Kalita un Liene Grava. Izrādes tapšanā piedalījušies scenogrāfs/kostīmu mākslinieks Maksims Obrezkovs (Krievija), komponists Pāvels Akimkins (Krievija), horeogrāfa asistente, pedagoģe, repetitore Poļina Pšindina (Krievija), scenārijs – Vladimirs Motašņovs, Sergejs Zemļanskis (Krievija). Gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis.

Biļetes nopērkamas Liepājas teātra kasē un www.bilesuparadize.lv.

Inga Ābele "Aspazija. Personīgi" (Jaunais Rīgas teātris (JRT), Lāčplēša ielā 25, Rīgā) 18. un 19. jūnijā plkst. 18.30, 20. jūnijā plkst. 17.00.

Oriģināldramaturģijas darbs "Aspazija. Personīgi" ir pētījums par slaveno dzejnieci, politiķi un spilgto personību Aspaziju, kā pamatā ir viņas biogrāfijas meti. Darbs godalgots dramaturģijas konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija", kas tika izsludināts sagaidot abu literātu 150. jubilejas gadu. Izrādi veidojušas rakstniece Inga Ābele un režisore Māra Ķimele. Galvenajā lomā – Baiba Broka. Scenogrāfiju izrādei veidojis mākslinieks Gints Gabrāns, mūzikas auors – Jānis Šipkēvics (Shipsi), kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne.

Biļetes nopērkamas JRT kasē un www.biletes.jrt.lv.

LNS amatierkolektīvu iestudējums "Mīla stiprāka par nāvi" (Kultūras nams "Rītausma", Kandavas ielā 27, Rīgā) 17. jūnijā plkst. 16.00.

Kultūras namā "Rītausma", Kandavas ielā 27, Rīgā notiks pasākums "Ielīgosim un iepazīsim Raini", kura laikā pirmizrādi piedzīvos Raiņa lugas "Mīla stiprāka par nāvi" iestudējums, ko veido Latvijas Nedzirdīgo savienības (LNS) amatierkolektīvu dalībnieki.

Ieeja bez maksas! Iestudējums ir zīmju valodā un nav domāts plašākai publikai!

Muzeji:

"Dzīvoklis. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt!" (A.Upīša memoriālajā muzejs, Brīvības ielā 38–4, Rīgā) līdz 21. augustam.

Izstāde "Dzīvoklis Nr. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt!" ir cikla "Dzīves telpa. Nams Brīvības ielā 38 – ievērojamu personību mājvieta gadsimta šķērsgriezumā" turpinājums. Tā vēsta par īso laika posmu, kas Brīvības ielas 38 namā bija apmetusies dzejniece un dramaturģe Elza Rozenberga.

Muzikāls uzvedums "Rainis. Aspazija. Zaļumballe" (Raiņa muzejs Jasmuiža, Preiļu novada Aizkalnē) 21. jūnijā plkst. 20.00.

Jasmuižas brīvdabas estrādē 21. jūnijā plkst. 20.00 notiks Lubānas amatierteātra muzikāls uzvedums "Rainis. Aspazija. Zaļumballe", ko veidojušas režisores Ilze Kraukle un Laila Ozoliņa. Uzvedumā piedalīsies Lubānas KN jauniešu deju kolektīvs "Žuburi".

"Raiņa un Aspazijas mīlas dzeja iegūs jaunu skanējumu – no jauniešiem, kas ir mīlestības, attiecību, savas pasaules meklējumos…," uzveduma noskaņu ieskicē tā veidotāji. Ieeja bez maksas.

Māksla:

JRRMV audzēkņu mākslas darbu izstāde "Rainis un Aspazija" (Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Alberta ielā 12-9, Rīgā) līdz 31. augustam.

Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas (JRRMV) audzēkņu mākslas darbu izstāde veltīta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai un atspoguļo abu rakstnieku nozīmi, bagāto literāro mantojumu un personības iezīmes jauniešu skatījumā.

Ekspozīcija "Rainis & Aspazija. Degsme" (Rīgas Mākslas telpa) līdz 12. jūnijam.

Izstādes saturisko pamatu veido Raiņa un Aspazijas radītie jaunvārdi, dzejas rindas, domu graudi un dzīves fakti. Skatītāji būs aicināti iesaistīties jaunrades procesā, atrast savu skatpunktu un interpretēt lasīto, dzirdēto un redzēto. Arī ikviens apmeklētājs aicināts jaunradīto vēstījumu iemūžināt un publicēt savos sociālajos portālos, pievienojot tēmturi #degsme. Izstādes noslēgumā no tiem tiks izvēlēti trīs saistošākie. Balvā – dizaina biroja "H2E" izdotais kalendārs "Rainis & Aspazija".

Izstāde "Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas" (LKA E. Smiļģa Teātra muzejs, E. Smiļģa ielā 37/39, Rīgā) līdz 11. septembrim.

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā atklāta projekta "Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas" scenogrāfijas studentu mākslas objektu trešā kārta. Šoreiz objekti uzdod jautājumā - kā Rainis iedvesmojās? Muzejs piedāvā nostāties zem Raiņa "Iedvesmas spaiņa" un tikt apgaismots. Objekts "Pieraksts pie Ārijas" ir durvis, pie kurām var pieklauvēt, bet tās tā arī nekad neatveras. Muzeja apmeklējuma laikā jāieklausās, varbūt varēs sadzirdēt Aspazijas un Raiņa sasaukšanos. Vieni no izaicinošākajiem objektiem divi plakāti, kas ir asociatīvas pārdomas par Raini – vai tas ir aktuāli joprojām, jeb tomēr tikai bērnībā, kad bija jālasa obligātā literatūra?

Izstāžu cikls "Es zinu, jūs, pusvientulīgie garā" (Valkas pilsētas kultūras nams, E. Dārziņa ielā 8, Valkā) no 1. maija līdz 30. septembrim.

Valkas pilsētas kultūras nama izstāžu zālēs norisināsies Starptautiskā mākslas un kultūras biennāle "Dzīve", kuras laikā atklās apjomīgu laikmetīgās mākslas izstādi "Es zinu, jūs, pusvientulīgie garā." Biennāles kurators Aivars Ikšelis.

Izstāžu kompozīcija būs veidota kā pētījums, kura pamattēma – aktualizēt latviešu literātu un politiķu Raiņa un Aspazijas biogrāfijas metus, viņu personības un ieguldījumu kultūrā, būvējot vai nojaucot robežas starp izdomājumiem un īstenību.

Šajā starptautiskajā izstāžu projektā piedalīsies mākslinieki no Igaunijas, Lietuvas, Francijas, Krievijas, Ungārijas un Latvijas, izstādes pētījumu tēmas atklājot ar gleznu, grafiku, porcelāna darbu, tērpu ekspozīciju un instalāciju palīdzību.

Pasākumi Raiņa un Aspazijas pilsētā Jūrmalā:

Ikmēneša pasākums "Kafija ar Aspaziju" (Aspazija māja Z.Meierovica prosp.18/20, Dubultos, Jūrmalā) sākums plkst. 17.00.

Tikšanās ar Raiņa pētnieci, literatūrzinātnieci Gundegu Grīnumu. Ieeja bez maksas.

Laikmetīgās mākslas izstāde "Man sirdī tīģer's" (Mākslas stacija Dubulti, Dubultu stacija, Jūrmalā). Izstādes atklāšana 28. maijā plkst. 19.00.

Līdz ar izstādi "Man sirdī tīģer's", 28. maijā tiek atklāta jauna izstāžu zāle – mākslas stacija Dubulti, kas atradīsies Dubultu dzelzsceļa stacijā Jūrmalā. Izstādes "Man sirdī tīģer's" nosaukums radies no Raiņa lugas "Jāzeps un viņa brāļi". Izstādes kuratori – Inga Šteimane un Arno Jundze.

Izstādē aicināti piedalīties gan ārzemju, gan pašmāju mākslinieki. Viņu vidū ir tāda starptautiski atzīta izcilība kā Tomass Hiršhorns (Thomas Hirschhorn, Šveice), Venēcijas biennāles nacionālo paviljonu pārstāvji Žarko Bašeski (Zarko Baseski, Maķedonija), Šadi El Nošokati (Shady El Noshokaty, Ēģipte), režisors, kura vārds kļuvis slavens pēc Brazīlijas 2013. gada nemieriem veltītās dokumentālās filmas, kas veidota sadarbībā ar Tamuru Aimaru (Tamur Aimara), "Etiķa sindroms" uzņemšanas Cēzars Oiticica Filho (Cesar Oiticica Filho, Brazīlija), kā arī pazīstamais Izraēlas fotogrāfs Adī Ness (Adi Nes).

No Latvijas izstādē piedalīsies tekstgrupa "Orbīta", gleznotāja Ieva Iltnere, režisore Dzintra Geka ar filmu izlasi, konceptuālists Arturs Bērziņš, mūsdienu Latvijas tēlniecības izcilākā sieviete Olga Šilova un sociāli izaicinošu projektu meistars Kristaps Gulbis. Ieeja izstādē bez maksas.

Multimediāla ekspozīcija "RAIŅA T ELPA. Plašums. Dziļums. Bezgalība" (Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu ielā 29, Majoros) līdz 2016. gada janvārim.

Ekspozīciju veidojuši mākslinieks Ivars Mailītis, Raiņa telpas projekta autors un vadītājs, arhitekts Matīss Mailītis, Raiņa un Aspazijas vasarnīcas projekta koncepcijas autors, režisors Viktors Jansons, kura idejas kontekstā videoinstalācijas telpa ir viens no vairākiem atsevišķiem, bet konceptuāli saistītiem autordarbiem, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīcas vadītāja, projekta konsultante Astrīda Cīrule.

Izstāde "Aspazija un Eiropa" (Aspazijas māja, Z. Meierovica prosp. 18/20 Dubultos, Jūrmalā) līdz 2016. gada 5. janvārim.

Izstādē aplūkojami priekšmeti, kas raksturo dzejnieces literāro gaumi un aprakstīti Aspazijas atmiņās. Izvēlētas īpaši nozīmīgas grāmatas, tie ir retumi no Jūrmalas pilsētas muzeja, Rakstniecības un Mūzikas muzeja krājuma. Aspazijas un Raiņa bibliotēkas grāmatas, kuras lasītas, studētas, saņemtas dāvanās un dāvinātas citiem, tās īpaši novērtējusi Aspazija. Priekšmeti izstādei nākuši arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma, kā arī sadarbībā ar Memoriālo Muzeju Apvienību. Ieeja bez maksas.

Programmā iespējamas izmaiņas! Precīzu informāciju meklējiet www.aspazijarainis.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties