Pieminēs pulkvedi Oskaru Kalpaku

Juris Raķis, 04.03.2010., 18:06

Sestdien, plkst.14 Liepājas Ziemeļu kapos notiks īss piemiņas brīdis pirmajam Latvijas bruņoto spēku komandierim pulkvedim Oskaram Kalpakam.

Pasākumu organizē Latvijas Rezerves virsnieku asociācija sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi un Liepājas muzeja nodaļu "Liepāja Okupācijas režīmos", tajā piedalīsies Liepājas nacionāli patriotisko organizāciju pārstāvji, jaunsargi un Liepājas garnizona karavīri. Aicināti arī visi liepājnieki godināt brīvības cīņās kritušos karavīrus , un būt vienotiem savā ticībā latviešu tautas spēkam un, neraugoties uz grūtībām, tās spējai sasniegt savus mērķus.

Pulkveža O.Kalpaka komandēto vienību vēl nevarēja dēvēt par Latvijas armiju, tās oficiālais nosaukums bija Latviešu atsevišķais bataljons, kurā ietilpa daži simti vīru. Toties tā bija pirmā latviešu kaujas vienība, kas kalpoja nesen izveidotajai Latvijas valstij. 1919.gada 6.martā pulkvedis Kalpaks krita kaujā pie Airītēm Saldus rajonā. Liepājas Ziemeļu kapi bija Kalpaka pirmā atdusas vieta līdz 1919.gada septembrim, kad viņš tika pārapbedīts dzimtas kapos Meirānos pie Madonas. 1939.gada 6.martā Ziemeļu kapos tika atklāta O.Kalpaka piemiņas vieta, kas padomju varas gados tika nopostīta. Atmodas laikā Piemiņas vieta tika atjaunota un jau vairāk kā 20 gadus ir patriotiski noskaņoto liepājnieku svētvieta.

Latvijas nacionālā karaspēka pirmā komandiera piemiņas pasākumi šajā dienā notiks arī citviet Latvijā –Airītēs, Rīgā un Madonā.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem


ienāktreģistrēties