Muzeju nakts Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Nataļja Sujunšalijeva, 07.05.2015., 07:50

Sestdien, naktī no 2015. gada 16. uz 17. maiju, Latvijā jau vienpadsmito reizi norisināsies starptautiskā akcija "Muzeju nakts", kuras tematika šogad būs veltīta Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai.

Izstāde "Provansas valdzinājums" Mākslas muzejā "Rīgas Birža". 2015. Foto: Ieva Lūka, LETA / Askolds BerovskisLatvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvās apskatei piecas izstādes, aicinās iesaistīties dažādās radošajās aktivitātēs un izzināt dzejnieku gaitas caur mākslas darbiem, kā arī piedalīties sidraba domu koka radīšanā.

Muzeju naktī no plkst. 19.00 līdz 01.00 durvis apmeklētājiem vērs visas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības, izņemot LNMM galveno ēku, kas ir slēgta uz rekonstrukcijas laiku.

Mākslas muzeja "Rīgas Birža" ātrijā interesenti varēs aplūkot Šveices gleznainās ainavas no muzeja 19. gadsimta grafikas kolekcijas, kādas vēroja arī Rainis, kad no 1905. līdz 1920. gadam atradās emigrācijā Šveicē. Savukārt Lielajā izstāžu zālē pavērsies skats uz Franciju izstādē "Provansas valdzinājums", iepazīstinot ar pasaulslavenu 19. gadsimta beigu – 20. gadsimta pirmās puses Francijas mākslinieku – Pjēra Ogista Renuāra (Pierre-Auguste Renoir), Anrī Matisa (Henri Matisse), Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh), Pola Gogēna (Paul Gauguin), Marka Šagāla (Marc Chagall), Raula Difī (Raoul Dufy), Pola Siņjaka (Paul Signac), Pablo Pikaso (Pablo Picasso) un citu autoru daiļradi.

LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" būs atvērta 5. Rīgas starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles "Tradicionālais un laikmetīgais" galvenā ekspozīcija – izstāde "Daudzveidība vienotībā / Diversity&Unity". "Arsenāla" foajē, piedaloties akcijas dalībniekiem, taps sidraba domu koks. Tajā būs iespēja pozitīvi ieprogrammēt savu vai pasaules nākotni, iesienot karstāko vēlēšanos, apņemšanos vai novēlējumu. Paralēli muzejā strādās fotostūrītis, piedāvājot iegūt personīgo attēlu ģimenes albumam, nofotografējoties kopā ar Raini un Aspaziju atvaļinājuma noskaņās.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma Vācijas Ārējo sakaru institūta (ifa) izstāde "citādāk nekā parasti. Laikmetīgais dizains un ieraduma spēks", kas ir stāsts par dizaina valodu Eiropas telpā, atsaucoties uz tās daudzveidību kā lielāko vērtību. Apmeklētāji tiks aicināti piedalīties dažādos radošos uzdevumos, kuros katrs atklās saikni "Rainis & Gēte", attīstot citādu domāšanu literatūrā un dizainā.

Savukārt Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja viesi uzzinās, kā dzīvoja un strādāja divi spilgti Latvijas klasiskā modernisma pārstāvji un kādus likteņstāstus slēpj sevī Aleksandras Beļcovas 1925. gadā radītā glezna "Baltā un melnā". Ģimenēm ar bērniem šeit tiks piedāvāta aizraujoša radošā darbnīca, bet ikviens apmeklētājs būs laipni gaidīts improvizētajā fotosalonā, kurā varēs iejusties portretējamās dāmas lomā ar profesionāla fotogrāfa palīdzību un Art Deco stila aksesuāriem.

Visi akcijas "Muzeju nakts" pasākumi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienībās ir bez maksas.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs brīdina, ka, rūpējoties par mākslas darbu saglabāšanu, Muzeju nakts laikā apmeklētāju plūsma tiks ierobežota.

Interneta resursi: www.lnmm.lv/lv/lnmm/info/visit/event/future/muzeju-nakts-2015-event1320/.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany

Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Robertunsab


ienāktreģistrēties