"Mūsdienu akvarelis: starp diviem mākslas veidiem un neskaitāmām identitātēm"

Nataļja Sujunšalijeva, 09.11.2015., 15:29

Ceturtdien, 2015. gada 12. novembrī, plkst. 17.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle "Arsenāls" (Vecrīgā, Torņa ielā 1) aicina uz nākamo tikšanos izstādē "Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts".

Izstāžu kuratore Šelda Puķīte. Foto: Reinis HofmanisVakara lekcijā izstāžu kuratore Šelda Puķīte un mākslas vēsturniece Antra Priede stāstīs par akvareļa piederību un lomu mūsdienu glezniecībā un grafikā.

1. daļa: "akvareļGLEZNIECĪBA. Vai divi vienā?"

Ievadot lekciju, mākslas zinātniece un izstāžu kuratore Šelda Puķīte ierosinās sarunu par tēmu "akvareļGLEZNIECĪBA. Vai divi vienā?", pievēršoties mūsdienu akvarelim kā glezniecības tehnikai, gan aplūkojot tā neviennozīmīgo jēdzienisko amplitūdu un piederību noteiktam mākslas veidam, gan raksturojot formālos attīstības diskursus Latvijas un Eiropas kontekstā. Sarunas laikā tiks aktualizēti jautājumi par dažādu mediju koeksistenci un mijiedarbi 21. gadsimta mākslā, kad robežas starp tehnikām sen kā jau ir neitralizētas, un tīrās kultūras parādības ieguvušas retro statusu. Lai tomēr sazīmētu smalkās robežas, tuvplānā tiks analizētas Latvijas laikmetīgās glezniecības prakses un piemēri, kuri veidoti klasiskā akvareļa tehnikā vai kuros saredzamas akvarelim raksturīgas īpašības.

2. daļa: "Grafisks akvarelis vai akvareliska grafika?"

Lekcijas otrajā daļā mākslas vēsturniece Antra Priede aicinās klātesošos uz akvareli paraudzīties no grafikas skatpunkta, uzdodot jautājumu: "Grafisks akvarelis vai akvareliska grafika?". Mākslas eksperte stāstīs par akvareļtehnikas lomu un atsevišķu aspektu izmantojumu dažādās grafikas jomās 21. gadsimtā, apskatot tās formas grafiskajā dizainā, iespiedgrafikā utt. Laikā, kad tiek pārformulēti mākslas mediju izpausmes veidi, ar konkrētu grafikas darbu piemēru palīdzību tiks meklētas atbildes par akvareļa piesaisti grafikas mākslai, atklājot arī attīstības iespējas.

Antra Priede šobrīd strādā Latvijas Mākslas akadēmijā un studē doktorantūrā, pētot Latvijas grafiku Rietumu mākslas diskursā laikposmā no 20. gadsimta 80. gadiem līdz mūsdienām.

Lekcija "Mūsdienu akvarelis: starp diviem mākslas veidiem un neskaitāmām identitātēm" ir daļa no pasākumu programmas, kas papildina izstādi "Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts". Ekspozīcija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls sniedz retrospektīvu ieskatu šīs tehnikas evolūcijā Latvijā trīs gadsimtu garumā stilu, virzienu, žanru, tēmu un sižetu plašajā daudzveidībā. Iepazīšanās ar izstādi pārvēršas par brīnišķīgu kultūrvēsturisku piedzīvojumu un ceļojumu, kurā katrs apskates objekts prasa veltīt tam noteiktu laiku un uzmanību. Gluži nemanot lielajā iespaidu un informācijas daudzumā interesantas detaļas un pat veseli stāsti var paslīdēt garām, tieši tāpēc papildus izstādes apmeklējumam skatītājiem piedāvāta divdaļīga lekcija, kurā tiks izgaismotas nianses un aspekti, kas nav tik acīmredzami.

Uz lekciju laipni aicināts ikviens interesents! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Lekcijas cena: pieaugušiem – EUR 3,56; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13.

Izstāde apskatāma līdz 2015. gada 13. decembrim.

Plašāk par projektu lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv/lv/lnmm/misc/exhibitions/2015/watercolour-in-latvia-19th-21st-centuries/.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties