Kalniešu spēles Siguldā

Baiba Bože, 22.08.2010., 12:49

Jau nākamās nedēļas nogalē, 28. augustā Siguldā atgriežas Kalniešu spēles (Highland games). Pirmās Latvijas Kalniešu spēles norisinājās pirms trim gadiem Siguldas 800 gadu jubilejas svinībās.

KalniešKalniešu spēles Siguldāu spēļu pirmsākumi meklējami jau 11. gadsimtā, kad sportiskas tautas sacensības sāka rīkot Skotijas Karalis Malkoms III. Vingrinājumi, kuri būs redzami Siguldā, nav būtiski mainījušies kopš 18. gadsimta sākuma. Atlēti ievēros seno tradīciju startēt kiltos, jo teju visā pasaulē, kur notiek šīs sporta spēles, spēkavīri startē tikai skotu tradicionālajos svārkos.

Šogad Siguldā viesosies skotu atlēts Sinklērs Peišens, ar viņu cīnīsies pašmāju spēkavīri Andris Leišavnieks, Māris Rozentāls, Mareks Leitis un pēdējo gadu labākais Latvijas Kalniešu spēļu atlēts Oskars Brugemanis. Turpinot tradīciju, sacensību organizators un vadītājs Raimonds Bergmanis ir uzaicinājis vieglatlētu Latvijas čempionu diska mešanā Oskaru Vaisjūnu. Būs arī spēcīgi Lietuvas un Igaunijas atlēti.

Plkst. 12.00 - 18.00 pļavā pie Kr. Barona pieminekļa
Atklātais čempionāts Kalniešu spēlēs.
Atlētiem Siguldā būs jāsacenšas piecos klasiskajos skotu kalniešu vingrinājumos – svara mešanu tālumā un augstumā, skotu āmura un skotu baļķa mešanā, kā arī akmens grūšanā.

Konkursi, izklaide, spēka un varenības demonstrējumi
Paralēli sacensībām būs arī izklaides pasākumi, dažādi demonstrējumi un izstādes, kas saistītas ar varenību, spēku un prieku par dzīvi.

Sadarbībā ar Valsts policiju pasākumu kuplinās zirgu patruļas, kinologi demonstrēs kā notvert "noziedznieku". Apmeklētājiem patruļpolicijas vienība "Alfa" demonstrēs gan ekipējuma modeļus, kur katrs no tiem ir pielāgots kāda konkrēta riska pakāpei, gan "ķīlnieku" atbrīvošanu. Pasākumā piedalīsies arī valsts policijas tēli Runcis Rūdis un Bebrs Bruno, kuri tiksies ar bērniem, mācīs, kā pasargāt sevi dažādās situācijās un vienkārši lieliski pavadīs laiku ar bērniem. Savukārt Siguldas novada Pašvaldības policija svētkos demonstrēs cīņas paņēmienus un rīkos veiklības braucienu velosipēdistiem (sīkāka informācija par dalību sekos www.sigulda.lv).

"Valmiermuižas alu" dziesmu un danču lustes varēs baudīt Siguldas pagasta pūtēju orķestra, pūtēju orķestra "Sudrabskaņa" un deju kolektīva "Sidrabdancis" vadībā.

Svētku laikā gaidāms arī grupas Skyforger koncerts.

Siguldas jauniešu deju kolektīvs "Vizbulīte" izdejos fragmentus no Agra Daņiļeviča mītiskās dejas izrādes "No zobena saule lēca". Pašiem mazākajiem būs iespēja nopelnīt balvas "Mazā stiprinieka" pārbaudījumos.

Visas dienas garumā varēs raudzīt kazas, dzīt aitas, apgūt senos amatus folkloras kopas "Ore" vadībā. Livonijas viduslaiku apmetnes Godesverdera puiši piedāvās dažādas vēsturiskas aktivitātes, kuru mērķis ir uzskatāmi demonstrēt un palīdzēt izprast gan dažādu priekšmetu, apbruņojuma elementu, ieroču pielietojumu tālajā XIV gadsimtā.

Svētku laikā darbosies tirdziņš - būs iespēja iegādāties amatnieku un mājražotāju izstrādājumus, lauksaimnieku sarūpētos labumus. Tautā runā, ka mīlestība iet caur vēderu. Līdzīgi ir arī ar svešu kultūru iepazīšanu - daudz ko var uzzināt, baudot vietējo ēdienu. Reiņa trases kafejnīca "Reiņa Cafe" piedāvās skotu nacionālā ēdiena haggis latvisko versiju – putraimdesu jeb asinsdesu. Skotu asinsdesa sastāv no sasmalcinātām aitu sirdīm, aknām un mēles, ko sajauc ar auzu pārslām, taukiem, sīpoliem un garšvielām, bet beigās iepilda aitu zarnās.

Biedrība "Skotijas draugi" svētkos piedāvās informatīvu ekspozīciju par Skotiju, rīkos konkursus, fotosalonā atļaus fotogrāfam Artūram Vilkājim jūs iemūžināt īstā skotu nacionālajā kostīmā.

Siguldas draudzība ar Skotijas zemi aizsākās 1991. gada maijā, kad Skotijā, Pertas pilsētā tika iestudēts muzikāls uzvedums "Peace Child", kurā piedalījās bērni no 14 pasaules valstīm, tajā skaitā arī seši jaunieši no Latvijas Siguldas Mūzikas skolas. Angus reģions ir Siguldas sadraudzības partneris Skotijā un ir viens no skaistākajiem un tūristu iecienītākajiem Skotijas apvidiem tāpat kā Sigulda Latvijā.

Pasākumu rīko Siguldas novada dome sadarbībā ar Latvijas Spēka Atlētu Federāciju.
Atbalsta - Siguldas novada dome, Latvijas spēka atlētu federācija, SIA "Valmiermuižas alus", MacArthur's Scotch Whisky.

Papildus piedāvājums

Plkst.11.00 Depo sporta laukumā
Latvijas čempionāta 2. kārta regbijā. Pasākumu rīko Regbija klubs "Miesnieki'' un Siguldas novada dome.

Plkst. 21.00 "Baltās pils" apkārtnē
Sikspārņu nakts piedzīvojums. Ar sikspārņu detektoru palīdzību būs iespējams noteikt dažādas sikspārņu sugas. Sikspārņu nakts dalībniekiem līdzi jāņem kabatas baterijas, kā arī jāsaģērbjas silti un lietus droši. Pasākumu rīko Dabas aizsardzības pārvaldes Gaujas nacionālā parka administrācija.

Plašāka informācija - www.sigulda.lv un www.parstipru.lv.

 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


ienāktreģistrēties