Pasakas dažādās valodās pasaku portālā

„Ideju Foruma” projektu vadītāja Liene Jackeviča, 27.07.2010., 19:40

Kopš šā gada jūnija pasaku portāls www.pasakas.net papildināts ar gandrīz 100 baltkrievu, ukraiņu, lietuviešu, igauņu, krievu, ebreju, čigānu un poļu tautas pasakām, kas klausāmas gan latviešu, gan oriģinālvalodās.

Pasakas tapušas projekta "Mazākumtautību audio pasakas internetā" ietvaros, ko realizēja biedrība "Ideju Forums" Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta grantu shēmas "Pilsoniskās sabiedrības stiprināšana un sabiedrības integrācijas veicināšana" ietvaros. Projekta mērķis ir bērniem un jauniešiem parādīt kultūru un valodu daudzveidību Latvijā un izmantot pasakas kā vienojošo elementu, lai bērniem stāstītu par dažādām kultūrām, to daudzveidību, vērtībām, kopīgo un atšķirīgo. Iepazīstinot ar citu tautu literatūru un kultūru, portāla veidotāji vēlas veicināt izpratni un sarunu starp cilvēkiem, kas pārstāv dažādas Latvijas kultūras kopienas.

Baltkrievu, ukraiņu, lietuviešu, igauņu, krievu, ebreju, čigānu un poļu tautas pasakas ierakstītas un portālā klausāmas oriģinālvalodā. Sadarbībā ar portālu satori.lv un tulkotājiem Jāni Elsbergu, Maimu Grīnbergu, Talridu Rulli, Annu Auziņu, Māru Poļakovu, Ingmāru Balodi un Anatoliju Berezovski pasakas tulkotas latviešu valodā un biedrības "Ideju Forums" studijā ierakstītas arī audio formātā.

Pasakas turpmāk būs klausāmas portāla sadaļā Citu tautu pasakas. Bērni un skolotāji tiek aicināti tās izmantot arī mācību procesā. Portāla veidotāji, uzsākot mācību gadu, plāno organizēt īpaši citu tautu pasakām un kultūrai veltītus konkursus un aktivitātes, kā arī aicina portālā atbildēt uz jautājumiem par portāla saturu un dažādiem ar kultūrapmaiņu un izpratni saistītiem jautājumiem.

Projekts "Mazākumtautību audio pasakas internetā" tiek realizēts Sabiedrības integrācijas fonda organizētā EEZ finanšu instrumenta grantu shēmas "Pilsoniskā sabiedrības stiprināšana un sabiedrības integrācijas veicināšana" ietvaros. Programmas mērķis ir veicināt sapratni un sadarbību starp dažādu tautību pārstāvjiem, veidot labvēlīgus sociālos, kultūras un informācijas nosacījumus Latvijas mazākumtautībām, kā arī veicināt mazākumtautību biedrību un nodibinājumu attīstību, līdzfinansējot apakšprojektus grantu shēmas atbalsta jomās.

Pasaku portālā "pasakas.net" bez maksas dažādos formātos (teksta, audio un video) ir pieejamas latviešu un citu tautu pasakas, teikas, oriģinālliteratūra bērniem, šupuļdziesmas, multiplikācijas filmas, radošas spēles, tajā skaitā iespēja zīmēt un izvietot savus darbus portāla galerijā. Pasaku portāls ir kļuvis par bērnu, viņu vecāku un skolotāju iemīļotu mediju, dienā pulcējot ap 3000 apmeklētāju, kā arī guvis nozares profesionāļu atzinību, saņemot NVO institūta balvu par 2007.gada labāko inovāciju, atzinību 2008.gada Reklāmas festivālā Golden Hammer, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju gada balvu "Platīna pele 2008", kā arī Simpātiju balvu Eiropas mediju festivālā Prix Europa 2009.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


ienāktreģistrēties