Koncertlekcija par Austrumu un Rietumu muzikālajām tradīcijām

Mārtiņš Pučka, 04.11.2015., 09:33

Ar koncertlekciju par Austrumu un Rietumu muzikālajām tradīcijām uzstāsies izcilākais Turcijas dziedātājs Mustafa Doans Dikmens un ansamblis "Sarband".

Mustafa Doans DikmensKoncertlekcija "Saknes nākotnē" ir iespēja tuvāk iepazīties ar Austrumu mūzikas noslēpumaino burvību, tās komponēšanas principiem un tradīcijām. 5. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības namā ar priekšnesumiem un stāstījumiem par šo tēmu uzstāsies unikālais un pasaulē augstu novērtētais starpkultūru mūzikas ansamblis "Sarband" un slavenākais Turcijas tradicionālās mūzikas izpildītājs Mustafa Doans Dikmens.

"Sarband" vadītājs, pieredzējušais muzikologs un lektors Vladimirs Ivanovs jau gadu desmitiem pēta Austrumu un Rietumu attiecības mūzikas jomā, to vēsturiskās ietekmes un mijiedarbību. Būdams izcils un erudīts stāstītājs, viņš klausītājus aizvedīs aizraujošā mūzikas vēstures ceļojumā, ļaujot iepazīt Austrumu mūziku, tās tradīcijas un komponēšanas pamatprincipus. Klausītājiem lekcija ļaus gan baudīt virtuozo "Sarband" mūziķu paraugdemonstrējumus, gan uzdot jautājumus. Tāpat tā būs iespēja pilnvērtīgāk iedziļināties Latvijas Radio kora un "Sarband" programmā "Canticum Canticorum" jeb "Augstā dziesma", kur satiksies Austrumi un Rietumi. "Canticum Canticorum" tiks atskaņota 6. novembrī plkst. 19.00 Sv. Pētera baznīcā.

Vladimirs Ivanovs stāsta: "Lekcijā "Saknes nākotnē" mūsu ansamblis sniegs klausītājiem īsu priekšstatu par austrumu mūziku un ļaus iepazīt seno turku muzicēšanas tradīciju maqam, ko sastapsiet arī mūsu kopprojektā ar Latvijas Radio kori. Mēs centīsimies parādīt, kā tradicionālās un laikmetīgās mūzikas komponistu satikšanās bagātina abas mūzikas sfēras."

Koncertlekcijā "Saknes nākotnē" piedalīsies Mustafa Doans Dikmens (balss, Turcija), Salahedins Maraka (kanuns, Jordānija), Efstratios Psaradellis (kamenče, Grieķija) un ansambļa "Sarband" vadītajs Vladimirs Ivanovs (Bulgārija,Vācija).

Mustafa Dogans Dikmens ir izcilākais mūsdienu Turcijas tradicionālās mūzikas izpildītājs. Viņš ir mācījies pie lielajiem Osmaņu klasiskās un reliģiskās mūzikas meistariem Alaeddin Yavasca, Hafiz Kani Karaca un Niyazi Sayin. Daudzu gadu garumā uzstājies kā solists un perkusionists Turcijas Radio un Televīzijā, Stambulā, bet šobrīd pats strādā kā pasniedzējs vairākās Turcijas konservatorijās. Viņam ir savs radio raidījums un kā solists un kora direktors viņš bieži uzstājas arī Turcijas televīzijā. Dikmens ir ansambļa "Sarband" dalībnieks kopš 1989. gada un viņš bija arī vokālais pasniedzējs Latvijas Radio kora dziedātājiem projektā "Canticum Canticorum".

Unikālā un pasaulē augstu novērtētā starpkultūru mūzikas ansambļa "Sarband" nosaukums nozīmē "savienot", un Tuvo Austrumu mūzikas teorijā tas apzīmē saiti starp divām kompozīcijām. Ansambļa mākslinieciskais moto un specifika ir savienot Austrumu un Rietumu kultūras, rast kopīgo un izcelt atšķirīgo. Viņu veidotās programmas savieno laikmetu zīmes un nozīmes, personības vēsturiskā un mūsdienu kontekstā, sadarbojoties ar plaša spektra Rietumeiropas un dažādu austrumu tautu instrumentu spēles un orientālās mūzikas speciālistiem.

Ansambļa mākslinieciskais vadītājs Vladimirs Ivanovs (Vladimir Ivanoff, Bulgārija/Vācija) ir dibinājis "Sarband" 1986. gadā. Ivanovs ir ievērojams bulgāru izcelsmes vācu muzikologs, lautas spēles, baroka un orientālās mūzikas speciālists. Viņš studējis mākslas vēsturi, teātra mākslu un muzikoloģiju Ludviga Maksimiliāna universitātē Minhenē (Vācija), lautas spēli un vēsturiskā izpildījuma mākslu Bāzeles Schola Cantorum (Šveice) un Mūzikas augstskolā Karlsrūē (Vācija), tagad vieslektors daudzās mūzikas augstskolās. Viņa īpašā interese ir orientālās un rietumu mūzikas sasaistes izpēte, jūdaisma, kristietības un islāma refleksijas mūzikas formās, pagātnes kultūru izpausmes mūsdienu mākslas skatījumā.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" norisinās no 16. oktobra līdz 6. novembrim. Šogad festivāla ietvaros vēl tikai divi koncerti: ansambļa "Sarband" lekcija "Saknes nākotnē" 5. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrībā un Latvijas Radio kora un "Sarband" kopprojekts "Canticum Canticorum" 6. novembrī plkst. 19.00 Sv. Pētera baznīcā.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Šveices fonda "Pro Helvetia", viesnīcas "Konventa Sēta", Turcijas vēstniecības Latvijā un Rīgas domes festivālu mērķprogrammas atbalstu.

Koncerta biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs www.bilesuparadize.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties