Durbes pilī tikšanās ar Latvijas Mākslas akadēmijas Restaurācijas katedru

D. Šmitenberga, 18.02.2010., 17:53

20. februārī 14.00 Durbes pilī tikšanās ar Latvijas Mākslas akadēmijas Restaurācijas katedras restaurācijas un grafikas kopēšanas pasniedzēju Lieni Opmani, kas ir arī viena no izstādes "Restaurācija citā griezumā" autoriem.

Tikšanās laikā būs iespēja precīzāk izzināt gleznu restaurācijas noslēpumus, uzzināt kur un kā kļūt par restauratoru.

Izstādes "Restaurācija citā griezumā" vizuāli saistošajos informatīvajos stendos ir attēloti visi gleznas restaurācijas etapi - sākot no gleznas atnešanas uz restaurācijas darbnīcu līdz pat rentgenattēlu eksponēšanai uz gaismas kastes. Katra stenda centrā ir īpaši sagatavota glezna ar tīši radītiem bojājumiem un daļēju to restaurāciju. Ap gleznu izkārtots fotomateriāls no restaurācijas nodaļas 15 gados iekrātā arhīva, kurā redzami citi piemēri ar atbilstoša rakstura bojājumiem, kā arī paskaidrojošas anotācijas un restaurācijā izmantojamie instrumenti un materiāli. Atsevišķā stendā gleznas kopēšanas procesa atspoguļošanai ir eksponētas mācību procesa ietvaros tapušās kopijas, kā arī parādītas dažādas tās tapšanas stadijas. Izstādē eksponēti arī divi Durbes pils interjera ekspozīcijā redzamie mākslas darbi - nezināma autora Elizabetes Sirani gleznas "Beatrises Čenči" (1883) kopijas un Jozefa Rebela gleznas "Jūra un klintis" (1823) - un to restaurācijas gaita.
Izstāde ir tikai daļa no Latvijas Mākslas akadēmijas Restaurācijas katedras sagatavotās 15 gadu jubilejas izstāžu klāsta. Iespējams, ka drīzumā Durbes pilī varēsim skatīt arī otru izstādes daļu "Izglāb!", kas saistošā veidā stāsta un parāda ēku restaurācijas pamatprincipus.

Uz pasākumu aicinām visus interesentus - māksliniekus, mākslas cienītājus, mākslas skolu audzēkņus un topošos mākslas studentus, īpaši tos jauniešus, kas interesējas par mākslu un restaurāciju un domā par studijām Latvijas Mākslas akadēmijā, izmantot iespēju un iepazīt restauratora darba specifiku.

Pasākuma noskaņai - Tukuma Mūzikas skolas audzēkņu muzikālais sniegums.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties