Latvijas Mākslas akadēmijā notiks restauratora Jāņa Bokmaņa personālizstāde "Mirkļi"

Egita Kurpniece, 05.01.2012., 22:50

No 2012. gada 12. līdz 27. janvārim Latvijas Mākslas akadēmijas aulā būs apskatāma restauratora Jāņa Bokmaņa personālizstāde "Mirkļi", kurā būs aplūkojami ilgā laika posmā – no 1960. gadiem līdz pat 2011. gadam – tapuši darbi.

Izstādes svinīgā atklāšana Mākslas akadēmijas aulā gaidāma š.g. 11. janvārī plkst. 17:00.

"Izstādītie darbi lielākoties ir gleznoti dabā, meklējot mirkļa noskaņas. Neizvēlējos sarežģītus sižetus, bet dabas skaistumu mēģināju attēlot, gleznojot meža nostūrus, upes līčus, siena gubas, ziedus, meklējot attiecīgu kolorītu un otas rakstu. Centos neatkārtoties, bet katru reizi raudzīties savādākā skatījumā, izjūtot dabas skaistumu gan ziemas spirgtumā un vasaras novakara blāzmā, gan rudens košumā un mūžīgi skaistajā pavasara ziedonī," par savu pieeju glezniecībai un izstādes noskaņām stāsta pats autors, mākslinieks un restaurators Jānis Bokmanis.

Jāņa Bokmaņa personālizstāde "Mirkļi"

Jānis Bokmanis (1929) ir viens no pieredzes bagātākajiem monumentālās glezniecības restaurācijas speciālistiem Latvijā. 1953. gadā beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Telpu dekoratīvās rotāšanas nodaļu un 1977. gadā ieguvis monumentālās glezniecības augstākās kategorijas restauratora kvalifikāciju. Jānis Bokmanis ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1990. gada un restaurators vecmeistars kopš 1993. gada.

Karjeras gaitā pašreizējais Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs veicis plaša spektra izpētes un restaurācijas darbus Latvijas Nacionālajā operā, Sv. Pētera un Sv. Pāvila baznīcās, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Rundāles pilī un citos nozīmīgos, vēsturiskos objektos. Rundāles pilī Jānis Bokmanis veicis plafonu un monumentālo gleznojumu izpēti, restaurēšanas metodikas izstrādi, vizuālā stāvokļa fiksāciju un citus darbus Rožu salonā, Sarkanajā salonā, hercoga guļamistabā, Biljarda zālē un Lielajā galerijā. Piedalījies Latvijas Restauratoru biedrības dibināšanā un restauratoru darbu izstādēs vietējā un starptautiskā mērogā. Bijis Latvijas Kultūras ministrijas restauratoru atestācijas un metodiskās padomes loceklis.

No 1998. gada Jānis Bokmanis strādā Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļas Restaurācijas apakšnozarē, izglītojot topošos restauratorus. Mākslinieka vadībā jau ilgstoši notiek Latvijas Mākslas akadēmijas sienu un griestu gleznojumu restaurācija, kas ir būtisks ieguldījums Akadēmijas kā valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa saglabāšanā un atjaunošanā.

Izstādes norises vieta:
Latvijas Mākslas akadēmijas aula
Kalpaka bulvāris 13, Rīga

Darba laiks:
Otrdien, trešdien, piektdien, sestdien: 11:00 – 18:00
Ceturtdien: 11:00 – 19:00
Svētdien, pirmdien: slēgts
Pārtraukums: 14:30 – 15:00

Ieeja bez maksas.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax


ienāktreģistrēties