"Raiņa un Aspazijas dienas Kirovas apgabalā"

Sandra Zobena, 22.05.2015., 07:46

No 25. līdz 27. maijam norisināsies Kirovas apgabalā notiks "Raiņa un Aspazijas dienas".

Atzīmējot divu latviešu dzejnieku – Raiņa (īst. v. Jānis Pliekšāns 1865–1929) un Aspazijas (īst. v. Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, 1865–1943) – 150 gadu jubileju, sadarbībā ar Kirovas apgabala valdību, Kirovas apgabala Kultūras departamentu, Kirovas apgabala Izglītības departamentu, Kirovas apgabala Valsts universālo zinātnisko Aleksandra Hercena bibliotēku, Vjatkas Valsts Humanitāro universitāti un Slobodskas muzeju un izstāžu centru no 25. līdz 27. maijam norisināsies "Raiņa un Aspazijas dienas Kirovas apgabalā", kas ietver plašu kultūras programmu: izstāžu atklāšanu Kirovā un Slobodskā, Starptautisku zinātniski praktisku konferenci, Latvijas delegācijas tikšanos ar Kirovas pilsētas radošo inteliģenci, Kirovas apgabala un Latvijas Republikas mākslinieku koncertu u.c.

26. maijā V. un A. Vasņecovu Vjatkas Mākslas muzejā tiks atklāta izstāde "Aspazija / Rainis: dumpiniece / humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts". Izstāde tapusi Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas ietvaros un no 2015. gada 20. līdz 24. aprīlim tika eksponēta "Salle des Pas Perdus" – UNESCO galvenajā mītnē Parīzē. Izstādes eksponēšanu Kirovā nodrošina Latvijas Republikas vēstniecība Krievijas Federācijā. Izstādes autori ir rakstnieks un publicists Pauls Bankovskis, mākslinieks Kaspars Perskis un Raiņa un Aspazijas muzeja (Memoriālo muzeju apvienība) speciālisti. Projekta koordinatore – Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma.

Savukārt Kirovas apgabala A. Hercena zinātniskajā bibliotēkā 26. maijā notiks Starptautiska zinātniski praktiska konference, kas veltīta Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai. Konferencē referēs gan Krievijas, gan Latvijas literatūrzinātnieki.

Raiņa dzīvē un radošajā mūžā liela nozīme bijusi Slobodskai – no 1899. gada 17. jūnija līdz 1903. gada 1. maijam dzejnieks šeit atradās izsūtījumā. Šai laikā Rainis uzrakstīja vairāk nekā 40 dzejoļu, kas tika iekļauti viņa pirmajā dzejoļu krājumā "Tālas noskaņas zilā vakarā" (1903), šeit, tālu no dzimtenes radās ieceres drāmai "Uguns un nakts" (1905), tapa daudzi klasiķu tulkojumi.

27. maijā Latvijas delegācija dosies uz Slobodsku, kur Raiņa mājā-muzejā tiks atklāta izstāde "Latviešu dzejnieki Rainis un Aspazija". Šī izstāde ir Raiņa un Aspazijas muzeja dāvinājums dzejnieka muzejam Slobodskā.

"Raiņa un Aspazijas dienās Kirovas apgabalā" piedalīsies Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone, literatūrzinātnieki Ausma Cimdiņa, Jānis Zālītis un Gaida Jablovska, rakstnieks un izstādes "Aspazija / Rainis: dumpiniece / humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts" teksta autors Pauls Bankovskis, izstādes kuratore Elvīra Bloma, muzikologs Orests Silabriedis, dziedātāja Ieva Parša, pianiste Herta Hansena un aktrise Inga Aizbalte. Latvijas delegācijas vadītāja – Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte.

"Raiņa un Aspazijas dienas Kirovas apgabalā" norisinās ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties