Cēsu Mākslas festivāla noslēgumā "filosofu sarunas dārzā par mākslu"

Mairita Brice, 13.08.2010., 08:59

14.augustā, plkst. 11:00 Mākslas festivāla "Cēsis 2010" ietvaros norisināsies filosofu konference par mūsdienu mākslas un estētikas attiecībām.

Tās laikā dalībnieki mēģinās atbildēt uz jautājumu, kā mūsdienu māksla mums palīdz ieraudzīt, sadzirdēt un pastāstīt par pasaules un dzīves notikumiem?

Filosofu konference noritēs akadēmiskajām konferencēm netipiskā veidā kā "filosofu sarunas dārzā" – tā to reiz darījuši filosofijas aizsācēji Antīkajā Grieķijā. Izvēlētais sarunu formāts ļaus ikvienam Cēsu Mākslas festivāla interesentam estētikas un mākslas filosofijas kontekstā atklāt mūsdienu mākslas komunikācijas atsevišķos momentus, kuros ikdienas dinamika, bet reizē arī atkārtošanās un pasivitāte ienesusi savas korekcijas un akcentus.
Konferenci finansē Aigars Rostovskis, augstskolas "Turība" akcionārs.

Konferenci atklās vieslektors Gerijs Benhems no Mančestras Metropolitēna universitātes, Lielbritānijā. G.Benhems ir anglosakšu filosofijas tradīcijā pazīstams Kanta speciālists.

Konferencē piedalīsies Latvijas Universitātes filosofijas pasniedzēji, maģistranti un doktoranti, runājot par šādām tēmām:

• Anda Baklāne "Laba valoda un domāšanas stili – no kritiķa dienasgrāmatas",
• Jānis Broks "Mūsdienmāksla kā medijs (mediums)",
• Ainārs Kamoliņš "Klātbūtne: variācijas par mākslasdarba uztveri",
• Ieva Kolmane "Estētiskais un interesantais: suspensa atslēgas",
• Dace Līdumniece "Laiktēls un kristāltēls kinoestētikā",
• Zane Ozola "Māksla un pieredzes atraisīšana/ās",
• Māra Rubene "Mākslasdarba pieskāriens",
• Artis Svece "Estētiskā plaknē – dzīvnieks pilsētā",
• Jana Šakare "Mākslas darbs starp auru un kopiju: muzejs un Valtera
Benjamina estētika",
• Edijs Šauers "Attēla vardarbība",
• Iliāna Veinberga "Mākslinieks un tā publiskais tēls: Zentas Loginas piemērs",
• Anitra Velde "Māksla un sapņa valdzinājums",
• Ansis Zunde "Paralakse un skatiens glezniecībā".

Konferences noslēgumā ir iecerēta atklāta diskusija. Ieeja konferencē ir bezmaksas un to var apmeklēt ikviens interesents.

Konferenci atbalsta viesnīca "Kolonna Hotel Cēsis" un tā notiks viesnīcas parka terasē, Vienības laukumā 1, Cēsīs.

15. augusts – Šūbertiāde Ungurmuižas dārzā

Svētdien, 15. augustā plkst. 16:00 Ungurmuižas dārzā notiks kamermūzikas koncerts "Šūbertiāde".

15. augustā jau tradicionāli varēs tikties ar trim pianistiem – Aldi Liepiņu, Pēteri Plakidi un Agnesi Egliņu. Valšus, lendlerus un citas ausij tīkamas lietas dzirdēsim šo triju pianistu visās iespējamās dueta kombinācijās. Ar čellista Ivara Bezprozvanova piedalīšanos skanēs arī kāds Šūberta kameransamblis. Programmu papildinās Roberta Šūmaņa populāro dziesmu cikls "Dzejnieka mīla" Jāņa Kurševa sniegumā. Šūbertiādē savu dziedājumu sniegs arī Ieva Parša, Evita Zālīte-Raituma, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis.

Šūbertiāde – ir īpašs koncertžanrs, kas radies 19. gadsimta 20. gados, kad komponista Franča Šūberta (1797–1828) draugi tā nosauca mūzikas vakarus, kuros pats Šūberts sēdās pie klavierēm. Apmēram pusgadsimtu pēc Franča Šūberta nāves šūbertiāde kļuva par pilntiesīgu koncertžanru. Kopš 1997. gada regulāras šūbertiādes notiek arī Latvijā – nu jau dažus beidzamos gadus Ungurmuižā. Tradīciju iedibināja diriģents Andris Veismanis, kā arī izcilie kamerpianisti Aldis Liepiņš, Pēteris Plakidis un Valdis Jancis.

Šūbertiādes apmeklētājam jāielāgo, ka šāda tipa koncertu gaisotne ir ļoti brīva. Klausītājam nav jājūtas piesietam pie krēsla vai sola – viņš var izmantot iespēju mūzikas skanēšanas laikā rimti staigāt apkārt, priecājoties par Ungurmuižas skaisto ainavu. Vēl šūbertiāžu raksturīga pazīme ir beizmēra ilgums.

17. augustā - Takeši Kitano filma "Lai slavēts režisors!"

Otrdien, 17. augustā plkst. 22:00 Cēsu pils pagalmā ar Takeši Kitano filmu "Lai slavēts režisors!" (2007) noslēgsies festivāla piedāvātā Japānas kino filmu programma.

"Lai slavēts režisors!" ir otrā filma Kitano sirreālajā autobiogrāfiskajā triloģijā – pēc "Takeši" un pirms "Ahilleja un bruņurupuča". Komēdija, kas tiek piedāvāta kā "ultra daudzveidīga filma", šķērso visplašāko Japānas kino žanru lauku, līdzīgi kā Kitano filma "Iegūt jebko" (1995). Pats režisors filmu nosaucis par "kinematogrāfisku paplašinājumu maniem manzai smieklu šoviem". Filmā Kitano atveido nelaimīgu režisoru, kurš, cenšoties radīt komerciālu veiksmīgu filmu, cieš neveiksmi pēc neveiksmes un izmēģina visdažādākos žanrus.
Lietus gadījumā filma tiks izrādīta Cēsu Izstāžu namā.

 

Šogad festivāla atbalstītāji ir Festivāla patrons - SEB banka, Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, kā arī SIA "Latvijas Mobilais Telefons" un SIA "Alfor".

Biļetes: www.bilesuparadize.lv, "Biļešu paradīzes" kasēs, Cēsu kultūras un informācijas centrā un pasākumu norises vietās. Biļešu cenas - Ls 2 līdz Ls 20

Plašāka informācija www.cesufestivals.lv
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties