Notiks zinātniskais vakars par vēstures brīvību un tās interpretāciju

Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs, 20.04.2015., 10:49

Zinātniskais vakars ar prof. Dr. Vinfrīda Šulces vieslekciju "Atmiņa pēc likuma vai "brīvība vēsturei"" un Dr. Mārtiņa Mintaura prezentāciju "Vēsture, pieminekļi un atmiņa" notiks šā gada 28. aprīlī, plkst. 17.30, Latvijas Universitātes 42. auditorijā (Raiņa bulv. 19, Rīgā), Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja 10 gadu jubilejas pasākumu programmas ietvaros.

Prof. Dr. Vinfrīds Šulce vieslekcijā mēģinās novērtēt tādus vēsturiskās atmiņas likumus, kuros ir noteikti vēsturiskie apstākļi, kuri nevar tikt aizmirsti un kuri ir vispāratzīti, respektīvi, kuru noliegšana tiek sodīta. Ņemot vērā ASV un Lielbritānijā trūkstošos regulējumus, vieslekcijas noslēgumā tiks izvirzīts jautājums par demokrātiskai sabiedrībai atbilstošu reakciju uz šādiem vēsturiskās atmiņas apstākļiem un konfliktiem.

Pie galvenajām prof. Dr. Vinfrīda Šulces zinātniskām interesēm pieder Eiropas agrīno jauno laiku vēsture un historiogrāfijas vēsture. Prof. Šulce ir Bavārijas Zinātņu akadēmijas Vēstures komisijas loceklis, kā arī Bavārijas, Austrijas un Somijas Zinātņu akadēmiju loceklis un "Academia Europaea" biedrs.

Vēstures rakstīšana līdzās sociālajai atmiņai ir viens no pagātnes izzināšanas veidiem. Taču starp rakstīto vēsturi un atmiņu pastāv vēl trešā dimensija: pagātnes materiālās kultūras liecības, ko pieņemts saukt par kultūras pieminekļiem. Visi trīs elementi tiek izmantoti pagātnes interpretācijā, lai veidotu mūsdienu cilvēka priekšstatus par kolektīvo vēsturisko pieredzi. Dr. Mārtiņš Mintaurs prezentācijā aplūkos dažu arhitektūras un tēlniecības pieminekļu lomu šodien aktuālajās Latvijas vēstures interpretācijās.

Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes docenta Dr. Mārtiņa Mintaura zinātniskās intereses ir Latvijas 19. un 20. gadsimta sociālā un kultūras vēsture, pieminekļu aizsardzības vēsture, kultūras mantojuma saglabāšanas konceptuālās problēmas, vēstures zinātnes teorijas un metodoloģijas jautājumi.

Darba valoda: vācu un latviešu. Dalība: bezmaksas.

Plašāka informācija: www.hochschulkontor.lv.

Zinātnisko vakaru organizē Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties