Aicina interesentus uz "Svētdienas sarunu muzejā"

Nataļja Sujunšalijeva, 04.10.2010., 16:45

10. oktobrī, plkst. 15:00 izstādes "CoBrA & Co" kuratore Nataļja Sujunšalijeva aicina visus interesentus uz "Svētdienas sarunu muzejā", kura būs veltīta 20. gadsimta vidus Eiropas avangarda klasikai – grupas "CoBrA" abstraktajai mākslai.

Tikšanās notiek Latvijas NacionAicina interesentus uz "Svētdienas sarunu muzejā"ālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1).

Laikā, kad Beļģija ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, Latvijas – Beļģijas kultūras apmaiņas ietvaros no 2010. gada 24. septembra līdz 21. novembrim izstāžu zālē Arsenāls norisinās izstāde "CoBrA & Co", kuru piedāvā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar Valonijas-Briseles starptautisko administrāciju, Monsas pilsētu, Monsas Mākslas muzeju, Karaļa Boduēna fondu un Briseles Brīvo universitāti.

Izstādes kurators, Briseles Brīvās universitātes profesors Denī Laurē (Denis Laoureux) ekspozīcijai atlasījis 52 mākslas darbus, trijās tematiskajās sadaļās "Liriskās abstrakcijas meklējumi", "Krāsu materiāla svētki" un "Citāda poēzija" veidojot lielisku pārskatu par starptautiskās mākslinieku apvienības "CoBrA" mantojumu, papildinot to ar tās slaveno sekotāju darbu izlasi.

Radošā apvienība "CoBrA" pastāvēja tikai trīs gadus (1948–1951), taču tās darbība spēcīgi ietekmēja daļu pēckara Eiropas mākslinieku, kļūstot par spilgtu 20. gadsimta vidus Eiropas avangarda parādību. Nosaukumu "CoBrA" veido to pilsētu sākumburti franču valodā, no kurām nākuši grupas dalībnieki. Tās ir Kopenhāgena, Brisele un Amsterdama: Co(penhague, Br(uxelles), A(msterdam).

Grupa "CoBrA" apvienoja vienā tēlotājas mākslas eksperimenta kontekstā vairākus ievērojamus dāņu, beļģu un holandiešu dzejniekus, rakstniekus un gleznotājus, to skaitā Kristiānu Dotremonu, Konstānu, Korneiju, Karelu Apelu, Asgeru Jornu, Žozefu Nuarē, Pjēru Alešinski, Karlu Henningu Pedersenu un citus.

"CoBrA" radošā un izstāžu darbība lika pamatus franču tašisma un Eiropas abstraktā ekspresionisma virzienu attīstībai 20. gadsimta 50.–60.gados, ko spilgti apliecina ekspozīcijā iekļautas abstrakcionisma klasiķu – Pjēra Sulāža, Žorža Matjē, Anrī Mišo, Hansa Hartunga, Luī Van Linta, Brama Bogarta, Brama Van Veldes, Serža Vanderkama, Filipa Vandenberga un citu mākslinieku kompozīcijas. Izteiksmes lirisms, krāsu materiāla simboliska izpēte, deformācija, pastozitāte, pēkšņa parādīšanās, tapšana no žesta pirmatnējās enerğijas – tās ir iezīmes, kas vispārīgi raksturo "CoBrA" garu mūsdienās un ko mēs no jauna atrodam beļğu abstrakcionismā.

LNMM izglītības programmas "Svētdienas sarunas muzejā" ietvaros izstādes kuratore, mākslas zinātniece Nataļja Sujunšalijeva iepazīstinās ar ekspozīciju, stāstot par grupu "CoBrA", tās dalībnieku radošajām idejām un metodēm. Kopā ar skatītājiem mēģināsim atklāt abstraktās mākslas būtību, saprast iracionālajā spontanitātē un ekspresijā balstītu absolūtas krāsas un formas brīvības vērtību.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā.

Izstādi iespējams apmeklēt līdz 21. novembrim.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties