"Pils torņa nedēļa" Tukumā, 13. -18. jūlijā

Ingrīda Vistopola, 06.07.2010., 15:45

Tukuma muzejs no 13. līdz 18. jūlijam aicina uz īpašiem svētkiem - "Pils torņa nedēļu".

Tā notiks Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis" Brīvības laukumā 19a, Tukumā.

"Pils tornis" ir daļa no Tukuma visvecākās ēkas - Livonijas ordeņa pils -fragments. Pils būvēta laikā no 1277. gada līdz 1306. gadam un vēl 16. gadsimtā kalpojusi ordeņa mestra saimnieciskām vajadzībām. 17. gadsimtā pilī atradies virspilskunga sēdeklis, bet pēc 1709. gada krievu karaspēka sirojumiem pils bija nolemta sabrukumam. 1769. gadā pils drupās izbūvēta neliela divstāvu ēka, kas turpmākos 200 gadus izmantota gan kā cietums, gan graudu un munīcijas, gan kā konfiscēto transporta līdzekļu noliktava. Kopš 1995. gada Pils tornī atrodas Tukuma pilsētas vēstures muzejs.

"Pils torņa nedēļa" Tukumā notiek Latvijas Piļu un Muižu asociācijas rīkotās akcijas "Apceļosim Latvijas pilis" ietvaros. Tās laikā Tukuma pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis", kas atrodas kādreizējās Livonijas ordeņa pils teritorijā, atzīmē savu 15 gadu darbības jubileju. Svētku nedēļas laikā tiks atzīmēti tādi vēsturiski notikumi kā 565 gadi kopš Tukuma miests minēts rakstos un 215 gadi kopš Tukumam ir piešķirtas apriņķa pilsētas tiesības. Svētku nedēļas laikā "Pils tornī" būs iespēja iedziļināties interesantos pilsētas vēstures notikumos, piedalīties dažādās programmās un radošajās darbnīcās, kā arī muzeja jaunākā rakstu krājuma atvēršanas svētkos.

Pasākumus atbalsta A/S "Tukuma Piens" un SIA "Tukuma kafija"

13. jūlijs plkst. 10.00 - "Ražots Tukumā"
Ik gadu "Pils tornī" tiek atklāta izstāde, kas veltīta kādai maz pētītai pilsētas vēstures tēmai. Jaunā izstāde "Ražots Tukumā" atspoguļo pilsētas ražošanas attīstību 20. gadsimta sešdesmitajos gados. Izstādē skatāma Tukumā ražotā keramika, apģērbi, kafija, ziedu kompozīcijas, gleznas, kā arī fotogrāfijas un fragmenti no kinožurnāliem "Padomju Latvija".
Muzejs atvērts no plkst. 10.00 līdz 17.00. Ieeja ar muzeja biļeti.

14. jūlijs plkst. 12.00 - "Dzīve Livonijas ordeņa pilī"
Precīzs Tukuma viduslaiku pils būvēšanas laiks nav zināms, bet 14. gadsimta sākumā tā kalpoja kā Livonijas ordeņa mestra fon Rogges atbalsta punkts. Muzeja ekspozīcijā apskatāmas "Tukuma vēstures ainas": leļļu maketi, priekšmeti no arheoloģiskajiem izrakumiem, iepazīstama sena teika par Kastiliāna fon Rogges un dižciltīgas Tukuma jaunavas Rauduziņas mīlestību.

Laukumā pie "Pils torņa" notiks siera siešana, plāceņu cepšana, zeķes darināšana adatas pinuma tehnikā, krustiņu liešana, spēles veiklībā.

Muzejs atvērts no plkst. 10.00 – 17.00. Ekspozīcijas apskate ar muzeja biļeti, dalība aktivitātēs par ziedojumiem.

15. jūlijs plkst. 10.00 - "Tukuma vecpilsēta"
Tukums ir viena no retajām pilsētām, kur atrodama bagāta informācija par katru ēku vecpilsētā. Ikviens var iepazīt pilsētas vēsturi, staigājot pa vecpilsētas ieliņām un lasot uzrakstus uz informatīvajām plāksnītēm.

Plkst. 11.00 sāksies orientēšanās spēle "Iepazīsti Tukuma vecpilsētu un tās vēsturi", kuras dalībnieki varēs pārbaudīt savas zināšanas, apķērību un veiklību. Galvenā balva - A. Ozolas grāmata "Tukums. Vecpilsēta: ielas, nami un iedzīvotāji" ar autores parakstu.

Orientēšanās spēles noslēgums plkst. 13.00. Dalība ar muzeja ieejas biļeti.

