Latviešu jaunatnes dziesmu svētki otrpus okeānam

Maija Treile , 22.07.2010., 09:57

28. jūlijā, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukumā 2) notiks ārzemju latviešu jaunatnes dziesmu svētkiem veltīts pasākums Jaunatnes dziesmu svētki trimdā.

Cik daudz zinām par Latviešu jaunatnes dziesmu svētkiem, kas notika Kanādā un Amerikas Savienotajās Valstīs? Kā latvieši ārzemēs iepazīstināja savus bērnus ar dziesmu svētku tradīciju un radīja svētku sajūtu? Kāda bija svētku nozīme latviskās identitātes saglabāšanā, un kā tie samērojami ar dziesmu svētkiem Latvijā? Pasākumā pieredzē dalīsies Latviešu jaunatnes dziesmu svētku iniciators un ilggadējs padomes priekšnieks Mārtiņš Štauvers, komponiste Dace Aperāne un citi bijušie svētku rīkotāji un dalībnieki, kurus tagad kopā pulcējusi jau cita ideja – Starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi, kas šogad notiek jau devīto reizi.

Latviešu jaunatnes dziesmu svētki laikā no 1975. līdz 1987. gadam Kanādā un ASV notika sešas reizes. To organizēšanā piedalījās autoritatīvākie Amerikas latvieši, piemēram, Brunis Rubess un Tālivaldis Ķeniņš. Mārtiņš Štauvers atzīst, ka svētku ideja radusies, iedvesmojoties no jauniešiem: "Tie bija gatavi nākt sabiedrībā ar jauniem projektiem, sameklēt jaunu sabiedrisko darbinieku saimi no ļaudīm, kas dzīvoja visās pasaules malās un kas vēlējās palikt par latviešiem. Viņiem palīdzēja tehnoloģijas laikmets. Tas savā veidā bija kā zibens spēriens no zilām debesīm, bet savā pamatelementā tikai paaudžu maiņas pieteikums latviešu tautas saglabāšanai un sabiedrības stiprināšanai."

Vasaras sezonā pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru otro trešdienu plkst. 17:30.

Ieejas maksa Ls 1,50, pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu Lielie mazie dziesmu svētki un Mūzikas instrumenti Latvijā apmeklējums).
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Hi, ego volo scire vestri pretium.

RobertSax

Have a business you want to get off the ground but lack the funding? I can invest, email me here: info@financeworldwidehk.com

Wesley Salo

Hallo, ek wou jou prys ken.

RobertSax


ienāktreģistrēties