Izstādes "Trīs Dziesmas" atklāšana un sarīkojums "Es Viju Vainagu No Sniega"

Sandra Zobena, 18.02.2010., 17:45

23. februārī plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejā Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a notiks izstādes Trīs Dziesmas atklāšana.

 "Eju ceļus, eju tekas, Mīļās Laimas meklē sirds," – tā rakstīja Jānis Akuraters dzejolī "Mīļā Laima..." Un tā droši vien nebija nejaušība, ka vienīgajam bērnam dzejnieka ģimenē tika dots vārds Laima.Izstādes "Trīs Dziesmas" atklāšana un sarīkojums "Es Viju Vainagu No Sniega"

Šis gads ir Laimas Akurateres (1910 – 1969) simtās jubilejas gads. Laima Akuratere bija ne tikai dzejnieka, pirmā Tēvzemes balvas laureāta rakstniecībā, Jāņa Akuratera meita, bet arī dzejniece un atdzejotāja. Latviešu literatūras vēsturē nemaz nav tik daudz gadījumu, kad bērni, gluži tāpat kā viņu vecāki, profesionāli pievēršas rakstniecībai un dzejas mākslai.

Laima Akuratere beigusi Rīgas 3. pilsētas ģimnāziju un 30. gados studējusi Latvijas Universitātes Filozofijas un filoloģijas fakultātē Romāņu filoloģijas nodaļā. 1938. gadā viņas atdzejojumā iznāk izcilā itāļu renesanses autora Frančesko Petrarkas "Soneti madonnai Laurai". Laimas tulkojumā ir publicēti arī Viljama Šekspīra, Dantes, Šarla Bodlēra, Alfrēda Misē un daudzu citu autoru darbi no angļu, franču, itāļu un krievu valodas.

Izstādes iedvesmas un vēstījuma avots ir Laimas pašas sagatavotais, varētu pat teikt – sev pašai izveidotais, dzejoļu krājums "Dažas dziesmas", kas izdevniecībā "Pils" nāca klajā 30 gadus pēc autores nāves – 1999. gadā. Padomju laikā dzejniece to nevarēja un negribēja publicēt.

Uzsverot Akuratera ģimenes lielo nozīmi Laimas garīgās pasaules izveidē, izstāde par viņu būs apskatāma Akuratera mājas otrā stāva istabās: Jāņa Akuratera kabinetā, Marijas istabā un Gaišajā salonā. Tēva kabinetā izskanēs stāsts par Laimas bērnību, kas vēlāk dzejnieces atmiņās kļūst par sava veida teiksmu par zaudētu paradīzi: "Tautasdziesmās un pasakās tinas mana bērnība, un mīlīga gaisma no viņiem laikiem ies man līdzi līdz mūža galam." Gaišajā salonā būs iespēja iepazīt Laimu kā dzejnieci un atdzejotāju un noskaidrot notikumus, kas kardināli izmaina jaunās, talantīgās personības jaunības laika ieceres un sapņus, radot nepiepildītas dzīves izjūtu. Marijas istabā Ievas Paršas lasījumā skanēs Laimas dzeja un vēstules, ko ekspresijas un smeldzīgā patiesīguma dēļ varētu nodēvēt par Mātes mīlestības Augsto dziesmu.

Šī ir pirmā Laimai Akuraterei veltītā izstāde. Apmeklētājiem būs iespēja ieraudzīt gan materiālus no muzeja krājumā esošās plašās Laimas Akurateres kolekcijas, gan jaunieguvumus.

Izstādes autores ir Ruta Cimdiņa, Maira Valtere un Aija Andžāne, māksliniece – Kristīne Kalniņa.

Izstādes veidotāji pateicas par atbalstu VKKF, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam, Latvijas Akadēmiskajai bibliotēkai, Račevsku ģimenei, Jura Kulakova studijai.

Izstādes ietvaros muzejs ir iecerējis vēl vairākas norises. Pirmā no tām – sarīkojums "Es viju vainagu no sniega", kas notiks 26. februārī plkst. 18.00.

Iļģuciema Kultūras centra teātra studijas "Rampa" aktieru interpretācijā atdzīvosies Laimas Akurateres dzīvesstāsts vēstulēs, atmiņās un dzejā. Laimai tuvo Ludviga van Bēthovena mūziku atskaņos Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo


ienāktreģistrēties