15. jūlijs plkst. 15.00 - "Pils torņa" 15 gadu jubileja
Ideja veidot vēstures muzeju pilsētas centrā radās jau 1940. gadā. Pagāja vairāk nekā 30 gadi līdz toreizējā Tukuma mākslas un novadpētniecības muzeja darbinieki šo ideju sāka attīstīt. 1978. gadā izstrādāja projektu vēstures muzeja izveidei Pils tornī, bet ēkas restaurācijas darbus uzsāka tikai 1989. gadā. Cīņā par finansējumu un materiālu limitiem, kā arī celtniecības organizāciju ieinteresēšanu pagāja nākamie seši gadi un muzeju atvēra tikai 1995. gada 15. jūlijā. Kopš tā laika Pils tornī eksponētas 14 izstādes, prezentētas 2 grāmatas un 3 programmas, organizēti arheoloģiskie izrakumi. Muzejs aicina pulcēties bijušo darbinieku, izstāžu autorus un atbalstītājus, kas piedalījušies pilsētas vēstures aktualizēšanā. Ieeja bezmaksas.

Muzejs atvērts no plkst. 10.00 – 17.00

16. jūlijs plkst. 10.00 – "Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss"
"Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss" 2009. gadā ir iekļautas UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā kā dokumentārā mantojuma liecība par padomju okupācijas režīma noziegumiem. Bērza tāss padomju apcietinājuma un nometinājuma vietās bieži vien bija vienīgais materiāls, uz kura rakstīt vēstules tuviniekiem. "Pils tornī" apskatāmas divas vēstules, ko 1961. gadā izbraucot uz Austrāliju, Tukumā atstāja uz Sibīriju deportētā ārste Vera Kalevica.

Muzeja apmeklētāji šajā dienā aicināti apskatīt vēstules, pašiem mēģināt rakstīt uz bērza tāss, kā arī nobaudīt izsūtītā pusdienas – šķēli rupjas maizes un glāzi ūdens.

Muzejs atvērts no plkst. 10.00 – 17.00. Ieeja ar muzeja biļeti.

16. jūlijs plkst. 15.00 - Jaunā rakstu krājuma atvēršana
Tukuma muzeja rakstu krājums "Tukuma novada kultūrvēsture" iznāk kopš 1996. gada un tajā publicēti muzeja speciālistu, zinātnieku, mākslinieku un novadpētnieku darbi, kas attiecas uz Tukuma un apkārtējo novadu vēstures, mākslas, etnogrāfijas, folkloras un muzeoloģiskām tēmām. Šogad iznāk 10. rakstu sējums, kurā publicēti Balfura Ferbera, Inas Līnes, Maijas Matīsas, Māras Mendes, Agritas Ozolas, Kristīnes Ozolas, Zintas Paševičas, Agitas Pumpures, Andra Raņķevica, Annas Rumbas, Elmāra Rumbas, Edvardas Šmites, Arnolda Šulca, Judītes Timmas un Lilitas Znotiņas raksti. Grāmata izdota ar Tukuma rajona padomes, Tukuma novada Domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Ieeja bezmaksas.

17. jūlijs plkst. 12.00 – "Pils torņa svētki"
Piedalās Senās vides darbnīca "Gerdene" (vadītāja Anete Karlsone), demonstrējot tādus amatus kā celu aušana, krekla izšūšana, adīšana adatas pinuma tehnikā, aušana vertikālajos stāvos, svilpaunieku un trauku demonstrēšana, kaula adatu darināšana. Tukuma muzeja darbinieki mācīs siet sieru, cept plāceņus, liet krustiņus un aicinās piedalīties veiklības spēlēs. Uzstāsies deju grupa "Calendula" (vadītāja Ilze Paparinska).

Muzejs atvērts no plkst. 10.00 līdz 17.00. Ekspozīcijas apskate ar muzeja biļeti, dalība aktivitātēs par ziedojumiem.

18. jūlijs plkst. 11.00 - "Svētdienas kafija Pils tornī"
Sešdesmitajos gados populāra bija Tukuma Fermentu rūpnīcas kafijas cehā ražotā miežu kafija. Uzņēmums "Tukuma kafija" joprojām ražo šo tradicionālo dzērienu un piedāvās degustāciju "Pils torņa" apmeklētājiem.

Muzejs atvērts līdz 16.00. Ieeja ar muzeja biļeti.

Gaidām tukumniekus, "Pils torņa" draugus, akcijas "Apceļosim Latvijas pilis" dalībniekus un citus interesentus.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties