Aizvadīti divi mediju mākslas "Gaismotā Liepāja" vakari

Krista Kalnarāja, 16.03.2015., 10:01

Pirmo reizi Liepāja savu dzimšanas dienu svin, ļaujot par sevi stāstīt māksliniekiem, kas absolvējuši Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studiju programmu, gan pieaicinātiem starptautiski atzītiem mediju mākslas pārstāvjiem.

Tas bija jauns un atšķirīgs piedāvājums Liepājas kultūras dzīves notikumiem. Festivāls "Gaismotā Liepāja" norisinājās 13.un 14.martā, aicinot cilvēkus iesaistīties interaktīvās aktivitātēs, vērot audiovizuālas projekcijas un instalācijas.

"Gaismotā Liepāja"

Pasākuma kuratore un producente, mediju māksliniece Anna Trapenciere uz aizvadīto festivālu raugās ar divējādām izjūtām. "Mēs esam pateicīgi Liepājas Kultūras pārvaldei par doto iespēju īstenot tik plaša mēroga mediju mākslas pasākumu pilsētā un realizēt radošās ieceres, kas tika radītas īpaši Liepājā notiekošajam festivālam. Tas bija vienreizējs veids, kā parādīt māksliniekus un viņu darbus pilsētvidē tik lielā mērogā un uzrunājot tik plašu auditoriju. No otras puses, pasākums norādīja arī uz nepieciešamību turpināt skaidrot, kas ir mediju māksla, kā tā top un kam tā nepieciešama. Saprotama ir cilvēku vēlme festivālu salīdzināt ar "Staro Rīga", kas nu jau notiek vairākus gadus, piedāvājot atšķirīgu saturu un formu. Tomēr tas tiek realizēts ar nesalīdzināmi lielāku finansējumu, ar ko Liepājai, manuprāt, nav iespējams un nepieciešams sacensties", skaidro Anna Trapenciere.

"Gaismotā Liepāja"

Šis bija pasākums, kas vienoja liepājniekus, nešķirojot pēc tautības, vecuma, dzīvesvietas vai kādas citas piederības un pārliecības. To apliecina arī atbildīgā par Ezerkrasta informācijas centru Māra Blome: "Apmeklētāji priecājās par to, ka notiek tieši šāds pasākums, kas ir kaut kas jauns un savādāks. Mikrorajonu iedzīvotāji sajutās piederīgi notikumam, kas veidots par godu Liepājas dzimšanas dienai. Kaut arī suvenīrus saņēma pirmie 50, tas nekavēja cilvēkus turpināt vākt uzlīmes, jo viņi vēlējās iesaistīties. Ezerkrastā tieši gaismas grafiti izrādījās visaizraujošākā nodarbe. Cilvēki tiešām interesējās par visiem objektiem un izteica vēlmi šādu pasākumu piedzīvot arī nākošgad. Festivāls bija arī nopietna pieredze brīvprātīgajiem, jo domāju, ka festivāls piesaistīja apmēram 6000 apmeklētāju."

"Gaismotā Liepāja"

Organizētāji gan atzīst, ka nācies saskarties arī ar neplānotiem starpgadījumiem. Tehniski festivāla pirmajā vakarā nav izdevies realizēt ideju par apvienības "Trihars" iecerēto spēli Kūrmājas prospekta galā pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. Piegādes kompānijas neuzmanības dēļ Rēzeknē nokļuvušas uzlīmes, tāpēc līdz festivāla apmeklētājiem tās nogādātas nedaudz vēlāk nekā bija solīts. Savukārt vējš bijis tik spēcīgs, ka nav bijusi iespēja pie informācijas stendiem izvietot hēlija balonus, kā arī nosargāt visas iecerētās teltis. Tomēr organizētāji ir gandarīti par iespēju satikt tik daudz liepājniekus un pilsētas viesus Liepājas ielās.

Pieredzējušais un starptautiski novērtētais mākslinieks, dizainers Kristaps Grundšteins par aizvadītajiem diviem vakariem ir patīkami pārsteigts. "Cilvēku, un jo īpaši jauniešu interese par "Saulrieta bumbām" pludmalē bija apbrīnojami liela. Domāju, ka tie bija kādi divi tūkstoši cilvēku, tieši tāpēc pieņēmām lēmumu neļaut bumbās kāpt iekšā un ripināties, lai neradītu lieku risku apmeklētāju drošībai un neprognozējamas sekas. "Saulrieta bumbas" raisīja patīkamas emocijas, cilvēki tās ripināja, fotografējās pie tām. Manā pieredzē šis festivāls ir piesaistījis līdz šim lielāko auditoriju mediju mākslas notikumiem Liepājā, kas ievērojami arī Latvijas mērogā", atzīst Kristaps Grundšteins.

Organizētāji saka paldies visiem brīvprātīgajiem, bez kuru palīdzības festivāla veiksmīga norise nav iedomājama. Paldies visiem atbalstītājiem, kas atsaucās mākslinieku idejām un iecerēm - pašvaldības aģentūrai "Liepājas sabiedriskais transports", SIA "Liepājas tramvajs", Liepājas muzejam, SIA "ELME MESSER L", LiepU Mākslas pētījumu laboratorijai, uzņēmumam "Solar Color Dust", a/s "Liepājas autobusu parks" un visiem tiem, kas piedalījās darbu tapšanā un uzstādīšanā. Paldies Liepājas Ostai par sadarbību un atsaucību, īpaši ostas kapteinim Pēterim Gudkovam un ostas uzraugam Imantam Aizkalnam, kā arī visiem, kas dalījās ar saviem stāstiem, atmiņām un fotogrāfijām. Paldies visiem māksliniekiem par idejām un sniegumu!

Jau informējām, ka festivālu "Gaismotā Liepāja" organizē elektroniskās mākslas un mediju centrs "E-LAB" sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties