Durbes pilī "Tējas pēcpusdiena muižas ķēķī"

Lilita Znotiņa, 09.03.2010., 14:26

13. martā 14.00 Durbes pils ļaudis aicina iepazīties ar tējas pagatavošanas un dzeršanas tradīcijām kopā ar tējas pazinējiem "Tējas paradīze".

Siltākajā un omulīgākajā Durbes pils telpā - ķēķī - varēsiet baudīt tēju un izzināt tās noslēpumus, kuras atklāšana ikvienam no mums var sniegt garīgu un fizisku labsajūtu.

Tējas pirmsākumi ir meklējami Ķīnā, kas glabā tējas gatavošanas noslēpumu. Kā radusies tēja? Stāsta, ka reiz ķīniešu imperators, apceļojot savu zemi un iepazīstot tautas dzīves apstākļus, atpūtas brīdī vēlējies padzerties tikko vārītu ūdeni, kas viņam arī tūlīt atnests. Malkojot ūdeni, neviens nemanīja, ka no koka vējš norāvis dažas lapiņas un iemetis verdošajā ūdenī. Ūdens nokrāsojies zeltaini dzeltens, un valdnieks sajutis brīnišķīgu garšu. Tā dzimusi tēja, un kopš tās dienas valdnieks neko citu nav vēlējies baudīt kā vien lapu dzērienu.

Tēja tiek audzēta visā pasaulē. Indija ir lielākā un ietekmīgākā tējas audzēšanas valsts pasaulē. Taču arī pie mums, Latvijā, tā tiek audzēta un ievākta. Tējas audzēšanas tradīcijas un gatavošanas māksla dažādās vietās ir atšķirīga. Bet, lai arī kādas būtu tradīcijas, tēja satur milzum daudz visdažādāko vitamīnu, kas cilvēka organismam ir nepieciešami.

19. gadsimtā arī Kurzemes muižnieki itin bieži malkoja tēju. Uz galda, pie kura sēdēja muižnieki, rotājās spožs samovārs, kas uzglabāja gardu un smaržīgu tēju. Tā tika dzerta atpūšoties un pārlapojot avīzi, iepazīstoties ar notikumiem, kuri satrauca pasaules prātus un risinot dažādus nozīmīgumus jautājumus.

Tēja ir mākslas darbs, un tās pagatavošanai nepieciešamas meistara rokas. Izcila tēja nav iedomājama bez rūpīgas tējas lapiņu apstrādes, kvalitatīva ūdens un tās gatavotāja pozitīvās attieksmes pret dzīvi un cilvēkiem. Lai mēs paši mācētu pareizi tēju pagatavot, pēc pasākuma varēs iegādāties augstas kvalitātes tējas un tās pagatavošanas piederumus. Uz tikšanos ar Durbes pils ļaudīm un tējas meistariem laikā, kad mums visiem nepieciešama veselība, enerģija un dzīvesprieks!

Ieeja - ar muzeja biļeti.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties