Cilvēks un jūra

Ilona Brūvere, 19.10.2010., 13:30

Muzikāls uzvedums par drošsirdīgo jūras braucēju Vitusu Beringu (Vitus Bering)
korim un vienam aktierim!

Cilvēks un jūraAutors Gregers Dirkinks-Holmfīlds (Gregers Dirckinck-Holmfield)
Komponists Bo Holtens (Bo Holten)
Scenārija autors Sejers Andersens (Sejer Andersen)
Režisors Uģis Brikmanis
Diriģents Uldis Kokars
Rīgas kamerkoris Ave sol
Stāstnieks - Kārlis Auškāps

Vitus Berings (1681.08. – 1741.19.12.) - Dānijā dzimušais jūras braucējs, lielāko savas dzīves daļu kalpojis Krievijas flotei, vadījis vairākas jūras ekspedīcijas Āzijas ziemeļos un Klusajā okeānā. Berings ir viens no pirmajiem jūras ceļotājiem, kas veic šo maršrutu. Viņš iet bojā uz neapdzīvotas salas Sibīrijā, mājupceļā - atgriežoties no ekspedīcijas. Ilgus gadus pēc Āzijas - Ziemeļamerikas jūras ceļa aizsācēja bojāejas, viņa leģendārie atklājumi netiek atzīti, toties šodien viņa vārdu nes Beringa jūras šaurums, Beringa jūra, Beringa sala un Beringa ledājs.

Koncertuzveduma Cilvēks un jūra mūzikas autors Bo Holtens labi pazīstams ne tikai Dānijā, bet arī Eiropā, it īpaši Ziemeļvalstīs. Izcilā dāņu komponista mūzika- Rīgas kamerkora Ave sol izpildījumā, iestudējumā mijas ar aktiera monologu. Latvijas klausītājiem spilgtais kora dziedājums un emocijām bagātais aktiera monologs ļaus iepazīt Vitusa Beringa dzīvesstāstu, kas ir uzvaroša triumfa un patiesa traģisma caurvīts. Muzikālā uzveduma režisors Uģis Brikmanis iestudējumā izmanto arī fragmentus aktierfilmas ar Kārli Sebri jūras ceļotāja Beringa lomā. Ekrāna fragmentos redzēsim vēl divas latviešu teātra un kino leģendas - Zigrīdu Stunguri un Viju Artmani. Uzveduma autori Gregors Dirkinks un Sejers Andersens dramatisko vēstījumu veido kora partitūrai un aktiera monologam pirmajā personā, iedziļinoties kuģotāja domu un sajūtu pasaulē, kas sniedz skatītājam ieskatu daudzslāņainā izziņas materiālā par jūras braucēja Vitusa Beringa dramatiskajiem dzīves notikumiem.

Uzveduma režisors Uģis Brikmanis uzsver: "Algādžu tēma ir būtiska un tuva latviešu mākslai, arī mēs - latvieši, esam kalpojuši Krievijas impērijai. Stāsts par jūras ceļotāju Vitusu Beringu savā ziņā ievada vienu no Rīgas Kultūras galvaspilsētas 2014 tēmām Okeāna alkas, kur ieskanas ilgas pēc atklājumiem kas vedušas vīrus tālos ceļos, lai atrastu un izzinātu nezināmo. Tie ir stāsti, kas romantisma un skarbas realitātes pilni."

Piedāvā Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības
Koncertorganizacija "Ave Sol"

koncertzālE AVE SOL (Citadeles 7), 29.oktobrī 19.00.

www.avesolriga.lv, 67181130
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties