Notiks zinātniskais vakars veltīts Eiropas valodu dienai

Dārta Rundele, 14.09.2015., 11:27

Šā gada 24. septembrī, plkst. 17.30, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes 201. auditorijā (Visvalža ielā 4a, Rīgā) notiks Eiropas Valodu dienai veltīts zinātniskais vakars ar prof. Dr. Bjerna Rotšteina (Björn Rothstein) vieslekciju "Daudzvalodība – liels izaicinājums skolām un augstskolām" un prof. Dr. Andras Kalnačas prezentāciju "Latviešu gramatika mūsdienu lingvistikas kontekstā".

Jau kopš 2001. gada, katra gada 26. septembrī Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu. Šīs dienas mērķis ir padziļināt un veicināt sabiedrības izpratni par daudzvalodību Eiropā, novērtēt dzimtās valodas spēku un rosināt valodu apguvi visa mūža garumā.

Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja Eiropas Valodu dienai veltītajā zinātniskajā vakarā Rūras Universitātes Bohumā prof. Dr. Bjerns Rotšteins vieslekcijā "Daudzvalodība – liels izaicinājums skolām un augstskolām" stāstīs par to cik elastīgām ir jābūt mūsdienu vācu valodas stundām Vācijā, ņemot vērā faktu, ka arvien vairāk skolēniem vācu valoda ir otrā vai pat svešvaloda. Daudzvalodība ir izaicinājums ne tikai skolām, bet arī augstākās izglītības iestādēm. Vieslekcijas mērķis ir iepazīstināt ar praktiskiem ieteikumiem mācību stundu organizēšanai un veicināt diskusijas par šo jautājumu.

Prof. Dr. Andra Kalnača prezentācijā "Latviešu gramatika mūsdienu lingvistikas kontekstā" stāstīs par to, kādēļ mūsdienu lingvistikā aktuāla ir kļuvusi latviešu valodas sinhroniska un tipoloģiska izpēte, jo, kā izrādās, latviešu valoda ir ārkārtīgi interesants ļoti senisku un relatīvi jaunu valodas attīstību faktu savijums, kas piesaista ne tikai pašmāju, bet arī ārzemju valodu pētnieku interesi.

Rūras Universitātes Bohumā prof. Rotšteins aktīvi darbojas valodniecības pētniecībā, piedalās vairākos valodas pētniecības projektos un ir vairāku zinātnisku monogrāfiju un rakstu autors. Prof. Rotšteina zinātnisko interešu lokā ietilpst gramatikas didaktika, teksta izpratne un lingvistika, kā arī lingvistikas izpēte skolās. Profesors ir uzstājies ar vieslekcijām ne tikai Vācijā, bet arī Lielbritānijā, Itālijā, Francijā, Zviedrijā, Čīlē, Ķīnā un citviet.

Prof. Dr. Andra Kalnača kopš 2012. gada ir Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras profesore un vadītāja. Profesore ir vairāk nekā 100 zinātnisku publikāciju autore. Prof. Kalnačas zinātnisko interešu lokā ietilpst teorētiskā gramatika, morfēmika, morfonoloģija, gramatizēšanās, tipoloģija un stilistika.

Zinātniskais vakars notiks latviešu un vācu valodās. Dalība bezmaksas.

Plašāka informācija: www.hochschulkontor.lv.

Zinātnisko vakaru organizē Baltijas-Vācijas augstskolu birojs.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties