Leikēmijas un limfomas diena

Lāsma Trofimova, 10.09.2010., 13:55

Rīgas centrā notiks asinsdonoru centra izbraukums, mākslas objekta – dzērves – veidošana un pacientu konference.

15.septembrī ikviens aicināts piedalīties starptautiskās Leikēmijas un limfomas dienas pasākumos laukumā pie Brīvības pieminekļa – ziedojot asinis Valsts asins donoru centra izbraukumā vai parakstot atbalsta vēstuli.

Atbalstu leikēmijas un limfomas pacientiem paudis arī tēlnieks Kirils Panteļejevs, kurš kopā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem veidos īpašu veltījumu pacientiem – ilga mūža un cerību simbola vides objektu – dzērvi.

Plkst. 11:00 pacienti, tuvinieki, mediji un atbalstītāji aicināti apmeklēt pacientu semināru "Dzīve ar leikēmiju un limfomu" (Aspazijas bulvārī 28, ES Māja), kurā piedalīsies Latvijas Hematologu asociācijas vadītāja prof. Sandra Lejniece, molekulārbiologs Dr.biol. Juris Šteinbergs, Latvijas Onkoloģijas centra ārste - psihoterapeite Maija Kārkliņa, leikēmijas un limfomas pacienti. Seminārā runāsim gan par to, kā sadzīvot ar slimību pacientiem un tuviniekiem, gan par aktualitātēm šī brīža terapijā un problēmām ārstēšanas nodrošināšanā.

"Smagi slimiem pacientiem ir svarīga ne vien medicīniskā aprūpe, kura jānodrošina valstij, bet arī līdzcilvēku izpratne un atbalsts. Biedrībā redzam, ka visbiežāk gan pašam pacientam, gan tuviniekiem nepieciešams kāds, kas uzklausa vai kas ir jau ir atradies līdzīgā situācijā. Šinī leikēmijas un limfomas dienā vēlamies dot pacientiem un tuvajiem cilvēkiem šo atbalsta sajūtu," skaidro Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrības koordinatore Ilona Zacmane.

No plkst. 10:00 - 14:00 ikviens aicināts atbalstīt leikēmijas un limfomas pacientus, ziedojot asinis specializētajā Valsts asins donoru centra autobusa izbraukumā pie Brīvības pieminekļa. Leikēmijas un limfomas ārstēšanas procesā asins donori ir viena no ļoti būtiskām terapijas daļām - asins pārliešana nepieciešama atkārtoti un vidēji vienā reizē nepieciešamas 20 donoru ziedotās asinis.

No plkst. 10:00 - 14:00 līdzās Valsts asins donoru centra autobusam informatīvajā teltī būs sastopami leikēmijas un limfomas pacienti u atbalstītāji, pie kuriem ikviens aicināts parakstīt atbalsta vēstuli, kas tiks nosūtīta Veselības ministrijai, prasot nodrošināt atbilstošu terapiju visiem hematoloģijas pacientiem. Turpat tēlnieks Kirils Panteļejevs kopā ar Latvijas mākslas akadēmijas studentiem veidos īpašo leikēmijas un limfomas pacientiem veltīto vides mākslas objektu – dzērvi. Instalācija vēlāk tiks novietota pie klīnikas Linezers, kur ārstējas lielākā daļa hematoloģijas pacientu.

Biedrības biedri kopā ar atbalstītājiem dosies arī ciemos uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas 20.nodaļu, kur ilgstoši ārstējas mazie hematoloģijas pacienti, lai bērnus iepriecinātu ar nelielu koncertu un aizraujošām praktiskajām nodarbībām.

Fona informācija:
Ar leikēmiju un limfomu, kas ir asins un limfātiskās sistēmas saslimšanas, Latvijā slimo apmēram pieci tūkstoši cilvēku – gan bērni, gan pieaugušie. Lai arī cilvēkiem asins vēzis jeb leikēmija un arī limfoma skan kā nolemtība, tomēr mūsdienās ir atklāti šo relatīvi reto un patiesi smago saslimšanu ārstēšanas iespējas un medikamenti. Lielākajai daļai pacientu pasaules medicīniskie sasniegumi ļauj dzīvot un daudziem - pat izveseļoties.

Starptautiskā Leikēmijas un limfomas diena Latvijā ar īpašiem pasākumiem tiek atzīmēta jau piekto gadu.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem


ienāktreģistrēties