"Other Side Studio.Vai telpai vajag mākslu. Nabaga Jorika gadījums"

Katrīna Leiškalne, 18.08.2015., 07:06

21. augustā, plkst. 19.00 "Mākslai Vajag Telpu" Vasaras Mājā Kalnciema ielā 36/38 notiks Helvija Savicka lekcija "Other Side Studio.Vai telpai vajag mākslu. Nabaga Jorika gadījums".

Plkst. 20.00 pirmizrāde Līvas Vilnītes un Aleksandra Okonova dokumentālajai īsfilmai par Kultūras nama un teātra studijas "Joriks" atmiņām.

"Other Side Studio.Vai telpai vajag mākslu. Nabaga Jorika gadījums"Laikā, kad visu Rīgu ir apņēmis kliedziens, par to, ka mākslai trūkst telpas un modernisms pūst, "Other Side Studio" devās prom no Rīgas uz Rēzekni, lai dokumentētu un iespaidos iemūžinātu Rēzeknes pilsētas Nacionālo biedrību kultūras namu, tautā sauktu par "Nabaga Joriku", pēdējās dienas.

Pagājušajā vasarā, Venēcijas biennāles 14. Starptautiskajā arhitektūras izstādē Venēcijas Arsenālā tika atklāta Latvijas ekspozīcija "Unwritten". Latvijas paviljons (arhitektu birojs NRJA) aktualizēja jautājumu par modernisma eksistenci Latvijā, izstādot arī pieminēto Rēzeknes kultūras namu. Tas ir celts 1961. gadā par godu krievu kosmonauta Jurija Gagarina uzlidošanai kosmosā. Šajā vasarā, divas nedēļas pirms nama nojaukšanas, "Other Side Studio" devās radošā ceļojumā uz Latgali un ieguva savā rīcībā visu teātra ēku. Tajā tika rīkots mākslas festivāls ar vairāk nekā 20 māksliniekiem no Rīgas un Rēzeknes. Dokumentējot procesu un sarunājoties ar rēzekniešiem, ir izveidota filma par "Nabaga Joriku", kurā savās atmiņās dalās ar ēku visciešāk saistītie cilvēki. Mūsu pētījuma galvenais temats mainījās no aktīviem ģeopolitiskiem jautājumiem, tautu migrāciju, kultūras iestāžu savstarpējām attiecībām pilsētas un valsts mērogā, un tam visam pāri norietošās arhitektūras skaistuma apzināšana.

Šobrīd Rēzeknes kultūras nams jau ir nojaukts, taču būvdarbi vēl turpinās. Tieši tāpēc lekcijā tiks apskatīti tādi jautājumi kā kultūras namu eksistence un stāvoklis Latvijā, kā arī to (ne)izmantotais potenciāls.

Helvijs Savickis ir "Other Side Studio" (2011) līdzdibinātājs. Bakalaura grādu arhitektūŗā ieguvis Vīnes mākslas Akadēmijā. Studija praktizējās uz jautājumiem par telpas potenciāla atklāšanu. 2014. Gadā saņēmis gada balvu Arhitektūrā ar projektu "Manual- Urban sports and architecture". Līdzautors Latvijas paviljonam Venēcijas arhitektūras Bienālē – "Inner Freedom. Riga street in Venice". Praktizējies un Strādājis projektēšanas birojā "Arhis".


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties