Ar Paulas Zariņas izstādi atvērta "Vasaras Māja"

Katrīna Leiškalne, 11.06.2015., 11:30

Otrdien, 9. jūnijā, ar Paulas Zariņas izstādi Kalnciema ielā 36/38 tika atklāta "Vasaras Māja", kuras galvenais vadmotīvs ir Džemma Skulme.

Paula ZariņaNo konteineriem veidotā mākslas platforma veidota atzīmējot, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurā atspoguļota Latvijas pēckara un mūsdienu māksla. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1.

"Vasaras Māja" ir radošā telpa, kas kalpos par platformu mākslas norisēm, mākslinieku autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm un radošajām darbnīcām bērniem. Visas vasaras garumā notiks septiņu latviešu mākslinieku - Arņa Balčus, Kristiana Brektes, Kristas Dzudzilo, Indriķa Ģelža, Raita Hroloviča, Darjas Meļņikovas, Paulas Zariņas - izstāžu sērija "Džemma Skulme". Katrs autors būvēs savu personisko dialogu ar Džemmas darbiem un meklēs veidus, kādos interpretēt Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā. Izstāžu kuratore Elīna Sproģe. "Vasaras Mājas" grafisko dizainu veidojis Ģirts Reiniks.

Izstāžu sērijas "Džemma Skulme" pirmo izstādi veidojusi Paula Zariņa (1988). Jaunā māksliniece sevi piesaista klasiskās glezniecības tradīcijai, tāpēc arī, iedziļinoties Džemmas Skulmes daiļradē, viņa galveno uzmanību vērsusi tieši uz formālo izteiksmes līdzekļu risinājumu izpratni. Atsaucoties uz Džemmas asociācijām par glezniecību kā "krāsu sadzīvošanos", kā "lielo sprādzienu", kurā starp divām krāsām uzsāktais, otas vēzieniem virzītais dialogs izvēršas negaidītā stāstījumā. Ir tapis lielākais Paulas līdz šim veidotais glezniecības darbs, un tieši sasaistās ar Džemmas Skulmes izteikto nepieciešamību pēc mākslas kā (pirmkārt) personiska atklājuma un izaicinājuma, ar potenciālu tapt globālam. Paulas Zariņas izstāde apskatāma līdz 21. jūnijam.

Ceturtdien, 18. jūnijā 18.00 notiks Paulas Zariņas autorvakars, kura viesi tiks iepazīstināti ar mākslas darba koncepciju un tapšanas gaitu, kā arī varēs uzdot savus jautājumus.

Jau šosestdien, 13. jūnijā no 11.00 līdz 15.00 notiks radošās darbnīcas bērniem, kurās kopā ar "Liels un mazs" un "Bikibukiem" varēs veidot savu īpašo grāmatiņu un gatavot ilustrācijas.

Visu pasākumu apmeklēšana ir bez maksas.

Fonds "Mākslai vajag telpu" izsaka pateicību visiem atbalstītājiem "Vasaras Mājas" izveidē: arhitektu birojam "2727", "Pata AB", "Latvijas Nafta", "Moduls Rīga", Satori.lv, Daugavpils Marka Rotko centram, basketbola klubam "Vef Rīga", "Artterritory", "Ascendum", TV24, "Skonto Būve", "Rīgas Viļņiem", Dinai un Jānim Zuzāniem.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka laikmetīgās mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat


ienāktreģistrēties