Dzejas dienu pasākumi 13.09.2006. – 16.09.2006

Inga Bodnarjuka, 12.09.2006., 13:30

Dzejas dienu balvas sadalītas, bet notikumi turpinās. Šonedēļ paredzēti vairāki Dzejas dienu pasākumi ar ārvalstu viesiem. Dzeju lasīs viesi no Lietuvas, Igaunijas, Slovēnijas, Nigērijas, Zviedrijas, Īrijas, Katalānijas un citām zemēm. Viesi savu dzeju lasīs Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē, Latvijas Kultūras akadēmijā, uz Jūras spēku kuģa un, protams, jau tradicionālajā viesu vakarā „Kaimiņi trokšņo” restorānā „Andalūzijas suns”.

Rīt, 13. septembrī plkst.10:00 LU Filoloģijas fakultātē un 14:00 Latvijas Kultūras akadēmijā būs iespēja tikties ar T. Kramberger (Slovēnija), R. Raji (Nigērija), T.M. Ingles (Katalānija), L. Frick (Zviedrija), kas kopā ar atdzejotājiem J. Kronbergu un L. Briedi iepazīstinās publiku ar savu dzeju. Turklāt ciemiņi pirms lasījumiem noturēs arī īsu lekciju par savas zemes kultūru, tās tendencēm un īpatnībām.

Plkst. 19:00 restorānā Andalūzijas suns notiks viesu vakars „Kaimiņi trokšņo”, kurā ar lasījumiem piedalīsies visi viesu dzejnieki no 9 pasaules valstīm: Lietuvas, Igaunijas, Kanādas, Īrijas, Spānijas, Slovēnijas, Nigērijas, Vācijas, Zviedrijas.

Viesu vakarā apmeklētājiem būs iepēja ieraudzīt ne tikai visus viesu dzejniekus vienkopus, bet arī plašu Latvijas dzejnieku un literātu spektru – visi būs ieradušies sveikt un godināt dižo dzejnieku un atdzejotāju Juri Kronbergu 60 gadu jubilejā.

Par vakara muzikālo daļu gādās leģendārais ansamblis „Vilks vienacis” (Kristaps Grasis, Juris Kulakovs, Justīne Kulakova, Juris Sējāns, Leons Sējāns, Liene Sējāne, Reinis Sējāns).


14. septembrī plkst. 17:00 jūgendstila paviljonā „Art Nouveau Riga” (Strēlnieku 9) notiks garīgās dzejas pasākums „Vai Mans skaistais Kungs vairs redzēts nav?”.

Šī pasākuma lielais notikums ir Ulda Bērziņa Korāna latviskā tulkojuma pirmlasījums.
Dalībnieki: Uldis Bērziņš, Valda Čakare, Valdis Muktupāvels, Valdis Bisenieks, Amanda Aizpuriete


Plkst 19:00 O.Vācieša muzejā pasākumā „Ola ir izšķīlusies” būs iespēja iepazīties ar trīs jaunajiem dzejniekiem, kuriem šogad iznākuši pirmie dzejas krājumi: Ērika Bērziņa, Gaiķu Māris, Ģirts Koknēvičs.

Pasākuma laikā pie vīna glāzes vai tējas sveču gaismā izskanēs autoru dzejas lasījumi, patīkamu un mājīgu atmosfēru radīs pašu dzejnieku izvēlētā mūzika.


15. septembrī pklst.18.00 Rīgas Doma kora skola (Kalnciema iela 10/12 ) notiks Latvijas citvalodu dzejnieku pēcpusdiena „Valodvijums”
Piedalās: Ļena Šakure, Marianna Ozoliņa, Rauls Čilačava, Jurijs Sadlovskis, Ivars Magazeinis un Rīgas Pantomīmas grupa.

Pasākuma dalībnieki ir dzejnieki, kas dzīvo vai ilgāku laiku uzturas Latvijā (piem., Rauls Čilačava ir Ukrainas vēstnieks Latvijā, kurš raksta dzeju gruzīnu, ukraiņu un krievu valodā), bet raksta ne latviešu valodā. Pasākuma centrā ir valoda, tāpēc arī nosaukums „Pēc Bābeles” ar atsauci uz mītu par daudzu valodu rašanos. Valoda, no vienas puses, valda, jo veido un ietekmē cilvēka priekšstatu par pasauli, no otras puses – dodot formu saturam, ir pakļauta. Pasākumā, kur dzeja tiks lasīta klausītājiem svešā valodā, nenoliedzami rodas jautājumi – vai valoda pati par sevi spēj būt pietiekama, kādas dzejā veidojas attiecības starp formu (valodas skanējumu) un saturu u.c.

Līdzās valodu skanējumam pasākumā ar mīmu piedalīšanos būs pārstāvēta arī ķermeņa valoda – norāde uz universālu valodu, kas saprotama ikvienam.

Plkst.20:30 Andrejostā būs pasākums sadarbībā ar radošo apvienību umka.lv „Kost`n`tērzēt pie Vectēva”
Iikviens interesents ir smalki gaidīts Andrejostā, „Dirty Deal Cafe” uz stundīgu tērzēšanu par latvju mēlē rakstītu dzeju. Pasākumu vadīs lelle – Vectēvs, kurš lieliski tika galā ar pienākumiem Literatūras Gada balvas pasniegšanas ceremonijā šā gada 1.aprīlī. Pasākums iecerēts Vectēva apartamentos pie glāzes mājīga konjaka un ar īpašiem viesiem (arī lellēm), kuras runās savu mīļāko dzejnieku spilgtākos darbus. Viesi būs - Sesks (dzejoļi par dabu), čigāns Dankairs (Rainis un Aspazija), Mazais Branko (moderna dzeja hiphopstilā), Pūķu Augusts (dziesmas un dzejas), Dūmvadu Ervīns (dzeja par nāvi ), ar neaizmirstamu deju viesus izklaidēs gumijas pīles vai zosis. Pasākums ieturēts zibenīga humora stilā, mājīgs, bet neparasts, jo lelles prot cilvēkiem nepieejamus brīnumus.

16. septembrī plkst. 18:00 Melngalvju namā notiks Dzejas dienu 2006 noslēguma žvaigžņu stunda „Tandēms II” ar leģendāro rokzvaigžņu supergrupu REMIX (Igo, A.Hermanis, U.Marhilēvičs, E.Glotovs, V.Krieviņš) un dažādu laikmetu griežus redzējušo dzīves zīmju gudro tulku - dzejnieku Knutu Skujenieku.

Knuta Skujenieka dzeja ir aizrāvusi daudzus laikabiedrus – ar nepiekāpīgo uzticību patiesībai un brīvībai, vienmēr kā trubadūrisks skaistuma, mīlestības dziedājums.

"Remix" ir salīdzinoši maz dziesmu ar oriģināldzejas vārdiem. Toties bijusi klaja, nekautrīga uzdrīkstēšanās skaļāk nosaukt brīvības vārdus, kas uzkurināja jauniešos neatkarības ilgu uguni.

Pasākums būs spēle – dzejas un mūzikas saspēle, mijot intonācijas un toņus no nostalģiskām atmiņām līdz priecīgai un nebēdnīgai rotaļai.
Kā izvērsīsies šā vakara savdabīgais dialogs, varēsiet sajust, pagodinot Rīgas Melngalvju namu ar savu klātbūtni 16. septembra vakarā 18:00.
Biļetes uz pasākumu nopērkamas „Biļešu paradīzes” kasēs.
Biļešu cena: Ls 4


1 komentārs Komentēšana pieejama visiem.
es, pie datora, 15.09.2006. 23:50:51 (ip:217.198.224.165)
Komentāra reitings: 0

14. dat. 19:00, bija loti labs dzejas pasakums visiem, kas mil apmeklet interesantus pasakumus un redzet daudz ko jaunu. :)

Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties