Festivāls "Ūdensgabali 15"

Peldošais mākslas centrs "NOASS", 10.08.2015., 08:05

No 13.-16. augustam, svinot 15. jubilejas gadu, festivāls "Ūdensgabali" rīko košus svētkus par godu video, attēlam, skaņai un cilvēka iztēlei.

Festivāls "Ūdensgabali 15"Augusta vidū uz četrām dienām AB dambis un peldošais mākslas centrs "NOASS" pārvērtīsies par krāšņu mākslas salu, kur, ļaujoties vasaras vakaru burvībai, interesenti var baudīt brīvdabas videoskates, audiovizuālas performances un interaktīvas instalācijas. Radošās darbnīcas rosinās apmeklētāju ziņkāri un iepazīstinās ar kustīgā attēla neierobežoto tehnisko un māksliniecisko daudzveidību.

"Ūdensgabalu" svētki savā pirmsākumā bija ceļojums, kur katra gada augustā velkonis peldošo skatuvi un skatītājus slaidos lokos vizināja pa Daugavu. Ik pa brīdim ceļotāji apstājās pretī naksnīgajai Vecrīgas panorāmai. Tad mākslas darbi un kustīgais attēls tika papildināts ar Vecrīgas torņu izgaismotajām smailēm un ekrānos redzamā mākslinieku iedomu tēlu radītā pasaule kontrastēja ar izteiksmīgo Daugavas tumšo ūdeņu monolīto kustību.

Uzsākot savu ceļojumu 2000. gadā, festivāla organizētāji (Dzintars Zilgalvis, Juris Boiko un Līga Miezīte) nebija izvēlējušies konkrētu galamērķi un uztvēra šo ceļojumu kā procesu. Tas ļauj mums arī šodien atzīmēt koordinātas labi izpētītajā Latvijas laikmetīgās mākslas vidē un doties tālāk jaunu atklājumu meklējumos.

Laika gaitā Festivāls "Ūdensgabali" no radošo izcilību slavinoša pasākuma ir kļuvis par izpētes procesu un eksperimentus veicinošiem mākslas svētkiem, kuros, sadarbojoties mākslas organizācijām, pētnieciskajiem institūtiem un izglītības iestādēm, top jauni, zināšanu ietilpīgi mākslas darbi.

Šogad "Ūdensgabalu" svētkus ievadīs interaktīva mākslas darbu "Ūdeņi stāsta – Daugava" atklāšana. Skatītājiem būs iespēja sekot līdzi šo mākslas darbu koncepcijas attīstībai, izteiksmes formas un tehnisko risinājumu meklējumiem.

Katra festivāla diena ir veltīta konkrētiem vērtību un koordinātu meklējumiem. Un, kā jau pieklājas kārtīgā laivu braucienā, festivāla dalībnieki paši varēs noteikt savu maršrutu un pieturas vietas.

Atskatoties festivāla pagātnē un pirmsākumos, peldošās galerijas tilpnēs būs skatāma izstāde "Mans video ir neredzams. Juris Boiko". Festivāla pirmajā dienā priecēs arī Roberta Gobziņa, grupas "Resnie Putni" un videomākslinieces Lindas Konones veidota performance, kā arī festivāla īpašā viesa – Ievas Akurāteres – uzstāšanās. Vakara noslēgumā diskotēka uz lentēm – "Kosmoss" labākajās NSRD tradīcijās.

Festivāla otrās dienas īpašo viesu – franču kuratores Marī Kantosas (Marie Cantos) un mākslinieces Laura Gozlanas (Laura Gozlan) – performance "Spoku kuģi un ūdens sapņi", aicinot ienirt dziļāk nezināmajos cilvēka psihes ūdeņos un prāta manipulācijās. Savukārt vakara turpinājumā uzstāsies ASV mākslinieks un komponists Džekins Pousons (Jachin Pousson) un lietuviešu izcelsmes saksofonists Arvīds Kazlausks (Arvydas Kazlauskas) ar audio vizuālu performanci, kurā iekļautā mūzika rodas, improvizējot ar baritonsaksofona, elektronikas un elektriskās ģitāras skaņu iespējām, ko papildina projekcija ar skaņu vibrāciju vizualizācijām, bet vakaru noslēgs DJ Mārtiņš Ratniks.

Festivāla trešā diena, Rīgas svētku ietvaros pārceļoties uz Kronvalda parku, pie Rīgas brīvostas pārvaldes, piedāvās labāko no Japānas Mediju mākslas festivāla programmas, bet "Ūdensgabalu" noslēdzošajā dienā – bērnu programma un animācijas darbnīca sadarbībā ar studiju "Multenkulten".

Ieeja bez maksas. Sīkāka informācija: www.noass.lv.

Atbalsta: Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Francijas Institūts Latvijā.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere


ienāktreģistrēties