Monoizrāde "Nakts pēc kāzām"

Undīne Rumba, 02.05.2015., 17:27

Kārļa Tola monoizrāde "Nakts pēc kāzām" ir Kārļa 4. kursa bakalaura darbs. Izrāde balstīta uz poļu rakstnieka Leona Januša Višņevska stāsta "Nakts pēc kāzām" motīviem.

Kārlis TolsStūra mājas vestibilā pulcējas pirmie izrādes apmeklētāji, visi ir ļoti ieinteresēti - kas nu būs, ko rādīs!

Stūra mājā ienāk vīrietis gados, zvana kādam un saka: "Tu nezini, kas te tajā Stūra mājā notiks? Mana kundze nopirkusi biļeti uz kaut kādu izrādi... Es šeit pusotru gadu sēdēju un nenomiru!" – smejas.

Arī es sākotnēji nezināju, ko gaidīt! Domāju stāsts būs par Jozefu Gebelsu – Trešā reiha propagandas ministru. Bet nē , izrādās par Jozefa sievas Magdas Gebelsas dzīves pēdējām dienām un viņas fanātisko ticību Trešajam reiham.

Magda Gebelsa bija īsta āriešu paraugmāte – viņai bija 7 bērni. Tikai viens bērns bija no Magdas pirmajām laulībām ar Gunteru Kvandtu. Tā kā Hitlers nebija precējies, tad tika ierosināts, ka Magda kā vadošas un izteikti redzamas nacistu amatpersonas sieva varētu pildīt Trešā reiha pirmās lēdijas pienākumus – Magda aktīvi iesaistījās Trešā reiha sabiedriskajā dzīvē.

Pavadītās dienas bunkurā bija izmisuma pilnas – trokšņi, nemitīgi bumbu sprādzieni, ūdens trūkums. Tikai vakaros viņa ar vīru saposās un gāja vakariņās pie Hitlera. Magda vienmēr centās izskatīties nevainojami – uzvilka savas labākās drēbes, notīrīja kurpes, aplika ap kaklu zelta ķēdi un pie krūtīm piesprauda Hitlera dāvāto zelta krustu. Lai tā Eva Brauna nedomā, ka Magda Gebelsa ir kāda plukata. Eva jau būs nokarinājusies ar visu, kas viņai ir.

Ādolfs Hitlers un Eva Brauna apprecējās 1945. gada naktī uz 29. aprīli. Stāsta, ka parakstīšanās brīdī Eva ir sākusi rakstīt savu meitas uzvārdu, tad pārsvītrojusi un parakstījusies kā Eva Hitlere. Tā bija pēdējā un vienīgā reize, kad viņa tā parakstījās. Vēlāk, 30. aprīļa naktī viņus atrada mirušus – Eva noindējās ar ciankālija kapsulu, bet Ādolfs nošāvās ar savu revolveri. Viņu ļīķi tika uznesti augšā un sadedzināti.

1945. gada 1. maijā Magdai un viņas vīram bija jāveic savi pienākumi līdz galam – jānoindējas. Magda jau agrāk bija par to runājusi ar savu māsu. Vēl iepriekšējā naktī viņai piedāvāja izvest bērnus ar lidmašīnu. Jā, tas ir bīstami – bet tomēr labāk nekā grūst viņus nāvē. Bet Magda atteicās. Vakarā viņa gaidīja pārnākam vīru. Pie durvīm pieklauvēja Ludvigs Štumpfegers, kurš atnesa kapsulas ar ciankāliju. Magda esot tās devusi bērniem, teikdama, ka tās ir zāles. Vēlāk Magda un Jozefs arī noindējās.

Tā nu sanāk, ka vienīgais, kas izdzīvoja bija Magdas pirmais bērns Haralds, kurš kalpoja kā leitnants Otrajā Pasaules karā, un tika ievainots un saņemts gūstā 1944. gadā, Itālijā. 1947. gadā viņš tika atbrīvots un nodzīvoja vēl divdesmit gadus.

Skumjš un sāpīgs stāsts par Gebelsu ģimeni, Gebelsa sievas Magdas skatījumu uz dzīvi, cilvēkiem un vērtībām. Izrāde notiek mazā telpā, lai radītu bunkura efektu un papildināta ar skaņu efektiem. Izrādes laikā tiek atskaņota Jēkaba Jančevska radītā mūzika – skaista un smeldzīga.

Video ar ieskatu Kārļa Tola monoizrādē: www.youtube.com/watch?v=-inOcyEUxXg&feature=youtu.be.

Biļetes var iegādāties "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv/events/perf/9286.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Hi, Are you seeking a top-notch domain name for your business ? Perhaps this one fits the bill for you? buyviagra.today Could you inform me if you have any interest? Thank you and have a great day, Fausto

Fausto

Hello, I'm in need of assistance regarding an issue on the site, could you please help me?

Stefan Fullerton

Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax


Teātra izrādes

[ pievienot informāciju ]


Warning: include(/app/hc.lv/inc/boxes/events.php): Failed to open stream: No such file or directory in /app/core/boxes/show_theatre.php on line 3

Warning: include(/app/hc.lv/inc/boxes/events.php): Failed to open stream: No such file or directory in /app/core/boxes/show_theatre.php on line 3

Warning: include(): Failed opening '/app/hc.lv/inc/boxes/events.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /app/core/boxes/show_theatre.php on line 3
ienāktreģistrēties