Doma dārzā būs skatāmas laikmetīgās dejas izrādes

Maija Uzula-Petrovska, 16.06.2015., 08:44

Festivāla "Laiks dejot" ietvaros 18. jūnijā plkst. 21.00 Rīgas Doma dārzā būs skatāmas divas laikmetīgās dejas izrādes: horeogrāfes, dejotājas Elīnas Lutces un mākslinieces Kristas Dzudzilo izrāde "Korpuss", kā arī horeogrāfa Jāņa Putniņa darbs "Par viņu".

Foto no izrādes "Korpuss", fotogrāfiju autore Krista Dzudzilo.Solodarbs "Korpuss" pirmizrādi piedzīvoja pavasarī Rīgā, taču gada sākumā izrādes darba versiju Elīna Lutce izrādīja leģendārajā Džadsona baznīcā, Ņujorkā (Judson Memorial Church), kas tiek uzskatīta par postmodernās dejas dzimšanas vietu un ir viens no nozīmīgākajiem punktiem mūsdienu laikmetīgās dejas pasaules kartē.

Izrāde "Korpuss" ir par ķermeņa komunikāciju ar ārpasauli un pašam ar sevi, uzdodot jautājumus arī par cilvēka un ķermeņa ierobežojumiem – gan citu noteiktiem, gan pašu izvēlētiem: "Ķermeņa kustība ir valoda. Ķermenis kustas un veidojas komunikācija ar vidi, savu vai citu ķermeni. Šī komunikācija ir apzināta, bet daudz tajā ir automātiska. Ķermenis ir pakļauts ierobežojumiem, un cilvēks ir pieradis pie tiem, tie kļūst par daļu no tā un daļu no ķermeņa valodas. Barokālā forma ir hiperbola mūsdienu ierobežotajam cilvēkam. Vēlmei vienmēr būt skaistam pat tad, ja ir grūti, ne tikai kustēties, bet pat elpot."

Izrādei "Korpuss" sekos Jāņa Putniņa izrāde "Par viņu", kas tapusi, iedvesmojoties no Džuditas Batleres postfeminisma garā sarakstītā darba "Dzimtes nemiers".

"Vai sieviete ir sievišķīga pēc kādiem noteiktiem universāliem sievišķības parametriem? Vai sabiedrībā dominē dzimtes binaritāte un vai mēdiju postulētie uzskati joprojām saslēdz ķēdēs mūsu domāšanu? Cik liela nozīme mūsu dzīvē ir stereotipiem un kultūras ietvaros konstruētai dzimtei?" – atbildes uz šiem jautājumiem izrādē meklē jaunais horeogrāfs un desmit dejotājas: Anete Tambaka, Agate Cukura, Agate Bankava, Eva Kronberga, Anne Birthe Nord, Anastasija Lonšakova, Maija Tjurjapina, Karīna Lapšina, Alise Putniņa un Sintija Siliņa.

Elīna Lutce 2011. gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas nodaļu. Šobrīd strādā kā neatkarīga horeogrāfe un dejotāja, veidojot gan laikmetīgās dejas izrādes "Nemiers" (2011, Dirty Deal Teatro), "Rezervisti" (2013, Ģertrūdes ielas teātrī), gan horeogrāfiju dramatisko teātru izrādēm "Enģeļi Amerikā" (2013, Dailes teātrī, "Spēlmaņu nakts" nominācija "Gada kustību mākslinieks", "Sarkangalvīte un vilks" (2013, Latvijas Nacionālajā teātrī), "Vasarnieki" (2014, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī). Papildu izglītība iegūta "Winter Melt" meistarklasēs ASV, Ņujorkā (2015), "Deltebre Dansa Festival" Spānijā (2014), "Impulstanz Vienna International Dance Festival" (2013), "Ultima Vez" meistarklasēs Briselē (2013) u.c.

Kā izpildītāja Elīna piedalījusies "Rīga 2014" projektos "Deja iziet pilsētā", kur sadarbojusies ar tādiem horeogrāfiem kā Kūns Augustainens (Beļģija), Villijs Dorners (Austrija), un apvienību "Contact Gonzo" (Japāna).

Krista Dzudzilo ir vizuālā māksliniece. Darbojas mākslā gan individuāli, gan tandēmā ar vīru, scenogrāfu Reini Dzudzilo. Kopā veidojuši scenogrāfiju un kostīmus 11 iestudējumiem: Latvijas Nacionālajā operā, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, Valmieras Drāmas teātrī, Dirty Deal Teatro, E. Smiļģa Teātra muzejā un Andrejostā. 2014. gadā par izrādi "Vasarnieki" tikusi nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā "Gada kostīmu mākslinieks". 2012. gadā, starptautiskajā Tartu Drāmas festivālā, saņēmusi balvu par "Izcilu vizuālo tēlu" Nacionālā teātra izrādei "Izrāde "Gals"". Četras personālizstādes – "Viena skatītāja apmeklējums" (2015), "Kas ir mīlestība?" (2015), "Nepārejošs" (2013) un "Tukšā telpa" (2012).

Jānis Putniņš, horeogrāfs un dejotājs, pašlaik studē Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmas pēdējā kursā, regulāri papildina prasmes dažādos kustības un dejas virzienos starptautiskās un lokālās meistarklasēs, kā arī pats pasniedz laikmetīgās dejas tehniku. Šobrīd viņš īpašu uzmanību pievērš laikmetīgās dejas tehniku papildinošām ķermeņa organizēšanas un strukturēšanas sistēmām. Kā dejotājs un horeogrāfs piedalījies daudzos Latvijas kultūras notikumos ("Dzejkoncerts", festivālā "Patriarha rudens", festivālā "Laiks dejot" u .c.), kā arī laikmetīgās dejas mākslinieku apvienības "Ārā" dejas izrādē "Ārā" (Teātra balva "Spēlmaņu nakts" 2013/2014 nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā"). Sadarbojoties ar pašmāju un ārzemju horeogrāfiem, piedalījies tādās izrādēs kā "Howl", "Viens un divi", "il cimento della struttura e dell'accento", "Grass is green" u. c.

Biļetes pieejamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Festivālu rīko Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija sadarbībā ar Eiropas mobilitātes un mākslinieciskās apmaiņas projektu "E-Motional: rethinking Dance" un biedrību "Party". Festivāla direktore: Olga Žitluhina.

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, ES programma "Kultūra", Luksemburgas dejas asociācija "TROIS C-L".

Informatīvais atbalsts: "Dance.lv" žurnāls, "Satori", "Kroders", "Delfi", Latvijas Radio 1.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo


ienāktreģistrēties